Børnenes Kontor skuffer ingen

Behovet for julehjælp ­tegner til at blive ekstra­ordinært stort i år. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix


Børnenes Kontor skuffer ingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal gå meget galt, hvis Børnenes Kontor ikke kan give julehjælp til alle , der beder om det.

Omkring 400.

Så mange ansøgninger om julehjælp forventer Jørgen Brixen, Børnenes Kontor, at der ligger på hans skrivebord, når ansøgningsfristen er udløbet 1. december.

»Og det kan vi godt magte. Vi vælger at sige, at det har vi råd til,« siger Jørgen Brixen.

Hvis der ikke er penge nok på julehjælpskontoen, så flytter Jørgen Brixen penge fra andre af Børnenes Kontors aktiviteter.

»Vi har jo også andre slags hjælp. Hjælp til voldsramte kvinder for eksempel. Vi stoler på, at vi kan få de penge, vi tager til julehjælp, ind igen i løbet af året, der kommer. Men du må meget gerne skrive, at vi godt kan bruge det, hvis nogle vil tilgodese os med nogle kontanter,« siger Jørgen Brixen.

Grundig kontrol

Børnenes Kontor indførte for tre år siden en mere grundig kontrol af de mennesker, der søger julehjælp.

»Vi betinger os retten til at bede om dokumentation for indtægtsforhold de sidste tre måneder tilbage. Man skal også tåle kontrol af sine bopælsforhold. Det var en hård sortering. Og den førte til et fald i antallet af ansøgninger,« siger Jørgen Brixen.

Bevise det kan ingen, men der kan være en sammenhæng mellem kontanthjælpsloftet og det generelt stigende behov for julehjælp.

»Jeg har fået ansøgninger, hvor folk har skrevet bagpå, at kontanthjælpsloftet har belastet deres økonomi i en grad, så de ikke længere kan få tingene til at hænge sammen,« siger Jørgen Brixen.

Til Ritzau udtrykker generalsekretær Klaus Nørlem, Dansk Folkehjælp, bekymring over det pres, kontanthjælpsloftet og 225 timers-reglen udgør.

»Umiddelbart kan vi på nuværende tidspunkt se, at 43.500 børn er påvirket af reformerne og lever i familier, der er blevet ekstra økonomisk udfordret. Det, forventer vi, kommer også til at afspejle sig i ansøgerfeltet i år, og vi er bekymrede for, om vi vil se stigninger ud over det, vi har haft tidligere,« siger Klaus Nørlem.

»Nogle går forgæves«

På landsplan fik Dansk Folkehjælp sidste år 13.000 ansøgninger om julehjælp. Cirka 5400 fik hjælp.

»Det vil altid være sådan i vores univers, at nogle går forgæves. Sådan vil det formentlig også være i år,« siger Klaus Nørlem til Ritzau.

Som omtalt andetsteds gælder det formentlig også afdelingen i Aarhus, der er under hårdt pres fra ansøgere om julehjælp.

Dansk Folkehjælps julehjælp består af en gavekurv på 500 kr. samt gavekort til Sportsmaster og Fætter BR. Begge på 500 kr.

Børnenes Kontor giver en fødevarepakke til en værdi af 700 kr. med mad til juleaften og alle juledage. Desuden en slikpose.

»Og så har firmaer sponsoreret så mange julegaver, at der kan være tre til fem gaver pr. barn. Og i år er der også udsigt til et juletræ. Vi har fået en donation på et antal juletræer,« siger Jørgen Brixen.

Vilje til at hjælpe

Hos Frelsens Hær består julehjælpen af et gavekort til supermarkeder. Beløbets størrelse afhænger af familiens størrelse, og hvor stort beløbet bliver, har Frelsens Hær endnu ikke afgjort.

»Desuden uddeler vi alt, vi kan få fra vores sponsorer. Blandt andet legetøj, der er sponsoreret af Lego,« siger korpsleder Nathanaël Münch.

Han vurderer, at viljen til at hjælpe Frelsens Hær økonomisk er rimelig stor.

»Viljen er større end sidste år. Men der er også invididuelle familier i klemme på grund af kontanthjælpsloftet. Jeg hører fra vores hold, der går rundt i butikkerne med jule-indsamlingsdåser, at butiksejere helt spontant giver dem gaver med til julehjælpen,« siger Nathanaël Münch.

Børnenes Kontor skuffer ingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce