Eksamenspanik: Karakter laves om

Overliggeren for dansk læsning ved folkeskolernes afgangsprøve var sat for højt. Nu laves den i hast om, så flere elever får 02 i stedet for 00 - og dermed består. Arkivfoto: Scanpix


Eksamenspanik: Karakter laves om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Undervisningsministeriet sendte tirsdag nye regler for karaktergivning ud, så færre elever fra folkeskolen dumper med 00 i dansk. Rystende, siger professor. Misforståelse, lyder det fra ministeriet.

Dansklærerne fik tirsdag en ny model for deres bedømmelse af Folkeskolens afgangsprøve i dansk læsning. Lærerne skal bedømme eksamen mildere. Det sker, for at færre elever dumpes med karakteren 00 - og i stedet får 02, så de kan komme ind på erhvervsuddannelserne.

Det mener flere folkeskolelærere, stiften.dk har talt med, og professor Niels Egelund, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet.

Dekretet kom tirsdag ud til alle landets skoleledere. Mange af eksamensopgaverne i dansk læsning er allerede rettet, og lærerne må derfor i gang med at rette igen. Eleverne har dog ikke fået deres karakterer endnu.

At den såkaldte omsætningstabel for dansk læsning midt i eksamensperioden ændres, betyder at færre elever får 00. Antallet af dumpede elever har åbenbart været for højt. Derfor er Undervisningsministeriet i færd med en hurtig feberredning.

For første gang i 40 år kræves det nemlig, at folkesoleeleverne minimum skal have 02 for at komme ind på en erhvervsuddannelse.

Professor Niels Egelund, ser ikke hastemeldingen fra Undervisningsministeriet anderledes end at gruppen af elever med dumpekarakterer har været for stor.

»Det virker rystende og meget lidt rart, at karaktererne nu skal betyde så meget,« siger Niels Egelund.

Undervisningsministeriet siger, at hele miseren skyldes en misforståelse.

Den første omsætningstabel, Undervisningsministeriet lagde ud, var forkert. Nu har ministeriet rettet den efter en misforståelse omkring de forskellige tabel-versioner.

»Omsætningstabellerne justeres hvert år. I første omgang lagde vi i år en tabel ud, hvor skæringen mellem karaktererne 00 og 02 lå forkert. Det betyder, at flere der i første omgang fik 00 nu får 02, men der er ikke nogen, der har fået et prøvebevis med en forkert karakter,« siger chefkonsulent Sanne Maaløe-Andersen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i Undervisningsministeriet.

For få bestod

Eleverne var for et par uger siden til folkeskolens afgangseksamen i dansk læsning. Mange censorer har allerede sendt opgaver og karakterlister retur med den gamle skala for 00 og 02. De kan nu lave det hele om.

»Det, der er pudsigt, er at eleverne pludselig skal være så dygtige. Da man i sin tid lavede karaktererne, regnede man ud, hvor mange der skulle lande i hver karaktergruppe. De tal holder åbenbart ikke stik,« siger Niels Egelund.

Hvis en stor gruppe elever dumper i dansk læsning, koster det i følge Niels Egelund erhvervsskolerne dyrt.

»Det er første gang siden 1975, at eleverne skal have bestået dansk med karakteren 02 for at komme ind på erhvervsskolerne. Jeg har regnet ud, at det vil koste erhvervsskolerne 500 kroner per elev, når skolerne skal have eleverne op til adgangsprøve, hvor eleven kan bestå kravet,« siger Niels Egelund.

I brevet til skolelederne skriver Undervisningsministeriet, at der er sket i en fejl i omsætningstabellen. Ændringen betyder, at nogle elever får ændret et 00 til 02.

Undervisningsministeriet har ikke kigget på, hvor mange elever, der kan glæde sig over, at de med den nye tabel består - i stedet for at få den kedelige 00 dumpekarakter.

Eksamenspanik: Karakter laves om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce