Blå blok trækker spænding om rådmandsposter i Aarhus

Jette Skive (DF), Almaz Mengesha (LA), Marc Perers Christensen (K) og Bünyamin Simsek (V) har indgået en konstitueringsaftale. Men de venter med at vælge de to rådmandposter. Foto: Flemming Krogh

Blå blok trækker spænding om rådmandsposter i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blå blok i Aarhus Byråd konstituerer sig med 10 mandater, men vil først senere fortælle, hvilke rådmandsposter de vil have.

AARHUS: Borgmester Jacob Bundsgaard og rød blok kan have gjort regning uden vært, da de tidligt onsdag morgen meldte en række rådmandsposter ud.

De røde partier valgte borgmesterposten til Jacob Bundsgaard og rådmandsposten for Børn og Unge til Thomas Medom (SF). Så langt så godt, og det kan der ikke ændres på.

Ifølge valgmatematikken er det herefter blå blok, der skal vælge en rådmandpost som tredjevælger i magistraten. Og vælger de blå partier en anden rådmandpost end Teknik og Miljø, som rød blok ellers forventer, kan hele resten af rådmandskabalen ændre sig langt ind i rød blok.

Derfor er intet på plads endnu.

Tredje- og sjettevælgere

Onsdag eftermiddag offentliggjorde Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og det Konservative Folkeparti på baggrund af deres 10 valgte mandater en konstitueringsaftale om fordeling af poster i byrådet.

Aftalen lyder, at Venstre vælger en rådmandpost først, og at Dansk Folkeparti får den femte og sidste rådmandpost i magistraten. Endelig får De Konservative en menig og lønnet plads i magistraten.

Men hvilken rådmandspost Venstre vil vælge, står ikke klart endnu.

- Det kan vi ikke afsløre endnu, for det er afhængig af en nærmere drøftelse i Venstres organisation, hvad vi tager, forklarede Bünyamin Simsek.

Han afkræftede dog med smil på læben, at partiet ligefrem har behov for at indkalde til generalforsamling for at finde ud af det.

- Det er noget vi vil drøfte med partiets formandsskab, lød forklaringen.

Venstres formand Michael Gram stod dog lige ved siden af ham og var med i konstitueringen, men Venstre har altså brug for mere tid til at diskutere, hvilken rådmandpost, man vælger. Og man vil gerne se de personlige stemmetal først. De offentliggøres onsdag aften.

Vil Venstre have Teknik og Miljø?

Borgmester Jacob Bundsgaard tog onsdag morgen udgangspunkt i, at Venstre nok ville vælge Teknik og Miljø. Under den forudsætning ville Socialdemokraterne vælge Sociale forhold og Beskæftigelse og Radikale Kultur og Borgerservice.

Og endelig ville den sidste rådmandspost for Sundhed og Omsorg så kunne fortsætte hos Jette Skive (DF).

Men alt dette er altså langt fra sikkert nu.

Der kan være gode grunde til, at Venstre kan finde på at vælge Teknik og Miljø, som Bünyamin Simsek var rådmand for i 2012-13, da han afløste Laura Hay, der forlod byrådet. Han kender dermed til området og kan føre borgerlig politik med forslag om bedre veje og flere parkeringspladser. Og han kan føre oppositionspolitik ved at foreslå sager, der presser det røde flertal. Hvis de røde partier siger nej til hans forslag, vil det stå klart, at der er et alternativt til dem.

På den anden side er Teknik og Miljø blevet øretævernes holdeplads. Her er der nok at tage fat på med oprydning efter den såkaldte skandalesag, der har kostet direktøren og flere forvaltningschefer jobbet.

Stor rådmandskabale

Spørgsmålet er dog, om Venstre orker at skulle bruge en masse energi på at rydde op efter socialdemokraten Kristian Würtz. Hvis man gør det, og det går godt, vil det givet styrke Bünyamin Simsek og Venstre, men hvad hvis det ikke går godt?

Hvis ikke Venstre tager Teknik og Miljø ryger området tilbage til rød blok, som så selv kan rydde op i rodet, mens Venstre fortsat tæsker løs på rådmanden.

Alternativt kan Venstre bede om Sociale forhold og Beskæftigelse. Her vil Simsek især kunne gøre noget på beskæftigelsesområdet, hvor Venstre ofte har foreslået større omlægninger. Men også her er der balladesager som f.eks. de socialt udsatte og hjemløse, der hærger omkring Klostertorvet.

Endelig kan Venstre vælge Kultur og Borgerservice, som den radikale Rabih Azad-Ahmad i dag er rådmand for.

Det er et noget mindre område rent administrativt, men et overskueligt område med mulighed for at præge fritidsområdet og kulturen og klippe snore og gå til premierer. Umiddelbart en stor fristelse for Venstre, erfarer avisen fra kilder omkring forhandlingsforløbet.

Alt afhængig af hvad Venstre vælger, vil det få indflydelse på, hvilke to poster Socialdemokraterne og Radikale kan gøre sig håb om. Og dermed også i sidste ende, hvilken post der er tilbage til Dansk Folkeparti.

Derfor forlænges spændingen nu om rådmandskabalen i Aarhus.

Blå blok trækker spænding om rådmandsposter i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce