Danske svin har fået mere penicillin


Danske svin har fået mere penicillin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det samlede forbrug af antibiotika til svin er øget fra 2011 til 2013, men landboformand peger på, at den stigende kurve er knækket i år.

Trods voksende bekymring for landbrugets antibiotikaforbrug er forbruget steget fra 2011 til 2013. Og flere steder i landet - også i det midtjyske - findes der landmænd, som bruger så meget penicillin til deres svin, at de er tæt på at overskride grænseværdierne.

Det er med til at trække det samlede forbrug opad, selv om langt de fleste holder sig under den tilladte grænse og dermed undgår advarsel og gult kort fra Fødevarestyrelsen.

Sidste år brugte de danske landmænd 91 ton antibiotika i svinestaldene mod 86 ton året før. I 2011 var tallet endnu lavere, nemlig 81 tons. Forud for de år lå to år med faldende forbrug. Fra 2009 til 2011 skruede svineavlerne ned for forbruget. Forklaringen er blandt andet indførelsen af gult-kort-ordningen i 2010. Men det er altså vokset igen siden.

Fødevarestyrelsen følger udviklingen tæt og afventer effekten af nye stramninger.

»Gult kort kan ikke stå alene. Der er plads til at reducere forbruget. Men jeg kan ikke sige, hvor meget,« siger Tim Petersen, som administrerer gult kort-ordningen.

Helt nye data bearbejdet af Investigative Reporting Data viser, at der i år kan være 112 gule kort på vej. Til gengæld er der 2500 tilfælde af antibiotikaforbrug over gennemsnittet. Heraf ligger flere end 600 tæt på grænseværdien.

Formanden for Landboforeningen Odder-Skanderborg, Jens Gammelgaard, ser dog ikke tegn på, at forbruget samlet set skulle vokse i år. Tværtimod. Han peger på, at forbruget i årets første otte måneder faktisk viser et fald på 2,6 procent.

»Så det går heldigvis i den rigtige retning,« konstaterer han.

Danske svin har fået mere penicillin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce