Byråd vil tillade nedrivning af 1800-tals ejendom


Byråd vil tillade nedrivning af 1800-tals ejendom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stik mod alle råd fra fagpersoner og kultureksperter vil flertal i byrådet lade en af byens markante ejendomme rive ned. Kulturmiljø forsvinder for evigt.

Et af Grønnegades absolut mest interessante huse med en stor kulturhistorisk værdi; et hus, som er yderst bevaringsværdigt, skal rives ned og erstattes af nyt lejlighedskompleks. Det mener et stort flertal i Aarhus Byråd.

Beskrivelsen af bygningen Grønnegade 71 med facade mod Nørre Allé er ikke avisens opfindelse. Den kommer derimod fra det af kommunen nyligt nedsatte »Lokalt Kulturmiljøråd«, som på det kraftigste advarer byrådet mod den nedrivning, som et stort flertal i byrådet vil sige ja til på byrådsmødet på onsdag, at dømme ud fra behandlingen i teknisk udvalg.

Kulturmiljørådet har erstattet det tidligere bevaringsudvalg og anbefaler, at bygningen får et kvalitativt løft. Det kan ske ved at fjerne de uheldige ændringer, der er lavet på bygningen over årene og føre den tilbage til det oprindelige udtryk, gerne med et nutidigt formsprog.

Også stadsarkivar Søren Bitch Christensen har her i avisen og over for politikerne advaret mod en nedrivning og peger på, at bygningen repræsenterer en væsentlig del af den indre bys historie.

Bygningen blev opført i 1884 af Ny Jydske Kjøbstad-Creditforening - i dag Realkredit Danmark. Den blev taget i brug i 1885 som et af de første eksempler på et finansdomicil i italiensk-inspireret palazzo-stil i Aarhus. Af ukendte årsager blev den mellemfinansieret af ingen ringere end Hans Broge, der var byrådsmedlem i Aarhus i 12 år i 1800-tallet og som har store aftryk på den by, vi kender i dag.

Kreditforeningen havde til huse i bygningen indtil 1912, hvorefter stueetagen blev ombygget til købmandsforretning og senere andre butikker, senest en farvehandel, der i dag er flyttet.

»Trods de skæmmende ombygninger fremstår bygningen i dag med en stor grad af historisk originalitet i arkitektonisk og solid håndværksmæssig kvalitet,« skriver Lokalt Kulturmiljøråd til politikerne.

Endelig peger rådet på, at Aarhus Kommune ifølge sit eget kommuneatlas har som mål at værne om de historisk og arkitektonisk værdifulde kvarterer, gadestrøg og bygninger i midtbyen, som gør den til noget særligt.

»Det er væsentligt for byen, at disse miljøer og arkitekturhistoriske kvaliteter bliver sikret for fremtiden,« skriver rådet.

Også arkitekt og direktør for GPP Arkitekter, der bor i Grønnegade, Carsten Gjørtz, har haft foretræde for udvalget i forbøn for at bevare bygningen. Han advarer om, at man kaster guld på gaden ved at tillade en nedrivning.

»Forsvinder alle de vigtige historiske bygninger, vil byens diversitet og attraktionsværdi - også for turister og besøgende - forsvinde,« siger han.

Men politikerne er alligevel på vej til at trodse fagfolkenes klare råd:

For eksempel siger medlem af teknisk udvalg, Gert Bjerregaard (V):

»Ejendommen er desværre over årene spoleret indvendigt og udvendigt i forhold til datidens bygningshåndværk. Og når vi står i sådan en situation, skal vi også være klar til at forny bygningen.«

Gert Bjerregaard understreger, at sagen har fået en grundig behandling i udvalget med flere foretræder af bl.a. naboer og fagfolk, der har argumenteret for at bevare bygningen og som er bekymrede for indbliksgener og trafik ved en ny ejendom med 19 lejligheder.

»Men når der er tale om ejendom, hvor kun brudstykker er tilbage af den oprindelige bygning, er der ikke meget at bevare,« mener Gert Bjerregaard.

Samtlige partier i teknisk udvalg - S, V, SF og K, og dermed et stort flertal i byrådet, støtter nedrivningen og det nye boligprojekt på stedet, bortset fra Enhedslisten, hvis medlem af udvalget, Peter Hegner Bonfils, er lettere rystet over flertallet:

»Vores by er ikke propfyldt med 1800-tals-bygninger. Og hver gang vi tillader en nedrivning er det tabt for evigt,« minder ham om.

»Vi vil ikke gøre Aarhus til et frilandsmuseum, men hvis logikken er, at fordi noget ikke er vedligeholdt, skal det bare rives ned, så sender vi et signal om, at man bare kan lade stå til som ejer. Og så ender det vel med, at intet står tilbage.«

Peter Hegner Bonfils mener heller ikke, at det er korrekt, at huset er så ødelagt, som de andre vil gøre det til.

»Det trænger til en kærlig hånd, men man skal ikke kun se på bygningen alene, men se den i en sammenhæng med kulturmiljøet omkring. Det er en historisk fejltagelse at tillade en nedrivning, og jeg håber, at sagen giver anledning til, at vi kan udvikle en politik i Aarhus, der viser respekt for og udvikler vores kulturarv.«

Byråd vil tillade nedrivning af 1800-tals ejendom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce