Dramatisk historie: Fangen mødte sin fangevogter fra koncentrationslejren i Auschwitz

Zofia Posmysz overlevede ophold i koncentrationslejrene Auswitch og Birkenau og skrev en fortælling om det. I dag er hun 94 år. Foto: Den Jyske Opera

Dramatisk historie: Fangen mødte sin fangevogter fra koncentrationslejren i Auschwitz

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hovedpersonen i "Passageren" Zofia Posmysz har været til alle premierer på operaen, men den 94-årige kvinde er for svag til at komme til Aarhus.

AARHUS: "Passageren" er en rørende historie om en polsk kvinde, som sad i koncentrationslejren Auschwitz under Anden Verdenskrig - og overlevede. Siden mødte hun ved et tilfælde en af de kvindelige fangevogtere, SS-vagten Lisa.

På vej over Atlanten så Lisa en mystisk passager, som mindede hende om kz-fangen Marta, og hun blev dermed konfronteret med sin fortid, som hendes mand ikke kendte til.

Historien gør et enormt indtryk på de mennesker, som oplever operaen. Og premiererne har haft et særligt højdepunkt: Når forestillingen var slut, kom hovedpersonen Zofia Posmysz op på scenen - uden at nogen blandt publikum vidste det på forhånd.

Det er hidtil sket ved alle premierer, og håbet var, at det ville ske i Aarhus 22. august.

Men det gør det ikke.

Kun 19 år var Zofia Posmysz, da hun blev arresteret i Krakow og indsat i koncentrationslejren Auschwitz. Foto: Den Jyske Opera
Kun 19 år var Zofia Posmysz, da hun blev arresteret i Krakow og indsat i koncentrationslejren Auschwitz. Foto: Den Jyske Opera

Skrev i lejren

94-årige Zofia Posmysz kan ikke komme, fortæller hun på polsk i et brev til chefen for Den Jyske Opera, Philipp Kochheim.

- Min fysiske tilstand tillader ikke, at jeg kommer. Mine tidligere rejser var kun mulige, fordi jeg havde en ledsager med. Men denne gang er det ikke nok. Mine tanker vil være hos jer i Musikhuset Aarhus 22. august. Jeg beder om, at publikum tager godt imod operaen komponeret af den geniale Mieczyslaw Weinberg, skriver Zofia Posmysz.

Hendes skæbne bliver fortalt på to udstillinger i Aarhus i denne tid frem til 28. august - på Kvindemuseet og i foyeren i Musikhuset.

Zofia Posmysz har skrevet en selvbiografisk roman om oplevelserne som fange i Auswitch. Dér skrev hun digte, og hun bliver betegnet som "den fødte forfatter", et naturtalent med høje etiske idealer.

Arresteret i Krakow

Zofia Posmysz er født 1923 i Krakow og var elev på en handelsskole, da krigen brød ud. I 1942 blev hun sammen med en gruppe unge arresteret i et privat hjem i Krakow, fordi hun var i besiddelse af flyveblade.

Hun sad i kz-lejren Auschwitz-Birkenau 1942-1945. Fra 1943 arbejdede hun som sekretær i køkkenet og fødevarelageret, og kort før befrielsen af lejren i januar 1945 blev hun sammen med de andre fanger tvunget til at forlade lejren på en dødsmarch mod vest. Som en af få overlevende kom hun til kz-lejren Ravensbrück og blev senere befriet fra et lager, en udekommando, hvor hun var blevet sat til at arbejde for virksomheder.

I lejren benyttede Zofia Posmysz alle pauser i arbejdet og hvert øjeblik, opsynsfolkene Kapoerne var uopmærksomme, til at skrive digte. Hendes poesi var udtryk for en fortvivlet længsel efter frihed, kærlighed og nærhed til familien. Digtene var på samme tid et skrig og en kilde til livskraft.

Efter krigen flyttede Zofia Posmysz til Warszawa og arbejdede fra 1952 for den polske radio. Hun skrev senere litterære tekster og udgav bøger.

Hør journalist Hans Petersen fortælle om historien her

Mindet skal bevares

"Passageren" er overført til mange medier. Den begyndte som et hørespil i radioen, derefter opstod romanen og en drejebog til en film. Endelig blev den også en opera.

"Passageren" blev opført som opera første gang i 2010 og er siden spillet i blandt andet London, New York, Frankfurt og Madrid.

Philipp Kochheim, tysker og chef for Den Jyske Opera, mener, at det er vores ansvar at holde mindet om livet under krigen i live.

- I en tid, hvor racistiske ideologier, nationalistisk chauvinisme og fremmedhad igen truer vores menneskelige værdier og overbevisninger, må vi holde mindet i live, for samtidig forsvinder de sidste overlevende fra koncentrationslejrene, siger Philipp Kochheim. Han mener, at den er et foruroligende og følelsesladet vidnesbyrd, som skal hindre os i at glemme og skjule vores fælles historie.

Dramatisk historie: Fangen mødte sin fangevogter fra koncentrationslejren i Auschwitz

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce