Det ulmer i Ø-gaderne: Beboere kræver skrappere krav til nyt byggeri

- Se nu derovre, hvor en ejer vil bygge et højt hus, som vil tage alt lyset ned i baggården, fortæller beboer og arkitekt Thomas Kruse til Keld Hvalsø (EL) (midt) og Ango Winther (S) (tv) fra teknisk udvalg. Bagved stadarkitekt Stephen Willacy, teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) og forvaltningschef Tyge Wanstrup. Foto: Axel Schütt

Det ulmer i Ø-gaderne: Beboere kræver skrappere krav til nyt byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboerne i Øgade-kvarteret værner om kvarteret som særligt kulturmiljøområde. De kræver skrappere krav til nyt byggeri. Politikerne i teknisk udvalg vil godt passe mere på kvarteret, og de er også interesserede i at mindske antallet af naboprotester ved hvert byggeprojekt. Rapport fra et visionsmøde.

AARHUS: Hidtil har det været et slagsmål, hver gang en ejer har villet bygge om eller til i midtbyen. Større byggeprojekter møder altid massive protester fra naboer, som mister lys og herlighedsværdi og forudser, at de skal kæmpe med endnu flere om p-pladserne.

Men der er nye tider på vej. For politikerne og embedsværket er også træt af de evindelige naboprotester og slagsmål om byggesager. Og kan man nu gennem dialog finde et kompromis, der både giver plads til udvikling og samtidig passer på kulturmiljøerne.

For fire år siden var det Frederiksbjerg, der gennem en stor beboerindsats fik byrådet til at lægge mere skrappe begrænsninger på nyt byggeri ind i Kommuneplanen.

Nu er Ø-gaderne i gang med en tilsvarende proces.

- Vi fejer ikke bare for egen dør, men for hele gaden. Og det skaber fællesskab, fortæller Hans Bjerregaard (th), da politikerne inklusive en stab af embedsmænd mødes i bunden af Norsgade for at vandre i Ø-gaderne.  Foto: Axel Schütt
- Vi fejer ikke bare for egen dør, men for hele gaden. Og det skaber fællesskab, fortæller Hans Bjerregaard (th), da politikerne inklusive en stab af embedsmænd mødes i bunden af Norsgade for at vandre i Ø-gaderne. Foto: Axel Schütt

Fem temaer valgt

I et år har kommunen og beboerne i Ø-gaderne samarbejdet om en borgerdrevet visionsplan. De har fundet frem til fem temaer og visioner for kvarteret. Det er: kvalitet i byggeriet, trafik, børnemiljø, bæredygtighed og begrønning.

Mandag eftermiddag var byrådets medlemmer af teknisk udvalg så inviteret på kvartersvandring med beboerrepræsentanter fra Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Ø-gaderne og Nørre Stenbro: Thomas Kruse, Hans Bjerregaard og Bente Gregersen.

- Det er Ø-gadernes potentiale, vi gerne vil vise jer, forklarer fællesrådets formand, Thomas Kruse inden gruppen traver af sted og beboerne fortæller om en række ønsker til fredeliggørelse og flere træer i gaderne, plads til cyklister og ladestationer til el-biler. Og de hører om Børnenes og Beboerens Jord, som er hele kvarterets samlingssted, om ønsket om en grøn minirambla med mere sikker trafikvej for børnene, bump på vejene og små pladser til ophold.

Delegationen bliver bl.a. inviteret med ind i det grønne gårdrum bag smøgen Fænøgade, som beboerne gerne vil have delt i to, så man slipper for gennemkørende trafik. - De grønne område er låst af for andre end beboerne for at vi kan slippe for slagsmål, kanyler og hælervare-handler, fortæller Thomas Kruse. Foto: Axel Schütt
Delegationen bliver bl.a. inviteret med ind i det grønne gårdrum bag smøgen Fænøgade, som beboerne gerne vil have delt i to, så man slipper for gennemkørende trafik. - De grønne område er låst af for andre end beboerne for at vi kan slippe for slagsmål, kanyler og hælervare-handler, fortæller Thomas Kruse. Foto: Axel Schütt

"Huller i karréen giver lys"

De ender i Sjællandsgade foran beboerhuset, som kommunen har renoveret og stiller gratis til rådighed, og som beboerne holder rent og styrer. Her er også et sjovt lille skur med skiltet "fællesskabet" - en byttecentral for bøger og legetøj, som studerende fra VIA University har opført.

- Se nu der ovre, siger Thomas Kruse, og peger på den modsatte side af veje, hvor der ligger et par lave garager.

- Der vil en projektmager bygge et højt hus med en udnyttelsesgrad på 400 procent og otte et-rumsboliger. Bygningen vil tage lyset i baggården, og der er hundredvis af protester. Så prøv lige at tænk på det, når I skal behandle den sag, siger Thomas Kruse.

De sætter sig ind i beboerhuset og fortsætter snakken. Beboerne fortæller om Ø-gadekvarteret, der er fra 1880'erne og frem.

Stort ønske om bevarelse

- Området er tæt og færdigbebygget. Her er ikke plads til mere byfortætning, så pas på området, lyder opfordringen til politikerne.

Thomas Kruse, der også er arkitekt, fortæller om kvarterets karakteristika, som netop er de blandede former af huse.

- Bygningskulturen i Ø-gaderne er selvgroet, men danner et sammenhængende miljø, som der bør dannes en tryllecirkel rundt om. For vi dør af alle de enkeltsager, siger Thomas Kruse.

Hans Bjerregaard supplerer:

- Vi vil friholde de grønne huller, der giver lys og luft i baggårdene og skaber kvalitet. De huller, der er i dag, er skabt for at få lys ned i baggårdene, hvor man blandt andet dyrkede grøntsager, så det er en del af kulturmiljøet, at det ser sådan ud.

Over for avisen siger han bagefter, at det største ønske er at skabe en bevarende lokalplan for hele Ø-gadekvarteret, sådan som Latinerkvarteret har fået det. For dermed vil der blive lagt meget snærende bånd på, hvad man må bygge.

- De siger godt nok, at det er for omstændeligt. Men man skal ville noget med kvarteret. Det kan ikke nytte noget, at det er tilfældige bygherrer, der bestemmer udviklingen. Kommunen skal melde klare rammer ud, så developerne kender dem, mener Hans Bjerregaard.

Der skal nu arbejdes videre med visionsplanen i kommunen.

Det ulmer i Ø-gaderne: Beboere kræver skrappere krav til nyt byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce