Bierne indtager Aarhus Ø: 40.000 nye beboere på havnen

Steen Thykjær og Lene Kiel Jensen fra Bistad ses her ved de nye bistader i Aarhus Ø.

Bierne indtager Aarhus Ø: 40.000 nye beboere på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To bistader giver liv og mening på Aarhus Ø i de urbane havnehaver. Bierne søsættes, fordi de skal skabe liv i den ny bydel.

Det summer af liv på Aarhus Havn. 250 bybønder i de urbane haver i Aarhus Ø har fået 40.000 nye naboer.

To bistader med honningbier fra Bistad, som igennem biavl beskæftiger socialt udsatte borgere, er kommet til.

Urban Farming-bevægelsen, hvor man producerer fødevarer i byer verden over, er kommet til Aarhus i form af projektet Ø-Haven.

Det går ud på, at århusianere tilbydes en lille nyttehave på to kvadratmeter. Projektet begyndte i 2014, og har til formål at skabe liv og aktivitet på de havnearealer, som endnu ikke er påvirket af byggeaktiviteter.

Igennem projektet er det muligt for århusianere at få en lille nyttehave, hvor man blandt andet kan dyrke grøntsager, urter eller andet til egen anvendelse og fornøjelse.

Nyt bilaug for socialt udsatte

Nu har en gruppe af Ø-Havens brugere dannet et bilaug. Det har indgået en samarbejdsaftale med den socialøkonomiske virksomhed Bistad, der sætter stader med honningbier op rundt omkring i Aarhus i samarbejde med virksomheder og institutioner.

Bistaderne passes af Bistads to biavlere og en stor gruppe praktikanter, tilknyttet Bistad.

»Bistad er et levende værksted, hvor vi beskæftiger mennesker udenfor arbejdsmarkedet igennem biavl aktiviteter, der knytter sig til det at passe bier og producere honning. På den måde fungerer vi som et åndehul for sårbare og socialt udsatte borgere i Aarhus,« siger Lene Kiel Jensen, daglig leder af Bistad.

Bistad giver således mulighed for, at byens socialt udsatte kan engagere sig i meningsfuldt arbejde.

»Vi tilbyder fleksibelt arbejde med et stærkt fundament i fællesskabet omkring biavl. Det er ikke et håndværk, som er svært at lære, og det kan være med til at give vores praktikanter både succesoplevelser og sammenhold,« siger Lene Kiel Jensen.

Bistad har siden 2012 opsat bistader ved en række virksomheder i Aarhus, blandt andet OK i Viby og VIA University College.

Noget af honningen bliver leveret direkte til de virksomheder, Bistad arbejder sammen med -og bruges til gaver til ansatte og samarbejdspartnere. Desuden sælges honningen til forbrugere og restauranter. Alle aktiviteter, fra produktion til forarbejdning og salg, giver derfor arbejde og frivillig beskæftigelse til socialt udsatte borgere.

Til gavn for miljøet

Ud over den sociale ansvarlighed, som kendetegner Bistad, er bistaderne også til stor gavn for miljøet i byen, da bestanden af honningbier i de senere år har haft en markant tilbagegang. Derfor er flere bier i og omkring byen velkomne, da færre bier betyder dårligere bestøvning.

»I byerne er der stadig masser af træer, buske og blomster i parker, villahaver og kolonihaver fra forår til sensommer, så det er en god idé at have biavl i byen for at sikre bestanden af honningbier og skabe liv og mangfoldighed,« forklarer Biavler Steen Thykjær fra Bistad.

»Flere bier i byrummet gavner den grønne vækst og giver bedre bestøvning af planteliv og blomsterflora,« siger han.

Vil slå et slag for honningbien

Bistads arbejde er i fin overensstemmelse med tanken bag Ø-Haven, der ønsker at involvere byens borgere i et fælles projekt og samtidig fortælle den gode historie om hjemmedyrkede fødevarer af høj kvalitet. Med bistaderne som nabo får fortællingen om Urban Farming-miljøet på havnen en ny dimension, mener Jacob Erdmann, som er tovholder på Ø-havens bilaug.

»Ø-Havens brugere har mange planer og visioner for området, og vi har faktisk siden sidste år leget med tanken om at opstille Bistader på området, både så de kan bestøve haverne, men i høj grad også for at kunne vise at bierne er fredelige og ikke er til gene. De passer deres havearbejde på samme måde som bybønderne passer deres,« sigerJacob Erdmann.

Bilauget består af syv personer og er løst organiseret ud fra et frivillighedsprincip. I forbindelse med projekterne i Ø-haven er det vigtigste princip, at det er den personlige interesse,derdriver værket, så havens aktiviteter er drevet af brugernes egne ønsker.

»Biavl kaster man sig ikke bare ud i fra den ene dag til den anden, og derfor er vi glade for, at Bistad hjælper os godt i gang, mens vi samtidig kan involvere nogle af byens udsatte borgere i projektet på Ø-haven,« siger Jacob Erdmann.

Bierne indtager Aarhus Ø: 40.000 nye beboere på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce