Barndom i Nordbyen: Trøjborg er verdens navle

Tordenskjoldsgade har flere end 60 specialbutikker samt biograf og beboerhus. Foto: Michael Svenningsen

Barndom i Nordbyen: Trøjborg er verdens navle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siger man Trøjborg, siger man også Tordenskjoldsgade. Og omvendt. Og begge dele er nok til at udfylde en barndom i den nordlige bydel.

TORDENSKJOLDSGADE: Enhver der som jeg er vokset op på Trøjborg i det nordlige Aarhus i 80'erne, vil nikke genkendende til HH Hobby, Onkel Poul og Knud E. Nogle af datidens butiksnavne, der for andre blot er (sære) navne.

Og blev man som jeg hørt af sin morfar i gadenavnene og bydelens afgrænsning, vil man også vide, at Trøjborg, uanset hvad diverse officielle kort måtte vise, begynder og slutter, præcist hvor Tordenskjoldsgade gør det samme - og dermed er man ikke sådan helt rigtigt fra Trøjborg, hvis man for eksempel bor på den "forkerte" side af Skovvangsvej, som Signe gjorde - ovre i Marienlund.

Tonny boede i Peder Skrams Gade, Bo i Tordenskjoldsgade og Anders i Niels Juels Gade. I de andre Sune, Morten og Zanne - faktisk boede stort set alle klassekammeraterne inden for "murene", ligesom jeg selv gjorde.

Fritiden blev brugt i baggårdene og på Steen Billes Torv, når vi ikke lige legede i skoven eller på skrænten eller under den dengang livsfarlige Klintegården, der angiveligt kunne styrte sammen hvert øjeblik.

Skoletiden var på Finsensgade Skole i Nils Malmros' og René Toft Simonsens fodspor, og konfirmationen foregik lige overfor i Sankt Johannes Kirke (som vi også røg de første cigaretter bagved).

Legetøjet blev købt hos HH Hobby eller Onkel Poul, tøjet hos Knud E og 80'er-tilbehøret til teenage-værelset hos Krukkerne. Jeg gik med aviser i Herluf Trolles Gade og havde jobs hos Abildgaards bageri, Stjernekiosken og Salatcaféen. Festerne blev holdt i Mortens kælder eller i Trøjborg Beboerhus, den første café au lait blev drukket på den spritnye og vildt moderne Café Ziggy, mens filmene blev set i Saga eller Palads.

Efter 9. klasse blev vi spredt for alle vinde, og først da tog nogen af os for alvor væk med linje 1 (mod Tranbjerg) eller linje 2 (mod Kongsvang).

For sådan var Trøjborg. En by i byen, hvor man havde stort set det hele, og hvor alt kunne foregå på det forholdsvist lille område med omkring 10.000 indbyggere. Og med Tordenskjoldsgade som det helt store omdrejningspunkt.

Sådan var det dengang, og sådan er det stadigvæk.

Barndom i Nordbyen: Trøjborg er verdens navle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce