Du får god energi i Energii

Energii. Reportage


Du får god energi i Energii

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et nyt træningscenter er åbnet i Aarhus. Her træner man på forskellige hold, men altid med en instruktør til at vejlede og indpiske. Træning i et rum på 37 grader er en hård udfordring.

Sveden hagler af min pande, og det svimler for mine øjne. Efter kun omkring 20 minutters træning i kælderetagen - med store panoramavinduer til Ringgadebroen og baneterrænet - er jeg ved at køre træt. Jeg er inviteret til at prøvetræne i byens nye træningscenter, Energii, hvor man varmer en lille træningssal op til 37 grader, når man træner. Her i Energii bruger de tre slags træningsformer: Heat It Up og ERX Heat It Up foregår i 37 graders varme. Ovenpå laver man Reformertræning i bænke i en mere normal temperatur.

Energii. Reportage
Energii. Reportage
Foto: flemming krogh

Min først træning i Energii er på Heat It Up. Da centret er nystartet, er der ikke så mange deltagere denne formiddag. Udover instruktør Zeenta Krogh Jonsson, som også er centeransvarlig, er der kun en kvinde og undertegnede på holdet. På forhånd er jeg blevet advaret om træningen i det varme rum.

Træningsformer i Energii
<p>En Reformer er en ?maskine?, hvori et helt træningspas kan gennemføres. Reformeren består af en ramme, hvorpå der er monteret en bevægelig vogn. På vognen er der fastgjort fem fjedre, som udgør forskellige modstande. Ved at fastgøre fjedrene til rammen, skal der således mere til at sætte vognen i bevægelse. Bevægelsen skabes på forskellige måder, men primært ved at trække i to stropper, som udgør den sidste hovedbestanddel af Reformeren.</p><p>Reformeren er således et enormt simpelt stykke værktøj til at træne hele din krop!</p><p>Heat It Up foregår i en sal, som er opvarmet til 37 grader af infravarmeplader. Træningen foregår her på gulvet med en lang række funktionelle øvelser. Varmen tilsikrer, at du undervejs får sved på panden, men samtidigt har den blandt andet en helende effekt på skader, den øger din forbrænding og hjælper dig til at blive mere smidig.</p><p>Heat It Up Functional ERX foregår i infravarmerum. I Heat It Up Functional ERX træner man med to loftophængte stropper. Stropperne giver dig mulighed for, at udnytte din egen kropsvægt som belastning, og du vil samtidigt opleve, hvor meget din krop er i stand til at udvikle sig blot ved at anvende dette simple redskab.</p><p>Energii Aarhus, Augustenborggade, 8000 Aarhus</p><p>www.facebook.com/EnergiiAarhus</p>
Energii. Reportage
Energii. Reportage
Foto: flemming krogh

»Drik rigeligt forinden. Du kommer til at svede en masse,« lød det fra Zeenta Krogh Jonsson.

Energii. Reportage
Energii. Reportage
Foto: flemming krogh

Hun får ret. Jeg storsveder efter få minutter i rummet. Nærmest inden træningen er begyndt. Men selvom jeg drak en hel drikkedunk med vand, inden jeg trådte ind i rummet, blev jeg svimmel efter kort tid. Alene det at opholde sig i et 37 graders varmt rum er en udfordring for kroppen, når man ikke er vant til at træne i det varme rum. Og hvis man ikke har indtaget rigeligt væske forinden, bliver man sløj.

Svimmel af varmen

Mange af øvelserne er velkendte. Planken, som vi skal lave på forskellige måder, og mave- og rygøvelser kender de fleste. Men når man skal udføre dem her i varmen er det ekstra hårdt. Efter en kort pause, hvor jeg sætter mig på en skammel for at få vejret og lidt vand, genvinder jeg kræfterne og kan fortsætte træningen.

»Kom nu, Flemming, du kan godt holde ud 10 sekunder mere,« smiler veltrænede Zeenta Krogh Jonsson, som selv går forrest i øvelserne.

Jeg kæmper med en øvelse hvor jeg ligger på siden oven på et rundt træningsredskab, som skal placeres under min lårmuskel. Det gør decideret ondt.

»Det er hårdt i starten, men du vænner dig til den efter nogle gange,« opmuntrer min instruktør.

Efter 45 minutters træning er jeg træt og våd af sved. Jeg føler, at jeg har fået rørt muskler, som jeg ikke anede eksisterede i min krop. Varmen har fået min stive krop til at kunne strække sig. Desuden får de 37 graders stuetemperatur ens porrer i huden til at åbne sig, så man nærmest føler, at man har fået babyhud igen. Det er et par af fordelene ved at træne her. Instruktørene i centret kan også noget særligt. Zeenta Krogh Jonssons energiske tilgang får mig til at yde noget ekstra.

Efter at have afprøvet Heat It Up melder jeg mig på et ERX Heat It Up. I de seneste par år er træning med stropper, der kan reguleres - også kaldet TRX - blevet populært. Her bruger du din egen kropsvægt som belastning. I Energii kalder man den type træning ERX. Det foregår også i rummet på 37 grader.

Lars Frederiksen er denne aftens instruktør. Han er noget mere afdæmpet i sin facon end Zeenta Krogh Jonsson. Men da træningen begynder, sætter Lars Frederiksen sig hurtigt i respekt.

Holdet af mænd og kvinder fra omkring 20 til midt i fyrrene bliver straks udfordret af øvelserne i stropperne. Tri-ceps, biceps, mavemuskler alle muskelgrupper bliver trænet. At det foregår i det varme rum gør ikke udfordringen mindre.

Træning på en briks

Denne gang har jeg fået tilstrækkelig med vand, inden timen begyndte. Derfor bliver jeg ikke dårlig og svimmel undervejs. Eneste minus er at det ikke nytter at tage et bad efter timen. Jeg stor-sveder i en hel time bagefter.

Reformertræning er den tredje form for træning, som jeg afprøver i Energii. Her træner man på særlige bænke, hvor man ligger på en lille vogn, som kan skubbes frem og tilbage. Et fjerde system, som man selv indstiller undervejs, tilpasser øvelserne til hver enkelt.

De fleste denne aften er kvinder, men der er to mænd udover mig. Da vi er flere begyndere på holdet, bruger Zeenta Krogh Jonsson god tid på at instruere os i at bruge reformer-briksen undervejs. Det giver ekstra pauser til at få pulsen ned undervejs. Det er nødvendigt. Her bliver min krop virkelig udfordret. Flere af øvelserne kræver stor kropskontrol og god balance. Ikke det, jeg har trænet mest igennem de senere år.

Man lærer hurtigt at betjene de fem fjedre, der er markeret med farvet tape. Undervejs får vi at vide hvilke fjedre, der skal være aktive.

Undervejs laver vi de mest underlige stillinger. I en af dem ligger vi på ryggen med benene ud til siden. Nærmest som en frø. Det må se komisk ud udefra, men det strækker i leddene og virker effektivt. Plankeøvelsen, som man også kan lave i Reformeren, er en anden øvelse.

»Fy for pokker - det var godt«, tænker jeg inden vi laver udstrækning.

»Til sidst svinger vi armene op og klapper af hinanden med god Energiiii,« råber Zeenta Krogh Jonsson med sit smittende gemyt.

Du får god energi i Energii

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce