Byrådspolitiker brød loven og husede flygtninge

Maria Sloth, EL fra Aarhus Byråd har haft to flygtninge boende. Det er ulovligt og strafbart. Men hun fortæller hvorfor sammen med sin veninde, Anne.
Foto: Axel Schütt

Byrådspolitiker brød loven og husede flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiker fra Aarhus Byråd blev ringet op om natten og spurgt, om hun ville huse to flygtninge. Hun og en bofælle sage ja, »fordi det var det menneskelige at gøre.«

Da medlem af Aarhus Byråd, Maria Sloth, og hendes bofælle blev ringet op en nat efter midnat og spurgt om de kunne huse to flygtninge, gav de det ikke megen betænkningstid.

»Ja, vi har plads, kom bare med dem,« lød svaret fra Maria Sloth og hendes bofælle, folketingskandidat Anne Hegelund. De to kvinder gik ikke ind i en nærmere overvejelse om det ulovlige i situationen.

(NB: Artiklen kræver abonnement)

De to bor i et kollektiv i Aarhus med i alt fire beboere, men blandede ikke de to andre beboere, der lå og sov, ind i sagen. De tog bare en hurtig beslutning.

»For os handlede det først og fremmest om menneskelighed. Vi tænkte, at vi havde pladsen i huset, og vi nåede slet ikke at diskutere, om det var lovligt eller ej. Vi stod heller ikke med en tjekliste over, om de nu var flygtninge eller ej. Vi fulgte bare vores samvittighed,« fortæller Maria Slot og Anne Hegelund, der begge er medlemmer af Enhedslisten.

Efter et par timer ankom hjælpere med to afrikanske mænd i 20'erne, som var kommet ind i landet i samme døgn, og som var på vej til Norge. De to unge mænd var meget trætte og ville gerne hurtigt i seng.

Avisen kan ikke få oplyst hvilket land, de to afrikanere kom fra, fordi Maria Sloth og Anne Hegelund ikke vil identificere dem for tæt.

»De sagde, at de ikke havde muligheder i deres eget land, og de havde de ikke pas med og havde ikke været i kontakt med de danske myndigheder. Det havde de ikke turdet, fordi de selv kommer fra et land, hvor man ikke kan stole på myndighederne«.

Dermed er de to afrikanere efter alt at dømme også indrejst ulovligt til Danmark og dermed er det ulovligt at tilbyde dem overnatning, ifølge udlændingelovens paragraf 59, stk, 8.

Den taler om risiko for bøde eller fængsel indtil to år hvis man bevidst bistår en udlænding med ulovligt at indrejse i eller rejse gennem landet eller bistår en udlænding med ulovligt at opholde sig her i landet.

»Det ved vi, men vi mener loven er forkert. Og det er jo et forfærdeligt dilemma, man står i: Skal vi følge vores samvittighed og hjælpe eller ej,« siger de to kvinder, der dagen efter fandt en kørelejlighed til de to afrikanere og købte færgebilletter til dem, da de gerne ville ville videre til bekendte i Norge.

Grafik: Sådan må du hjælpe en flygtning:

http://edit.berlingskemedia.net/sites/default/files-dk/node-files/630/10/10630388-sdan-hjlper-du-flygtninge.jpg" style="height:828px; width:590px" />

http://stiften.dk/sites/default/files-dk/node-files/630/10/10630388-sdan-hjlper-du-flygtninge.jpg" target="_blank">Hvis du er på mobilen, så klik her for at se grafikken

Byrådspolitiker brød loven og husede flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce