Borgmester trækker bremsen: Dropper krav om vegansk mad

- Den interne kvalitetskontrol i vores parti har svigtet, erkender borgmester Jacob Bundsgaard og trækker forslaget om veganerkost i kommunale køkkener. Foto: Axel Schütt

Borgmester trækker bremsen: Dropper krav om vegansk mad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard slår bak på sit eget partis forslag om at alle institutioner og kantiner i Aarhus skal tilbyde vegansk mad.

AARHUS: Forslaget om at alle kommunale institutioner fra vuggestuer til plejehjem og medarbejderkantiner skal tilbyde plantebaseret mad som en mulighed trækkes nu tilbage af borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- Det er at gå for langt at kræve, at alle institutioner skal tilbyde vegansk mad, siger borgmesteren om sit eget partis forslag.

Socialdemokratiet stod ellers bag forslaget sammen med Det Radikale Venstre og Alternativet og havde derfor et smalt flertal på 16 mandater, da sagen blev fremlagt og diskuteret onsdag 12. december i Aarhus Byråd. Her blev sagen sendt til nærmere økonomisk afklaring i magistraten, men med borgmesterens melding forsvinder 13 af de 16 mandater bag forslaget, som dermed må betegnes som politisk dødt.

Vegetar/veganer
Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen fraråder vegansk kost til børn i alle aldre:

De første to leveår er den mest sårbare periode med hensyn til barnets vækst og kognitive udvikling i forhold til kostens indhold af næringsstoffer.


Børn i denne alder er de mest udsatte, hvis kosten ikke indeholder tilstrækkelig med energi, vitaminer og mineraler, herunder B12-vitamin.Med udelukkende vegansk mad til spædbørn og småbørn kan det være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår. Forældrene anbefales at tage sundhedspersonale med på råd, skriver Sundhedsstyrelsen.


Fødevarestyrelsen kan tilsvarende ikke anbefale, at større børn spiser vegansk.

Det skyldes ligeledes, at der er en risiko for, at børn, der spiser vegansk, ikke får nok næringsstoffer, blandt andet vitaminer og mineraler.

Hvis man alligevel vælger, at ens barn skal spise vegansk, bør man søge rådgivning ved autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost er tilstrækkelig. Man bør også give sit barn en børnevitaminpille.

Det gælder også, hvis ens barn kun spiser sparsomt med mælkeprodukter og æg. Vegansk kost forudsætter, at barnet er rask og i øvrigt vokser og udvikler sig normalt.

Børn, der ikke får mælk eller mælkeprodukter anbefales et dagligt tilskud af calcium på 500 mg. De findes som tabletter og som brusetabletter.

Begrebsafklaring:

Vegetarer er en samlende betegnelse for personer, der udelukkende spiser planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø med videre) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr.

Veganere er personer, der lever plantebaseret og så vidt muligt søger at undgå kød, fjerkræ, fisk og skaldyr. Derudover at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr med videre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen

Ommer efter en uge

Det er mindre end en uge siden I havde sagen i byrådet. Hvorfor dropper I forslaget igen?

- Jeg må sige, at den interne kvalitetskontrol ikke har været tilstrækkelig, forklarer borgmesteren.

Han mener, at kommunen skal arbejde på at mindske klimaaftrykket - også på maden.

- Men vi skal vælge en anden vej til at mindske klimabelastningen, skriver borgmesteren sammen med Børn og ungerådmand Thomas Medom (SF) i et fælles læserbrev til stiften.dk.

De to politikere peger på, at man i stedet skal gå videre i den retning, kommunen allerede har udstukket i form af mere økologi.

mere økologi

På kort tid er andelen af økologisk mad løftet fra 11 til nu 60 procent i de kommunale køkkener. Det har løftet madens kvalitet, minimeret madspildet og betyder, at der serveres mindre kød, fordi økologisk kød er dyrere.

- Der er plads til at fortsætte den gode udvikling - til gavn for miljøet og klimaet, skriver Jacob Bundsgaard og Thomas Medom.

Hvad skal veganske forældre så gøre, hvis de gerne vil have, at deres børn får vegansk mad?

- Man må vel altid have en madpakke med, siger Jacob Bundsgaard.

Flertallets retning

Det må man tilsyneladende ikke alle steder, hvis forældrebestyrelsen har besluttet, at der er madordning til alle.

- Det antager jeg, at man kan finde lokale løsninger på i den enkelte daginstitution, svarer borgmesteren.

Det afgørende for ham er at fastslå, at den nye retning - som altså er den gamle - er, at byrådet ikke skal kræve, at alle institutioner skal tilbyde vegansk mad.

Betyder det, at de selv kan beslutte i forældrebestyrelsen, hvis de gerne vil tilbyde vegansk mad?

- Det er en retning, vi sætter, men som skal udvikles i tæt dialog med forældrene, og i Aarhus følger vi naturligvis Sundheds- og Fødevarestyrelsens retningslinjer om at vegansk kost ikke anbefales til spædbørn, småbørn og større børn, siger Jacob Bundsgaard.

Borgmester trækker bremsen: Dropper krav om vegansk mad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce