Det summer af liv i Ø-haven

Jacob Erdmann lærer kunsten at fjerne voks fra tavlerne, som honningen gemmer sig under. Honningen køber Jacob Erdmann af Bistad og sælger til medlemmerne i Ø-haven.


Det summer af liv i Ø-haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bistaderne på Aarhus Ø skaber liv og giver den lækreste, friske honning.

En liflig duft af sød honning breder sig i kælderlokalet, hvor firmaet Bistad holder til. I dag er der knald på Bistads slynge, der trækker den friske honning ud af tavlerne, som har stået i bistaderne på Aarhus Ø.

Honning slynges hos virksomheden Bistad
Honning slynges hos virksomheden Bistad
Foto: Flemming Krogh

Jacob Erdmann, der er tovholder på mange af aktiviteterne på Ø-haven, der ligger yderst på Aarhus Ø, og hans kæreste Chanette Slyngborg er taget hertil for at lære, hvordan man får den friske honning ud af tavlerne og over i glas, så den er brugbar.

Honning slynges hos virksomheden Bistad
Honning slynges hos virksomheden Bistad
Foto: Flemming Krogh

Inden de tændte for strømmen til slyngen, har Jacob og Chanette lært, hvordan man fjerner det naturlige vokslag, som bierne forsegler pladerne med, når de har fyldt cellerne med honning. Med et særligt, takket redskab tager vokslaget af. Uden at beskadige honninglaget, der ligger under det.

Honning slynges hos virksomheden Bistad
Honning slynges hos virksomheden Bistad
Foto: Flemming Krogh

Bagefter placerer de pladerne i slyngen, så honningen kan adskilles. Fire plader ad gangen får en kraftig slyngetur i stålcentrifugen.

Efter få minutter stopper Henning Høegholm, en af de mange frivillige i Bistad, maskinen. Nu er det tid til at smage på den friske honning.

»Uhmm, det dufter. Der smager fantastisk,« lyder det samstemmende fra Jacob Erdmann og Chanette Slyngborg.

Det er første sæson med bier på havnen. To bifamilier har holdt til i bistader omgivet af de nye køkkenhaver på Aarhus Ø, hvor de har hentet pollen til deres kuber. Det giver honning og er med til at bestøve andre planter.

»Der var modstand i starten mod at have bikuber på Aarhus Ø. Især forældre til mindre børn var skeptiske. Men bierne er ikke farlige, og vi har haft stor succes med bikuberne. De er med til at skabe liv i området. Nu kan vi desuden høste frugten af biernes arbejde,« lyder det fra Jacob Erdmann.

Desværre har den ustabile sommer været hård ved bierne, så folkene på Ø-haven får ikke et stort udbytte.

»Denne sæson har ikke været god for os. Kulde, vand og vind er ikke optimale betingelser for biavl,« forklarer Steen Thykjær, altmulig-mand i Bistad, som har stået for opsætningen af bistaderne på havnen.

I forvejen har Bistad, som er en registreret socialøkonomisk virksomhed, hvor folk på 'kanten af arbejdsmarkedet' får et livsindhold, en række bistader til at stå rundt om i Aarhusområdet.

Bistad samarbejder med virksomheder, som betaler Bistad for at stille bistader op, så den enkelte virksomhed får sin egen bigård. Ud over at virksomheden bidrager til, at de svageste i samfundet får en mening i hverdagen ved at holde øje med bistaderne, får den enkelte virksomhed også den lækreste, friske honning, når sæsonen slutter.

»Spisestedet Frederiksgade 42 og The Mayor Hotel på Banegårdspladesen er et par af de nye virksomheder, som vi samarbejder med. I år har hotellet andel i en bigård på Strandvejen, men ønsker at have sine egne bistader placeret på taget næste år. Den mulighed har Spisestedet ikke, da de ikke har plads til bistader. Derfor er Spistedet sponsor for vores bistader, som står i Botanisk Have,« forklarer Lene Kiel, daglig leder af Bistad.

De første glas med honning fra Aarhus Ø er fyldt op. 28 kilo honning blev udbyttet fra de to bifamilier på Aarhus Ø.

»Honningen er helt fantastisk. Det smager lækkert, mere kraftigt end almindelig honning og med meget mere smag,« siger Jacob Erdmann som er sikker på, at bikuberne kommer til at fungere igen til næste år, selvom udbyttet bliver mindre end forventet denne sæson.

Det summer af liv i Ø-haven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce