Da prins Henrik sad fast i Tyfonen og andre historier

Prins Henrik strandede ufrivilligt i Tivoli Frihedens rutschebane Tyfonen i 2006, men tog det med humor. Tennismakkeren Knud Roding var med i vognen venstre. Foto: Axel Schütt

Da prins Henrik sad fast i Tyfonen og andre historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prins Henrik var et humoristisk og nysgerrigt menneske, fortæller flere af byens borgmestre. Selv da prinsen sad fast i en rutschebane i Tivoli Friheden, tog han det med højt humør.

AARHUS: Prinsen sad fast, og borgmesteren hang til tørre i femte sals højde, da Tivoli Friheden i Aarhus fredag 14. april 2006 skulle indvie sin nye millioninvestering, rutschebanen Tyfonen, som gik i stå under den officielle indvielse.

Episoden genfortælles af to tidligere borgmestre i Aarhus som et eksempel på prins Henriks store humoristiske sans.

Henrik var levende interesseret og engageret i sine omgivelser, og Aarhus var ingen undtagelse, fortæller byens borgmester og to tidligere borgmestre, der alle har haft gode og til tider pudsige oplevelser med prinsen.

- Da Friheden skulle indvie den nye rutschebane blev først daværende borgmester Nicolai Wammen sendt af sted i en vogn og dernæst prins Henrik med følge. Men kort før jeg som kulturrådmand med min kone Lisbeth skulle stige på, skete der vist en kortslutning, for banen gik i stå.

Det beretter den tidligere borgmester, regionsrådsmedlem Flemming Knudsen.

- Prins Henrik elskede at være i Tivoli og alt var gjort klart til indvielsen. Men han tog det med højt humør, at rutsjebanen satte sig fast, og han syntes, det var sjovt.
Nicolai Wammen, folketingsmedlem, tidligere borgmester i Aarhus
Tivoli frihedens direktør Henrik Ragborg Olesen (th) var noget beklemt ved situationen, da prins Henrik med følge sad fast i den nye forlystelse. Foto: Axel Schütt
Tivoli frihedens direktør Henrik Ragborg Olesen (th) var noget beklemt ved situationen, da prins Henrik med følge sad fast i den nye forlystelse. Foto: Axel Schütt

Ned med håndkraft

- Prinsen var jo kommet et stykke op ad banen, men da de ikke kunne genstarte den, måtte de trække prinsens vogn ned med håndkraft, mens Nicolai Wammen fortsat sad højt oppe. Så jeg råbte til Nicolai 'bare bliv siddende, jeg kan godt være borgmester en dag', hvorefter prins Henrik grinende spurgte mig: 'Sig mig Knudsen, er det noget, De har arrangeret?'

Nicolai Wammen husker også særligt denne episode.

- Prins Henrik elskede at være i Tivoli og alt var gjort klart til indvielsen. Men han tog det med højt humør, at rutsjebanen satte sig fast, og han syntes, det var sjovt. Medarbejderne i Friheden var meget flove, men efterhånden gik det op for dem, at prinsen tog det med ro og kommenterede situationen med stort humør, fortæller Wammen.

Åbning af Gastronomiregion. Foregår i Frederikshøjs have kl. 11-17. Prins Henrik er protektor og kommer. Foto: Flemming Krogh
Prins Henrik deltog for et år siden som protektor for 'Aarhus som Europæisk Gatronomiregion', der foregik ved restaurant Frederikshøj. Foto: Flemming Krogh
Efter nogen tid lykkedes det teknikerne at trække Prinsens vogn ned med håndkraft, mens borgmesteren fortsat sad til tørre i fjerde sals højde. Foto: Axel Schütt
Efter nogen tid lykkedes det teknikerne at trække Prinsens vogn ned med håndkraft, mens borgmesteren fortsat sad til tørre i fjerde sals højde. Foto: Axel Schütt

Stort overskud

I Stiftstidendes beskrivelse af episoden i avisen fortalte vi, at prinsen med et glimt i øjet kaldte på andre gæster i haven, om de ikke kunne skaffe en kop kaffe og måske en cognac til vogn nummer fire.

- Prins Henrik viste stort overskud og selvironi i situationen. Og han råbte til mig 'De skal bare holde ud borgmester', fortæller Nicolai Wammen, der selv måtte sidde en halv time i vognen, inden han blev hjulpet ned.

Han er ked af at høre om prinsens død.

- Mine tanker går i særlig grad til dronningen og den kongelige familie. Prins Henrik var en ener og et helt usædvanligt menneske, som både formåede at være prins og samtidig meget folkelig, siger Nicolai Wammen.

En ven af Aarhus

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard sender også sin varmeste medfølelse til den kongelige familie i den svære tid.

- Vi mindes med taknemmelighed prinsens tætte relationer til Aarhus gennem fem årtier, siger borgmesteren.

- Med sit udadvendte væsen og sin sikre sans for arkitektur og æstetik fik prinsen grundlagt et livslangt og varmt forhold til Aarhus. Han var en sand ven af Aarhus, siger Jacob Bundsgaard, der også flere gange oplevede prinsens folkelighed.

- Blandt andet ved Tall Ships Race, hvor jeg efter de officielle pligter var ude og se det mexicanske skib. Da kom en åben vogn kørende med prinsen bagi. Bilen stoppede op og prinsen talte i 15-20 minutter både med mig og de folk, der tilfældigt kom forbi. Han var et meget spændende og nysgerrigt menneske, siger Jacob Bundsgaard.

Mr. President of Denmark

Flemming Knudsen erindrer første gang, han mødte prinsen.

- Det var i 1997, da byens fejrede dronningens 25 års regentjubilæum på rådhuset. Jeg sad ved prinsens bord, og her blev et meget positivt bekendtskab indledt. Han fortalte ved bordet en sjov historie om, at han havde modtaget en kasse, stilet til "Mr. President of Denmark, Amalienborg, Copenhagen".

I kassen var der havannacigarer og en flaske cubansk rum med hilsen fra Cubas præsident Fidel Castro.

'Har de vist Deres kone den adressat', spurgte jeg Prinsen. 'Nej', svarede han. 'Den skal i pengeskabet, og hvis hun bliver fræk, tager jeg den frem og viser den'.

Senere mødte Knudsen igen prins Henrik ved et arrangement hos SOK i Aarhus.

- Jeg spurgte ham da, hvordan det gik med cigarerne, og om han havde vist adressaten på pakken til Dronningen. 'Nej, hun har ikke været fræk endnu', svarede han.

Flemming Knudsen har også mødt prinsen på Tunø Festivalen.

- Han var både en sjov, rar og jovial fyr. En utrolig høflig mand, der var helt nede på jorden og samtidig en klog mand. Han var også en ualmindelig god ambassadør for Danmark, mener Flemming Knudsen.

Han mødte prinsen for sidste gang for et år siden på restaurant Frederikshøj, da prins Henrik var protektor for Aarhus som som Europæisk Gastronomiregion 2017.

- Der holdt han en fin tale uden manuskript.

Da prins Henrik sad fast i Tyfonen og andre historier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce