Drømmenes drivhus

Arkitekt Kristoffer Tejlgaard drømmer og sommer halvdelen af året i læ for vind og vejr under Dome og Visions polykarbonatplader.


Drømmenes drivhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sommer halvdelen af året. Lys, luft og varme. Dome of Visions giver ly og rum til varme fremtidsdrømme og til nutidige kulturelle aktiviteter.

Tænk, hvis sommeren kun var regnfuld og kold for alle de andre, hvis man var fri for regn og blæst, hvis man kunne plukke tomaterne direkte fra sit køkkenvindue. Og hvis så sommeren oven i købet varede hele seks måneder ... velkommen til Dome of Visions: drømmenes drivhus.

Højtflyvende ideer

Ideen er at skabe en ydre klimaskærm i form af det gigantiske drivhus, der tager form på Pier 1 på havnen i Aarhus.

Torsdag hæves det gigantiske drivhus op i luften, svæver som en fremtidsdrøm ned over et 150 kvadratmeter stort træhus, der kommer til at stå i læ under kuplens skærmende polykarbonatplader.

»Det er version 3.0. Det første byggede vi i 2013. Det har stået både i København og i Aarhus. Version 2.0 står ved arkitektskolen i Stockholm,« siger Kristoffer Tejlgaard.

Kultur og læring

Drivhus 3.0 på havnen er bestilt af Aarhus Kommune. Det skal være en del af Kulturhovedstad Aarhus 2017. Ikke kun, så man kan drømme sig væk fra regnen, men i lige så høj grad som et visionært kulturelt samlingssted for byens borgere og gæster.

»Vi vil gerne have, der kommer så meget liv i det som muligt. Bygningen skal kunne det hele. Være et rum for kulturelle aktiviteter, samtidigt med at det skal tage højde for de erfaringer, vi har gjort med temperaturstyring og konstruktion og bidrage med nye,« siger han.

Sådan et vil jeg også have, er det dyrt?

»Det er en prototype. Når man bygger noget nyt for første gang, er det altid dyrt,« fortæller Kristoffer Tejlgaard.

Men det går den rigtige vej.

»Vi bygger et drivhus, hvor prisen er så lav, at udgiften til det næsten kan spares på huset inde i det,« siger han.

Der er plads til 150 mennesker ad gangen under 450 kvadratmeter store kuppel. Det er tanken, den skal stå her frem til 2018. Kristoffer Tejlgaard og de andre visionære drivhusfolk drømmer videre - varmere.

»Det er sjovt at tænke på, at der kun er liv på jorden på grund af den drivhuseffekt, atmosfæren skaber. Måske kan vi skabe et drivhus, der kan dække en hel boligkarré.«

Hvem ved - en by - et helt land måske ...

Kuppelen har en diameter på 24 meter. Den er 11 meter høj og har et areal på 450 kvadratmeter.
Kuppelen har en diameter på 24 meter. Den er 11 meter høj og har et areal på 450 kvadratmeter.
Foto: Jens Thaysen/Jens Thaysen, Århus Stiftstidende, Scanpix.

Drømmenes drivhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce