Byrådsmedlem: Luk mølledammen

Hovstien er spærret, og området omkring mølledammen ved Vilhelmsborg venter på en oprydning, efter vejen kollapsede under et regnvejr 5. september. Aarhus Kommune skal nu afgøre, om mølledammen skal overleve, eller om den skal tømmes for at føre Giber Å tilbage til sit oprindelige forløb. Foto: Jens Thaysen


Byrådsmedlem: Luk mølledammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokraternes miljøordfører Steen B. Andersen anbefaler, at Aarhus Kommune viser hensyn til Giber Ås ørredbestand og sløjfer mølledammen ved Vilhelmsborg. Lystfiskere bakker op

Der er heftige interesser på spil i sagen om den kollapsede dæmning ved mølledammen bag Vilhelmsborg. Aarhus Kommune er i gang med at lave en analyse, der skal danne grundlag for at beslutte, hvordan området skal genetableres, efter et regnskyl i begyndelsen af september fik dæmningen til at sætte ud, så det meste af vejbanen over dæmningen skred sammen.

Kommunen opererer med to muligheder. Enten skal dæmningen genopbygges og forstærkes, så den i fremtiden kan modstå store mængder regn, eller også skal den sammen med den opstemmede sø, mølledammen, sløjfes, så man i stedet kan føre Giber Å tilbage til sit oprindelige forløb.

Tanken om at nedlægge den snart 150-årige mølledam har vækket vrede hos lokale borgere, der opfatter søen som en uundværlig del af den gamle herregårds kulturhistorie. Tom Søgård, pensioneret arkitekt fra Mårslet, kaldte i onsdagens avis en nedlæggelse af søen for vandalisme.

Det har fået byrådsmedlem Steen B. Andersen (S) til at blande sig i debatten. Han mener, at man bør forbedre levevilkåerene for fiskene i åen, nu hvor man har chancen.

»Giber Å er en meget ørredrig å. Den er suverent det sted i Aarhus, hvor der er den bedste bestand af ørreder, og når man har sådan en biotop, så skal man gøre, hvad man kan, for at bevare den,« siger han.

Ørrederne vandrer op ad åløbet for at gyde, men når de kommer til dæmningen ved Vilhelmsborg, når de ikke længere, påpeger Steen B. Andersen.

»De store fisk kan passere, men når ynglen er udklækket, bliver de små fisk spist af rovfisk, der står på lur i søen. Samtidig er det en udfordring for ørrederne at vandre, hvis temperaturen bliver høj i det stillestående vand. Søen er en barriere for at få ørreder op til Mårslet og resten af åløbet, som ellers har alle forudsætninger for at rumme et rigtig fint økosystem,« forklarer Steen B. Andersen.

Samme holdning har Aarhus Lystfiskerforening.

»Vi håber meget, at der igen kommer fri passage. Det vil give ørrederne bedre gydemuligheder, hvis de kan trække længere op i åløbet, hvor der er grus og ikke for meget strøm. Og det vil betyde, at bestanden bedre kan vedligeholde sig selv,« siger formand for lystfiskerne, Henrik Mejer.

Ved siden af dæmningen, som nu er skredet sammen, er der ellers lavet en fisketrappe, som skal lette fiskenes vej fra vandløbet over i mølledammen.

»Det fungerer bare ikke godt. Et naturligt forløb er langt det bedste,« mener Henrik Mejer.

Steen B. Andersen gætter på, at det vil være billigere at genskabe fortidens åforløb end at genopbygge dæmningen. Men det er ikke afgørende for hans anbefaling af at genskabe et velfungerende vandløb.

»Hvis det handler om en halv million kroner, er det selvfølgelig ikke det, der skal styre en afgørelse. Og vi skal naturligvis have en løsning, hvor alle parter bliver hørt,« lover han.

Byrådsmedlem: Luk mølledammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce