Besøg byens nye attraktion - et energianlæg på Aarhus Ø

Illustration: Aarhus Kommune

Besøg byens nye attraktion - et energianlæg på Aarhus Ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nye bæredygtige energianlæg på Aarhus Ø skal levere meget mere end energi til beboerne i den nye bydel.

AARHUS: Et energianlæg som attraktion. For nogen vel nogenlunde lige så ophidsende som at kigge på den berømte hvide maling, der tørrer. Ikke desto mindre er det en af ambitionerne for Aarhus Øs nye bæredygtige energianlæg.

Energianlægget skyder i øjeblikket i vejret i byens nye bydel, og fredag 8. september er der rejsegilde på anlægget.

Meningen med anlægget er også, at borgere i området kan komme forbi og bruge den ydre bygning til for eksempel sportsaktiviteter, fremgår det at en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

- Det nye energianlæg på Aarhus Ø skal bidrage med mere end fjernvarme. Bygningen skal være en attraktion for århusianere på tur, men den bliver også et udstillingsvindue for tekniske aktører fra verdens storbyer på udkig efter muligheder inden for grøn omstilling, siger Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø.

Bygningen ligger ved de kreative områder på Aarhus Ø og får store vinduespartier, så folk får mulighed for at kigge ind til anlægget.

Energianlægget på Aarhus Ø
  • I tråd med Aarhus Kommunes klimamål om CO2-neutral varme etablerer AffaldVarme Aarhus nu en blivende og bæredygtig løsning. Den kobler Aarhus Ø sammen med resten af det CO2-neutrale fjernvarmesystem i Aarhus Kommune.
  • Der er indtil nu anlagt en transmissionsledning fra Langelandsgade og frem til det nye energianlæg på Aarhus Ø. Ud over et varmeveksleranlæg skal energianlægget indeholde:En varmepumpe som henter varmen i Aarhus-bugten. Den skal supplere varmen, når elprisen er lav og kan producere 4,0 MWh varme for hver MWh el, den selv bruger. En modtagestation for affaldssug.Teknikrum for kabelejere i stedet for mindre bygværker spredt ud over Aarhus Ø.
  • Anlægget bliver bygget, så det er forberedt til at forsyne store dele af Aarhus Midtby i takt med byudviklingen, det stigende behov for varme og den teknologiske udvikling inden for varmepumper, der henter varme fra havvand.
  • Anlægsudgifterne til varmeforsyningen til Aarhus Ø er 172 mio. kr. og er budgetteret i AffaldVarme Aarhus´ investeringsplan. Heraf er 3 mio. kr. EU-støtte til udviklingsprojektet med havvarmepumpen.

Skal levere varme til 12.000 indbyggere

Det bæredygtige energianlæg skal blandt andet producere varme til de 12.000 indbyggere og 10-12.000 arbejdspladser, der vil være på Aarhus Ø, når området er færdigudbygget med i alt 800.000 etagekvadratmeter byggeri.

I øjeblikket er det to oliefyrede varmecentraler der forsyner bydelen med varme.

Det nye anlæg skal udnytte energien fra havvandet. Det gøres blandt andet ved hjælp af en varmepumpe, som er et innovations- og udviklingsprojekt.

Anlægsudgifterne ligger på 172 millioner kroner.

Besøg byens nye attraktion - et energianlæg på Aarhus Ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce