Bustrafik forringes i hele Østjylland: Her er busruterne på Region Midtjyllands spareliste

21 østjyske busruter er havnet på den bruttoliste, som Region Midtjylland arbejder med i bestræbelserne på at finde besparelser for 40 millioner kroner. Arkivfoto

Bustrafik forringes i hele Østjylland: Her er busruterne på Region Midtjyllands spareliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Midtjylland vil ikke længere betale for busser uden mange rejsende på tværs af kommunegrænser. Det ses på spareliste, som avisen har endevendt for at finde de østjyske busruter i farezonen. Se om din lokale bus er med på listen.

ØSTJYLLAND: Nedlæggelser og beskæringer af busruter risikerer at ramme tusindvis af østjyder.

Region Midtjylland har lavet en bruttoliste, som udpeger 37 busruter som mulige ofre for sparekniven. 21 af ruterne har stoppesteder i Østjylland.

På Djursland er ruterne 120, 121, 211, 212, 213, 214, 319, 351 og 352 i spil. Regionens udgangspunkt er, at de to Djursland-kommuner helt eller delvist skal betale for en mulig fremtidig drift af ruterne.

Samtidig er der kastet i kakkelovnen til, at Djursland-kommunerne må æde en besparelse på grund af letbanens åbning. Tanken er, at letbanen bliver en fuldgod erstatning for nogle af de eksisterende busruter.

Alt i alt er der forslået besparelser for 12,5 millioner kroner på Djursland.

Kort om spareplanen
I forsommeren 2017 lancerede Region Midtjylland en spareplan for de regionale blå busser.I løbet af sommeren udløste planen voldsomme protester, og i sidste ende besluttede regionsrådet at udskyde besparelserne til 2018.

Nu arbejder Region Midtjylland igen med busbesparelserne. Der skal findes nedskæringer for 40 millioner kroner, og besparelsen kommer muligvis til at ske over tre år.

Ifølge et kort i regionens materiale om busbesparelserne skal der i 2019 laves ruteomlægninger og lukkes busruter for 15 millioner kroner. En lille del af beløbet hentes fra tre mindre områder i Midt- og Vestjylland, mens langt den største del af pengene findes ved spareøvelser på Djursland og i området fra Aarhus til det sydlige Odder Kommune.

I 2020 følges der op med yderligere besparelser for 15 millioner kroner i området fra Aarhus mod Nørre Snede, Silkeborg og Hobro i vest.

De sidste 10 millioner kroner hentes hjem i 2021 ved at trimme busdriften i et stort område omkring Viborg.

Det regionale snit

Region Midtjylland har lavet bruttolisten efter bestemte kriterier.

Der er ikke mindst fokus på, at regionen kun vil betale for busdrift med passagerer på tværs af kommunegrænser. En rute skal have såkaldt regional betydning.

For nogle ruter betyder det, at Region Midtjylland slet ikke vil betale for driften mere. Andre ruter er i spil til fortsat at modtage en sum regionale kroner, men den vil ofte være mindre end hidtil.

Derfor må den lokale kommune bidrage, hvis rutenettet for bussen skal opretholdes.

Sådan er det eksempelvis med en mulig nedlæggelse af Rute 112. Her peger regionen på, at Borum mister betjeningen ved en sløjfning af ruten. Ifølge Region Midtjylland kan det problem imidlertid løses ved hjælp af en bybus - der vel at mærke skal betales af Aarhus Kommune.

Der rammes bredt

Region Midtjyllands bruttoliste rummer ændringer af busbetjeningen i samtlige landfaste østjyske kommuner.

Udover de allerede nævnte ruter på Djursland gælder det lukninger eller omlægninger af ruterne: 103 (Odder-Hou), 107 (Skanderborg-Tebstrup-Gedved-Egebjerg-Horsens), 109 (Hørning-Jeksen), 111 ( Hinnerup-Sabro-Aarhus), 112 (Silkeborg-Sorring-Aarhus), 114 (Aarhus-Hammel-Viborg), 116 (Galten-Sabro-Aarhus).

Dertil kommer: 200 (Hammel-Hinnerup), 302 (Aarhus-Beder-Byager-Malling-Norsminde-Odder), 311 (Skanderborg-Ry-Silkeborg), 502 (Brædstrup-Skanderborg) og 914X (Aarhus-Hammel-Viborg).

Små og store gevinster

Den beregnede gevinst ved at justere eller lukke ruterne svinger meget.

Ifølge Region Midtjyllands beregninger høstes den største enkeltbesparelse ved at lukke Rute 112. Det giver en gevinst på 3,86 millioner kroner om året.

I den anden ende af skalaen er blandt andet en idé om at justere busdriften på Rute 109 (Hørning-Jeksen). Besparelsen er beregnet til 82.500 kroner årligt.

Region Midtjyllands bruttoliste rummer spareforslag for i alt 60,4 millioner kroner.

Der skal spares 40 millioner kroner, så alle forslag bliver næppe til virkelighed.

Bustrafik forringes i hele Østjylland: Her er busruterne på Region Midtjyllands spareliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce