Danmarks største arbejdermonument: Århusianske plejehjem møder op

Bronzeskulpturen, der afsløres lørdag ved Mindet på Aarhus havn, betegnes som Danmarks største arbejdermonument og symboliserer på fortidens og nutidens slid og slæb blandt havnearbejderne. Foto: Aarhus kommune

Danmarks største arbejdermonument: Århusianske plejehjem møder op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skulpturen Historiske Spor kaldes Danmarks største arbejdermonument. Den indvies på havnen lørdag, og senere inviteres plejehjemsbeboere og gamle havnearbejdere.

Når skulpturen "Historiske Spor" med sine syv mandshøje havnearbejdere afsløres lørdag ved Mindet på havnen i Aarhus, dukker både borgmester, donorer, LO-formanden og masser af andet godtfolk op. De ældre, som i høj grad var med til og husker datidens slid og slæb på haven, skal dog ikke snydes for det, der kaldes Danmarks største arbejdermonument.

Bag skulpturen, der er udført af Jens Galschiøts, står LO Aarhus, og fagforbundet inviterer en uge senere, søndag 3. september, sammen med Aarhus Kommune plejehjemsbeboere til at tage skulpturen "Historiske Spor" i nærmere øjesyn. Den ny skulptur ved Mindet - tæt på det gamle havnearbejderhus viser kontrasten mellem fortidens manuelle arbejde og nutidens moderne havn.

Skulpturen vækker uden tvivl minder og genkendelighed hos de ældre. Blandt andre hos Per Vestergaard Moritzen, der har arbejdet på havnen i 30 år. Han bor i dag på plejehjem, og 3. september skal han se skulpturen "Historiske Spor" sammen med andre plejehjemsbeboere og brugere af lokalcentrene.

-Jeg har set billeder af skulpturen, og den ligner, hvordan vi gik og knoklede med at slæbe foderstoffer og palmekerner ved oliemøllen, siger Per Vestergaard Moritzen, som glæder sig til at se skulpturen.

"Historiske Spor" er en skulptur af syv mandshøje havnearbejdere i bronze af kunstneren Jens Galschiøt, og gengiver en kendt arbejdssituation på havnen. Palle Jørgensen, der også er tidligere havnearbejder, fandt på ideen om et historisk spor for ikke at glemme fortidens dagligdag på havnen i Aarhus.

- Havnen er i en rivende udvikling, og skulpturen sætter nutiden i relief. Der findes stadig meget manuelt arbejde, men det er utroligt spændende at mindes den måde, man arbejdede på før i tiden. Arrangementet er samtidig en god anledning for beboerne på plejehjem for at se skulpturen og snakke om det, der var engang, siger Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg.

Det er LO Aarhus, der står bag skulpturen, som bliver officielt afsløret lørdag. Arrangementet 3. september er et særskilt arrangement for plejehjemsbeboere og brugere af lokalcentrene, så de har ro og tid til at se skulpturen. Efterfølgende kan de sidde lunt inden døre, snakke og nyde fortællinger fra havnen til sang og musik samt kaffe og kage.

Lørdagens afsløring af "Historiske Spor"
Sådan ser programmet for lørdagens afsløring af "Historiske Spor" ud på Mindet overfor Dokk1:

kl. 10.00: BKI er vært ved en kop kaffe til alle fremmødte

kl. 10.45: Aarhus symfoniorkester underholder under ledelse af dirigent Jesper Nordin. Konferencier Hans Dueholm.

kl. 11.45: Velkomst og introduktion ved Ole Vagn Christensen, formand for LO Aarhus

kl. 11.55: Karin Salling, bestyrelsesnæstformand, Salling-Fondene

Taler ved:

kl. 12.05: Palle Jørgensen, ophavsmand til skulpturen

kl. 12.15: Jens Galschiøt kunstner

kl. 12.25: Lizette Riisgaard, Formand LO

kl. 12.40: Jacob Bundsgaard, bogmester i Aarhus.

Danmarks største arbejdermonument: Århusianske plejehjem møder op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce