Borgmester Bundsgaard: Vi kan takke de fyrede for, at undersøgelsen kom

Finn Therkildsen var fra starten med til at afsløre skandalechefens snyd, bedrag og mulige bestikkelse. Nu har den tidligere værkstedsleder også papir på, at han var gennem "Et stærkt kritisabelt forløb", da han blev fyret i Natur og Vejservice. Fotos: Flemming Krogh og Henning Bagger

Borgmester Bundsgaard: Vi kan takke de fyrede for, at undersøgelsen kom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kammeradvokaten underkender det dokument, der fik socialdemokraterne og et flertal i byrådet til at afvise en undersøgelse af personalesagerne i Teknik og Miljø med ordene: "Alt er foregået efter bogen". Borgmesteren roser nu de tidligere medarbejdere, der kæmpede imod og stod fast på at få tingene undersøgt.

AARHUS: Borgmester Jacob Bundsgaard (S) beklager nu, at byrådet var så langt tid om at beslutte, at personalesagerne fra Teknik og Miljø skulle undersøges. Og han fremhæver, at det kun er i kraft af de tidligere medarbejderes ihærdighed, at Kammeradvokaten blev sat på sagen.

Et flertal i byrådet afviste længe at få undersøgt, om der var hold i det, når tidligere medarbejdere i skandaleafdelingen fortalte om, at de var blevet mobbet, degraderet og fyret.

Det gjorde de allerede i november 2016 her i avisen. Først i august 2017 besluttede byrådet, at sagerne skulle undersøges.

Helt efter bogen

Flertallet i byrådet støttede sig i foråret 2017 til et såkaldt talepapir, hvor HR-chefen i Teknik og Miljø gennemgik sagerne for de seks, der var stået frem i avisen. Talepapiret blev fremlagt for blandt andre medlemmerne af teknisk udvalg.

"Alt er foregået efter bogen", lød det efterfølgende i byrådssalen fra blandt andre daværende teknisk rådmand, Kristian Würtz (S) og den socialdemokratiske ordfører, Hans Halvorsen - og et flertal bestående af S, R og SF afviste i april 2017 en undersøgelse af personalesagerne.

Kammeradvokatens rapport viser nu - som flere af de seks allerede dengang påpegede - at talepapiret ikke var fyldestgørende eller korrekt. Kammeradvokaten skriver, at kommunen skal berigtige oplysningerne for fem af de seks vedkommende.

Officielt var talepapiret et ekstrakt af de pågældendes personalemapper. Kammeradvokaten skriver dog, at det også byggede på ikke-faktatjekkede oplysninger fra en HR-medarbejder, lige som det flere gange blev rundsendt til godkendelse hos såvel personalejurister som hos centerchef, økonomichef og direktør i Teknik og Miljø.

Et samfundsansvar

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) siger:

- Talepapiret var medvirkende til, at vi ikke fik besluttet undersøgelsen af sagerne på et tidligere tidspunkt. Det er de tidligere medarbejderes ihærdighed, vi har at takke for, at undersøgelsen kom. Det er dem, der har taget et samfundsansvar og gjort opmærksom på en mangelfuld ledelse. De har kæmpet for det - og med kommunen som modstander.

To af de tidligere medarbejdere må nøjes med en beklagelse, fordi deres sager i 2017 faldt for forældelsesfristen på fem år. Hvad med dem? De er vel en slags ofre for, at der gik så lang tid, før I besluttede undersøgelsen?

- Det er brandærgerligt og beklageligt for de pågældende, men i sidste ende har det jo hele tiden været op til de pågældende selv at rejse en sag inden forældelsesfristen, siger borgmesteren.

Tydelige konklusioner

Han er i øvrigt meget tilfreds med undersøgelsen.

- Dens konklusioner er ret tydelige. Forløbet viser en leder, der ikke har løst sin opgave men har været eksponent for en kultur, der ikke er i overensstemmelse med Aarhus Kommunes værdier, siger Jacob Bundsgaard med henvisning til den bortviste og politianmeldte centerchef, Claus Pedersen.

Han fremhæver, at kommunen blandt andet med en whistleblower-ordning nu prøver at forebygge, at en lignende kultur kan opstå i en afdeling.

- Derudover er der ingen tvivl om, at såvel det politiske som det administrative niveau skal være mere imødekommende og klar til en mere tillidsfuld dialog, når den slags sager dukker op via ansatte eller tidligere ansatte, siger borgmesteren.

Der var noget om snakken

Den konservative Marc P. Christensen var i starten ikke blandt tilhængerne af en undersøgelse af personalesagerne.

- Rapporten viser, at der var noget om snakken. Det er ærgerligt, at vi først kom i gang med den så sent, siger Marc P. Christensen.

Han var selv blandt dem, der fik en gennemgang af det talepapir, der bremsede en undersøgelse på et tidligere tidspunkt.

- Med det, der nu ligger fra Kammeradvokaten, er talepapiret noget af det, vi skal have kigget på, når vi skal diskutere, hvad vi kunne have gjort anderledes i hele sagen fra Teknik og Miljø, siger Marc P. Christensen.

Borgmester Bundsgaard: Vi kan takke de fyrede for, at undersøgelsen kom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce