Baghjul til hovedstaden: Århusianerne elsker overskudsmad

Weefood i Aarhus byder ikke kun på overskudsmad, men overskudsprodukter i det hele taget. Alt sælges til langt under den normale udsalgspris. Foto: Axel Schütt

Baghjul til hovedstaden: Århusianerne elsker overskudsmad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus har i den grad taget den blot seks måneder gamle Wefood på Vesterbro Torv til sig. Næsten hver måned omsætter den for mere end butikkerne i København.

AARHUS: Op mod 10.000 indkøbsvogne fulde af mad. Så meget smider forbrugerne og detailhandelen i Danmark ud hver eneste dag ifølge en vurdering fra Miljø- og Fødevareministeriet fra 2016.

Samlet set er det omkring 700.000 tons mad om året, vi smider i skraldespanden. Mad, der vel at mærke kunne have været spist. Derfor er det ikke så underligt, at madspild er et af tidens helt store emner.

Blandt initiativtagerne til at mindske madspildet er butikskæden Weefood, der hører under Folkekirkens Nødhjælp. Foreløbig er der to butikker i København, en på Nørrebro og en på Amager, og i slutningen af maj i år åbnede den første butik uden for hovedstaden på Vesterbro Torv i Aarhus.

Butikkerne sælger overskudsvarer fra andre butikker, især dagligvarebutikker, som ikke kan eller vil sælge dem på grund af for eksempel produktionsfejl, ødelagt emballage eller overskredet sidste salgsdato. I Weefood sælges varerne så til langt under den normale pris, og det har lokket masser af århusianere til.

- Siden vi åbnede, har vi i fem ud af seks måneder omsat for mere end de to butikker hver for sig i København. Så vi må sige, at vi er kommet rigtig godt fra start, siger Frank Thiemer Petersen, der er vareforsyningsansvarlig i Weefood-butikkerne.

Weefood
  • Hører under Folkekirkens Nødhjælp på linje med organisationens genbrugsbutikker
  • Åbnede i februar 2016 på Amager og senere på året på Nørrebro. Butikkerne omsatte i 2017 for 1,2 mio. kr.
  • Aarhus-butikken åbnede sidst i maj i år og har til og med november omsat for næsten 900.000 kr.
  • Weefood sælger fortrinsvis overskudsvarer fra producenter og dagligvarebutikker
  • Varerne kan være både food og non-food, men ferskvarer sælges ikke. Priserne i Wefood ligger 30 til 50 procent under den normale udsalgspris
  • Wefood sælger også varer, der har overskredet sidste salgsdato, hvilket er lovligt, så længe der udføres et bestemt egenkontrol-program
  • Butikkerne drives af tilsammen cirka 170 frivillige
WeFood holder til på hjørnet af Vesterbro Torv og Vesterport. Foto: Axel Schütt
WeFood holder til på hjørnet af Vesterbro Torv og Vesterport. Foto: Axel Schütt

20 tons mindre spild

Netop vareforsyningen stammer hovedsageligt fra Salling Group, som Weefood har en fast aftale med om afhentning af overskudsvarer fra syv varehuse. Men også mindre butikker og producenter donerer fast eller engang imellem produkter til Weefood.

I butikken i Aarhus betød det i november en rekordomsætning på godt 197.000 kroner og omsat til vægt slap små otte ton varer inklusive emballage for at blive kasseret. Til sammenligning omsatte butikkerne henholdsvis på Amager for 112.000 kroner og på Nørrebro for 168.000 kroner. Samlet for de tre butikker et salg i vægt på næsten 20 ton.

- Det er mest frostvarer, kolonial og brød, der ryger over disken, for modsat København har vi ikke helt knækket koden til frugt og grønt her i Aarhus endnu. Enten er der ikke noget, eller også har man samarbejde med andre, hvilket jo kun er glædeligt. Vi arbejder dog på at kunne tilbyde noget mere, ligesom vi generelt er i gang med at udbygge fundamentet af samarbejdspartnere, siger Frank Thiemer Petersen.

Kurven går opad

Omsætningen i Weefood er stigende i takt med større fokus på madspild, og Frank Thiemer Peter forventer fortsat en stigning.

- Vi vil gerne ramme 200.000 kroner i Aarhus næste år, men at nå for eksempel 300.000 kroner tør jeg ikke forvente endnu. Men vi har et projekt, der nu kan stå på egne ben med en sund økonomi, så vi kan udvide konceptet. Vi er ikke længere afhængige af fonde, men vi søger stadig til at kunne udvikle i et hurtigere tempo, fortæller han.

- Men for at kunne åbne andre steder er det vigtigt at have et fundament af frivillige - ligesom i Aarhus, hvor vi har et korps af 60 frivillige.

Weefood i Aarhus er etableret med økonomisk hjælp fra blandt andre Poul Due Jensens Fond og Salling Fondene samt ved salg af folkeaktier.

Baghjul til hovedstaden: Århusianerne elsker overskudsmad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce