Byhistorie: Jacob Adelborg betalte håndværkere med en grund i Risskov

Jacob Adelborg var ungkarl hele livet. På billedet fra 1917, som er gengivet i hæftet "Historier fra Risskov" bemærkes det: Jacob Adelborg får besøg af sommergæster. Ukendt fotograf.

Byhistorie: Jacob Adelborg betalte håndværkere med en grund i Risskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lone Hindø fortæller om mennesker bag vejnavnene. I dag om den evige ungkarl Jacob Adelborg, som drev en gård nær vandet i Risskov.

AARHUS: I Risskov nær Bellevuehallerne ligger Jacob Adelborgs Allé. Den går fra Nordre Strandvej og ud mod stranden.

Her på denne vej bor en kvinde, Ellen Lund, som i dag er 102 år. Hun kan fortælle om historien bag vejnavnet, idet Jacob Adelborgs Allé fik navn efter hendes fars morbror.

Den lille Jacob blev født i 1857 og flyttede på gården "Havblik", som opførtes i 1897 netop hvor nr. 2 og 4 ligger på alléen ligger i dag. Da han flyttede dertil, fik han besked om, at han ikke måtte gifte sig med den kæreste, han havde. Han fik nemlig til opgave at forsørge sine to søster, som begge var ugifte.

Oprindeligt hed han Jacob Jensen, men Ellen Lund fortæller, at søsteren Anne Cathrine fik ændret efternavnet.

Hun havde som ung boet i København, hvor hun havde været selskabsdame hos en kendt familie. Og da hun, med Ellen Lunds ord, var lidt "snobbet", var det bedre at skifte Jensen ud med Adelborg.

Ellen Lunds niece er Birthe Pedersen, som ejer Sophies Tøjhus i Rosensgade. Birthe fortæller, at når Jacob Adelborg havde håndværkere, som for eksempel skulle reparere et tag, så betalte han med en grund i Risskov. Det ville i dag være en særdeles fyrstelig betaling.

Jacob Adelborg blev aldrig gift med sin store kærlighed. Han døde som ungkarl.

Der er bekendtgørelse i Århus Stiftstidende, hvor man kan læse: "At vor inderlig kære, ejegode broder, Svoger og Onkel, Jacob Adelborg, i Nat hensov stille og roligt, 64 Aar, bekendtgøres herved for Slægt og Venner. "Havblik", pr. Riis Skov St. 27. Maj 1922."

Hans ungdomskæreste deltog i begravelsen.

Bag om vejnavnene
En gang om måneden vil Lone Hindø, der er glødende interesseret i lokalhistorie, fortælle om baggrunden for navnet på en gade eller vej i Aarhus og omegn. Lone Hindø, som bor i Tåstrup ved Harlev, er præst og medlem af Aarhus Byråd (S).

Byhistorie: Jacob Adelborg betalte håndværkere med en grund i Risskov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce