Børn i 2.000 Aarhus-familier vokser op i fattigdom

Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz foreslår byrådet at sætte ekstra ind med en beskæftigelsesindsats over for børneforældre. Foto: Jens Thaysen

Børn i 2.000 Aarhus-familier vokser op i fattigdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz foreslår målrettet jobindsats over for de fattigste børnefamilier, der står uden for jobmarkedet.

AARHUS: Findes der fattige i Aarhus? Ja, både hvis man ser på det med statens øjne og med kommunens.

En ny måde at se det på er ud fra forældrenes tilknytning til arbejdsmarkedet. Tal fra kommunen viser nemlig, at der i december 2018 var 3.603 børn, der vokser op i cirka 2.000 familier i Aarhus, hvor forældrene ikke er i arbejde.

Det svarer til, at cirka 6 procent af alle børn i Aarhus - mindst én i hver klasse i gennemsnit - vokser op i fattigdom, ifølge kommunen.

Den nye måde at anskue fattigdom på - ud fra antallet af børn i familier uden job - kommer med i den nye såkaldte fattigdomsredegørelse, som er ved at blive udarbejdet.

Børn ved udmærket, når deres familie ikke har særlig mange penge, og det risikerer at påvirke børnenes selvværd og sociale muligheder.
Kristian Würtz, social- og beskæftigelsesrådmand (S)

Würtz: Foruroligende

Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) har valgt at lave dette fokus og selv om antallet er faldende finder han det alligevel foruroligende, at så mange børn har en opvækst under ringe, økonomiske kår.

- Børn får en rigtig svær start på livet, når de vokser op under trange økonomiske kår. Det kan vi som samfund ikke være bekendt. Børn ved udmærket, når deres familie ikke har særlig mange penge, og det risikerer at påvirke børnenes selvværd og sociale muligheder. Vi ved også, at udsatte børn bærer den sociale arv med sig ind i voksenlivet, så de i højere grad er ramt af ledighed, lav indkomst og dårligt helbred. Vi er vidne til en øget ulighed og polarisering i vores by, som vi skal handle på, siger Kristian Würtz.

Mere belastede familier

Ifølge Det Nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd (Vive), bliver der større afstand mellem top og bund i Danmark. Ni ud af ti familier har fået flere penge imellem hænderne, men de sidste 10 procent oplever det modsatte. De børnefamilier, der har det svært, er også blevet mere belastede end for otte år siden, fastslår Vive.

- Det er en bekymrende udvikling. Det store flertal får gavn af opsvinget, men en lille gruppe er efterladt tilbage. For mig er der ingen tvivl om, at kontanthjælp og andre ydelser skal løftes til et niveau, som er et velfærdssamfund værdigt. Alt andet er et svigt både menneskeligt og samfundsøkonomisk, siger Kristian Würtz.

Det er Folketinget, der fastsætter de sociale ydelser, og som har indført blandt andet et kontanthjælpsloft og en lavere integrationsydelse.

Flere i job

I Aarhus mener Kristian Würtz, at byrådet kan gøre noget.

- Aarhus investerer allerede ambitiøst i at få flere ud af offentlig forsørgelse. Jeg vil foreslå byrådet, at vi gør det til et særskilt fokusområde i vores næste beskæftigelsesplan, der kommer sidst på året, at hjælpe børnefamilier, som er ramt af ledighed, tilbage i job.

Hvorfor vente på byrådet, kan du ikke bare som rådmand sætte det i værk selv?

- Jo, men jeg vil gerne have byrådets opbakning, så vi kan sætte det i værk. Det kræver også en vis forberedelse. Samtidig synes jeg, det er et stærkt signal, at have byrådets opbakning, og det er vigtigt at få en socialpolitisk diskussion i byrådet om problemet med de fattige børnefamilier, svarer Kristian Würtz.

Børn i 2.000 Aarhus-familier vokser op i fattigdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce