Den store skraldeguide: Sådan sorterer du julens affald korrekt


Den store skraldeguide: Sådan sorterer du julens affald korrekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvordan er det nu lige? Må juletræet komme i skraldespanden? Må det affyrede nytårskrudt? Og hvad med gavebåndet, juledekorationen og så videre. Vi guider til dig til at sortere julens og nytårs affald med grøn samvittighed.

AARHUS: Når anden er spist, julegaverne pakket ud og alt nytårskrudtet affyret, har den gennemsnitlige århusianske familie ophobet en anseelig mængde skrald. Helt nøjagtig 371 ton ekstra affald på kommunal skala i forhold til en gennemsnitlig måned. I hvert fald hvis mønstret fra 2017 gentager sig. Det svarer til 40 fyldte skraldebiler, og intet tyder på, at det vil ændre sig væsentligt i år.

- Julen er en dejlig tid, men den genererer også store mængder affald. Jeg vil derfor opfordre til, at man sortere sit juleaffald, så godt som muligt, så det ender de rigtige steder. På den måde yder vi alle et bidrag til at gøre julen mere bæredygtig, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø.

Men hvordan er det nu lige, man sorterer korrekt? Skal juletræet i containeren? Og hvad med gavepapiret? Og lyskæden, der gik i stykker i kampens hede?

Vi har lavet en lille guide til, hvordan du bortskaffer julens og nytårets affald korrekt:

Juletræet
Foto: Timo Battefeld/Ritzau Scanpix

Du skal aflevere dit udtjente juletræ på den lokale genbrugsstation. Husk at fjerne al julepynten. Bor du i Aarhus Midtby kan du også vælge at få afhentet juletræet som storskrald. Afhentning af juletræer i midtbyen skal bestilles på affaldvarme.dk/storskrald.

Gavepapir og bånd
Foto: Iris/Ritzau Scanpix

Gavepapir skal sorteres fra og lægges i beholderen til papir og småt pap. Husk at fjerne taperester og især gavebånd - det må ikke komme til genbrug sammen med papir og pap, da selv små stykker gavebånd kan sætte sig fast i sorteringsanlæggene og sætte sorteringen i stå. Gavebåndet skal ud sammen med det almindelige restaffald.

Juledekorationer
Foto: Benita Marcussen/Ritzau/Scanpix

Organisk materiale som gran og kogler kan komposteres og afleveres som haveaffald på genbrugsstationerne. Kugler, lys og bånd skal sammen med ler og blomsterskum til restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen.

Julekalenderen
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Julekalendere er ofte lavet af karton og sorteres som papir og pap. Dog skal eventuelt plastik i chokoladekalendere og lignende fjernes og sorteres som plast.

Julekort
Foto: Allan Lundgren/Ritzau Scanpix

Julekort er som regel lavet af karton og skal i beholderen til papir og småt pap. Hvis julekortet er et af dem med musik, som er forsynet med batterier eller ledning, skal det afleveres som elektronisk affald, eller batteriet tages ud og afleveres separat.

Pap
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Småt pap fra indpakning (pap, bølgepap, karton) kan du lægge i beholderen til papir og småt pap. Stort pap skal i papcontaineren på genbrugsstationen eller afhentes som storskrald ved din hoveddør. Husk at fjerne plastik og metaltråde, hvis det eksempelvis drejer sig om legetøjsindpakning. Bestil afhentning af storskrald på affaldvarme.dk/storskrald.

Batterier
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Rigtig mange juledimser er batteridrevne. Husk at tage batterierne ud af det syngende julekort og de blinkende rensdyrgevirer. De brugte batterier kan du enten lægge i en klar pose oven på låget af en af dine affaldsbeholdere, i batteriindkastet på en nedgravet beholder eller aflevere på genbrugsstationen.

Lyskæder
Foto: Andreas Szlavik/Ritzau Scanpix

Hvis lyskæden taber gnisten, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugsstationen eller få den afhentet som storskrald. Lyskæder må ikke komme i beholderen til glas, plast og metal.

Fyrværkeri
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Fyrværkeri er ikke decideret juleaffald, men det bliver aktuelt lige om lidt: Brugt fyrværkeri skal i restaffald eller småt brændbart på genbrugsstationen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller fusere, skal det afleveres som farligt affald på genbrugsstationerne.

Tømning af affaldsbeholdere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

I fobindelse med jul og nytår er der enkelte steder, hvor skraldemanden kommer lidt tidligere end ellers:

Skulle din affaldsbeholder være tømt 24. december, bliver den i stedet tømt 23. december.

Skulle din affaldsbeholder være tømt 25. december, bliver den i stedet tømt 22. december.

Skulle din affaldsbeholder være tømt 31. december, bliver den i stedet tømt 30. december.

Skulle din affaldsbeholder være tømt 1. januar, bliver den i stedet tømt 29. december.

Overfyldt affaldsbeholder
Foto: Kim Haugaard

Hvis din egen affaldsbeholder til restaffald bliver overfyldt, kan du stille ekstra affald i sække ved affaldsbeholderen. Skraldemanden tager det med, næste gang du får tømt din affaldsbeholder. Du skal dog huske at bestille i forvejen.

Bestil afhentning af ekstra restaffald på affaldvarme.dk/mitaffald. Her skal du logge på med dit NemID og klikke på 'Bestil afhentning af ekstra restaffald'. Bestil senest to dage før skraldemanden kommer.

Har du ikke mulighed for at bestille en afhentning online, kan du købe mærker til sækkene på genbrugsstationerne, på Borgerservice på Dokk1 og på bibliotekerne i Højbjerg, Risskov, Viby og Åbyhøj. Der kan ikke bestilles afhentning af ekstra sæk med glas, plast og metal eller papir og småt pap, men der kan bestilles en ekstra tømning af beholderen. Hvis en nedgravet affaldsbeholder er overfyldt, kan du melde det ind med Borgertipapp'en eller til AffaldVarme Aarhus' kundeservice på kundeserviceaffald@aarhus.dk eller tlf. 89 40 16 00.

Den store skraldeguide: Sådan sorterer du julens affald korrekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce