Chokeret boligforening: - Ghettoudspil er brutalt

Fem boligblokke er revet ned i Gellerupparken. Blandt andet for at skabe plads til Karen Blixens Boulevard. Nu vil Aarhus Byråd rive yderligere ni boligblokke ned. Foto: Axel Schütt

Chokeret boligforening: - Ghettoudspil er brutalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brabrand Boligforenings direktør kalder det "brutalt", at Aarhus Byråd igen vil nedrive boligblokke i Gellerupparken.

GELLERUP: Brabrand Boligforening og Aarhus Byråd er lodret uenige om, hvordan man bringer antallet af almennyttige boliger i Gellerupparken ned på 40 procent.

I den aftale, som alle andre partier end Enhedslisten indgik forlig om tirsdag aften, vil det store byrådsflertal rive ni boligblokke ned.

Dermed bringes antallet af almene boliger ned på netop 40 procent.

Men i stedet for nedrivning ønsker Brabrand Boligforening at bygge sig ud af udfordringerne.

Boligforeningen vil opføre nye private boliger på arealer ud mod Åby Ringvej og inde i Gellerupparken.

Hvis der opføres det tilstrækkelige antal private boliger, vil andelen af almene boliger helt af sig selv komme ned på de 40 procent, som regeringen forlanger i sin aftale om afskaffelse af parallelsamfund.

- Det er chokerende og uforståeligt, at byrådet vælger at gå meget længere, end forliget på Christiansborg lægger op til. Især i lyset af, at statsminister Lars Løkke Rasmussen brugte Gellerupparken som et forbillede, da han forklarede, hvordan man kunne komme i mål med den ambitiøse plan, siger Brabrand Boligforenings direktør, Keld Laursen.

I Bispehaven skal der rives tre blokke ned.

- Det er et voldsomt indgreb i hverdagen at bede 300 familier flytte i en by, hvor presset på boligmassen er enormt. Det bliver ekstremt vanskeligt at genhuse dem, siger Allan Søstrøm, direktør i Østjysk Bolig, som Bispehaven er en afdeling af.

Maks: 40 procent almene boliger
Inden 2030 skal andelen af almene boliger i de hårde ghettoområder ned på højst 40 procent.Det er resultatet af et forlig mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF.

Aftalen er en del af regeringens ghettoplan, hvis formål er at afskaffe ghettoer senest i 2030.

900 lejemål rives ned

I alt er det mere end 900 lejemål, der forsvinder, og 900 familier, der skal genhuses.

- Det er borgere, der nu udsættes for en enorm usikkerhed og utryghed. For de kan ikke undgå tvangsflytning, siger Keld Laursen.

Det er byrådet helt på det rene med:

"Forligspartierne ønsker, at en anden bolig et andet sted i byen kan blive starten på en ny tilværelse," står der i forligsteksten.

Keld Laursen er overbevist om, at det vil føre til en voldsom ballade i byens andre boligforeninger, hvor folk står på intern venteliste i mange år.

"Intern fortrinsret" hedder det.

- Det er meget brutalt

- Beboerne kan kun genhuses ved at tilbyde dem boliger i de gamle og billige afdelinger i byens andre boligforeninger. Det kræver bare, at man suspendere den interne fortrinsret, hvis man nogenlunde forsvarligt skal i mål med genhusningen af disse mange mennesker, siger Keld Laursen.

Og dermed - påpeger boligforeningsdirektøren - er byrådets ghettoforlig ikke kun et anslag mod de beboere i Gellerupparken og Toveshøj, der nu bliver tvangsflyttet.

- Det er et anslag mod hele den almene boligsektor i Aarhus. Og det er meget brutalt, siger Keld Laursen.

Muligheder for alle

En af de boligforeninger, der skal tage imod tvangsforflyttede mennesker fra Gellerupparken og Bispehaven, er Boligkontoret Aarhus.

Direktøren her hedder Morten Homann.

Han ønsker, at almene boliger - både billige og ikke så billige - skal stå til rådighed for alle.

- Boligforeningerne i Aarhus har en god tradition for at hjælpe hinanden. Det er blot vigtigt at have for øje, at de mange beboere i almene boliger andre steder også skal have mulighed for at få en attraktiv bolig. Derfor er det vigtigt at finde en god balance i det her, siger Morten Homann.

Nye og billige boliger

I forligsteksten står der, at "forligspartierne er bevidste om, at genhusningsopgaven i en årrække vil påvirke andre borgeres muligheder for at få en billig almen bolig."

Derfor vil byrådet i gang med at opføre mindre, billige boliger.

Byrådet vil over de kommende 12 år afsætte 10 millioner kr. om året med henblik på at opføre 1000 billige, almene boliger.

Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Chokeret boligforening: - Ghettoudspil er brutalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce