Dokk1: Aarhus overvejer at trække ministerium i retten

Dokk1 på havnen er først og fremmest hovedbibliotek og borgerservice. Men kommunen byggede det ekstra stort og de overskydende kvadratmeter udlejes til firmaer som bl.a. advokatfirmaet DLA Piper. Foto: Michael Svenningsen

Dokk1: Aarhus overvejer at trække ministerium i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I første omgang vil kommunen indlede en dialog med Økonomi- og Indenrigsministeriet om Dokk1-sagen, men Aarhus Kommune overvejer også at trække ministeriet i retten for at afprøve udtalelse.

AARHUS: Det var som at få et brændemærke, som i dag sidder som en skamplet på kommunens omdømme og ikke kan vaskes af, da Aarhus Kommune fik at vide, at dele af prestigebyggeriet Dokk1 er ulovligt opført.

Nu foreslår Borgmesterens Afdeling, at kommunen indleder en dialog med Økonomi- og Indenrigsministeriet om Dokk1-sagen, og hvis den dialog ender blindt, overvejer kommunen at trække ministeriet en tur i retten for at få prøvet ministeriets konklusion.

Ministeriet har pålagt kommunen at sælge arealerne som ejerlejligheder eller selv at tage arealet i anvendelse. Og kommunen overvejer nu selv at tage arealerne i anvendelse om henholdsvis ni og 15 år, når to eksisterende lejemål udløber.

"Kommunen har meddelt ministeriet, at vi efterlever udtalelsen," står der i borgmesterens forslag til byrådet.

Ministerium: Ulovligt
Økonomi- og Indenrigsministeriet udtalte i september 2015 i en 28 sider lang redegørelse, at Aarhus Kommune handlede ulovligt, da man opførte 10.000 kvadratmeter ekstra kvadratmeter på Dokk1 uden at have et konkret kommunalt formål med det.

En stor del af lokalerne lejes i dag ud til private firmaer. Det strider imod det, en kommune må beskæftige sig med og er i øvrigt konkurrenceforvridende.

Forskellige opfattelser

Efter ministeriets udtalelse i 2015 havde Borgmesterens Afdeling den opfattelse, at det var i orden at leje ud, så længe kommunen selv kunne anvende arealerne på længere sigt. Og at kommunen i øvrigt selv kunne tilrettelægge, om arealerne skulle anvendes kommunalt eller skulle sælges, og hvornår dette skulle ske.

Men ministeriet har skærpet tonen og rykket for en afklaring med klart krav om, at Aarhus Kommune lovliggør Dokk1 så snart som muligt. Enten gennem salg eller ved selv at overtage det.

Borgmesterens afdeling konstaterer, at der dermed ikke er en fælles forståelse af ministeriets udtalelse. Derfor vil man gennem dialog forsøge at få en fælles forståelse om, at kommunen selv kan tilrettelægge, hvordan den vil anvende Dokk1.

Borgmester: En tur i retten

Hvis ikke ministerium og kommune kan blive enige, foreslår borgmesteren afdeling, at man trækker sagen i retten og lader domstolene afgøre, om Økonomi- og Indenrigsministeriets konklusion er rigtig.

Et springende punkt vil blive, hvor længe kommunen kan leje tusindvis af kvadratmeter på Dokk1 ud til private firmaer, inden den selv skal benytte dem. Er 10 og 15 år en acceptabel tidsfrist?

Kommunen selv mener, at 10-15 år er lovligt.

Ifølge chefkonsulent Hanna Ege fra Forvaltningsjura i Økonomi- og Indenrigsministeriet har ministeriet hverken i denne eller andre tidligere sager taget stilling til, hvor længe en kommune må leje lokaler ud til private firmaer.

- Jeg kan ikke sige om 10-15 år er for længe. Det må vi se på, når kommunen sender sit svar.

Samtidig bekræfter hun, at det vil være et helt usædvanligt skridt, hvis Aarhus Kommune trækker ministeriet i retten.

- Det kan en kommune godt gøre, men det hører til sjældenhederne, at det sker, siger chefkonsulent Hanna Ege.

Dokk1: Aarhus overvejer at trække ministerium i retten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce