Byggefejl skal betales af uskyldige

debat anlægsloft anlæg byggeri nex

Byggefejl skal betales af uskyldige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pas på når du køber et nybygget hus. Kommunen må ikke undersøge, om huset er lovligt.

I Malling bor Rasmus Jensen i sit nyopførte hus, som han købte efter at have set det på byggemessen Byg og Bo i 2010.

Desværre for Rasmus Jensen var huset, han købte, ulovlig opført. Der var for stor niveauforskel på terrasse og stue. Det anede Rasmus Jensen ikke, da han købte det, men nu er det ham, der skal betale for at få bygget den ulovlige terrasse om.

Det kom frem, da TV2 Østjylland mandag aften satte fokus på nybyggeri og loven, der foreskriver, hvordan nybyggede huse skal se ud.

Det ulovlige byggeri blev opdaget af Dansk Handicap Forbund (DHF), der også har anmeldt byggerierne til bygningsinspektoratet i Aarhus.

»Loven siger, at der ikke må være mere end 2,5 cm i niveauforskel. Og det er der i de huse, vi har anmeldt i Malling. Og det er naturligvis ikke købernes skyld, at husene er opført for dårligt,« siger Claus Bjarne Christensen, næstformand i DHF Aarhus.

Hos bygningsinspektoratet i Aarhus sidder faglig koordinator Jan Olesen.

Han kender udemærket sagen fra Malling. Og har lige som DHF ikke noget at klandre køberne af de ulovlige byggerier for.

»Det er reglerne, den er gal med. Vi kan som offentlig instans ikke udbede os dokumentation for, at de huse der bliver bygget - for eksempel til Byg og Bo - er opført i overensstemmelse med loven. Den mulighed blev sløjfet af regeringen, da man reviderede loven i 2010. Så i dag kan byggefirmaerne i princippet bygge hvad de vil og sælge det. Vi kan ikke gøre noget uden en anmeldelse,« forklarer Jan Olesen.

Derfor ser han ingen anden udvej end at sende anmeldelsen videre til politiet, der skal sørge for, at terrasserne, som sagen i Malling handler om, bliver bygget om. På køberens regning.

»Det er til enhver tid ejeren, der skal betale for at udbedre ulovligheden. Men de kan jo prøve at få byggefirmaerne til at betale. Hvis vel at mærke familierne har overskuddet til at føre en retssag,« siger han.

Byg og Bo, som er et udstillingssamarbejde mellem konkurrenter, der viser, hvad de kan, var i 2010 i Malling.

Her blev opført og solgt en række huse med fejl i forhold til loven.

En af dem der byggede et ulovligt hus var FBA Huse A/S i Højbjerg.

»Da vi fandt ud af, at huset ikke levede op til reglerne, ­udbedrede vi naturligvis fejlene på vores regning. Det manglede da bare,« siger Harry Lockhart, der foruden at være en del af FBA Huse også er medarrangør af Byg og Bo.

Han er ikke stolt af, at husene ikke levede op til loven.

»Men så vidt jeg ved, er der ikke nogen byggefirmaer, der har nægtet at udbedre fejlene,« siger han.

- Men hvad gør I, hvis et firma snyder bevidst?

»Så må vi tale om det firma fortsat skal være en del af Byg og Bo. For vi vil ikke stå som nogen der snyder,« ­siger ­Harry Lockhart.

Du kan se indlaget fra TV2 Østjylland på tv2oj.dk

Byggefejl skal betales af uskyldige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce