Brabrand Sø er snart ren nok til en dukkert


Brabrand Sø er snart ren nok til en dukkert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Engang var det en ildelugtende og farlig affære at falde i Brabrand Sø, hvor colibakterier havde en fest.

Kloakering af 3000 kolonihaver er gået i gang. Den bremser forurening og vil snart betyde badevandskvalitet i Brabrand Sø.

Det er det ikke længere. Og snart kan vandet i søen lige vest for Aarhus opnå stemplet »badevandskvalitet«.

Kolonihaver forurener i dag
<p>Det samlede kolonihaveområde i Aarhus Kommune udleder urenset spildevand svarende til en by på størrelse med Sabro.</p><p>Især kolonihaverne i Aarhus Ådal udgør en umiddelbar risiko for vandmiljøet - fordi de ligger tæt på Aarhus Å, og fordi de ligger oven på tynde lerlag.</p><p>Cirka 3000 kolonihaver skal nu kloakeres.</p><p>I dag er der sammenlagt 3741 kolonihaver fordelt på 39 haveforeninger.</p><p>4 af de 39 kolonihaver er allerede kloakerede. De resterende haver skal kloakeres efter tidsplanen vist i grafikken her på siden.</p><p>Kilde: Aarhus Kommune..</p><p>&nbsp;</p>

Det har taget syv år og kostet i omegnen af 340 millioner kr., det miljøprojekt, der lige nu afrundes med en kloakering af kolonihaverne ud til søen. I øjeblikket er gravemaskinerne i gang med at grave kloakrør ned i fire kolonihaveforeninger ved østenden af Brabrand Sø.

Her ligger 372 kolonihaver. Nogle af dem har septiktanke. Andre har slet ingen godkendt kloakering. Spildevand hældes direkte ud på jorden. Ekskrementer graves ned. Begge dele er i mange år sevet direkte ud i søen, hvor de har forplumret vandkvaliteten.

»Mange af kolonihaverne har løsninger, der ikke er miljømæssigt hensigtsmæssige,« siger Gitte Normand Andersen, gruppeleder i Teknik og Miljø.

Et effektivt kloaksystem er ikke alene godt for Brabrand Sø. Det kan også gøre en kolonihave til et mere behageligt sted at opholde sig.

»Man kan indlægge køkken med afløb og rindende vand. Og man kan få rigtige toiletter med skyl. Det er der mange, der efterspørger. Behovene ændrer sig,« siger Gitte Normand Andersen.

Det er ikke blot kolonihaverne ved Brabrand Sø, der skal kloakeres. Over de næste 10 år skal samtlige kolonihaver i Aarhus Kommune kloakeres. Der er tale om cirka 3000 kolonihaver.

Brabrand Sø er snart ren nok til en dukkert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce