Ekspert: Flere seniorbofællesskaber er på vej

Ruth Jørgensen byder velkommen til fællesspisning, som altid starter med en sang fra DGI-sangbogen. Foto: Axel Schütt

Ekspert: Flere seniorbofællesskaber er på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både det sociale og det private vægtes i bofællesskaber for seniorer, siger antropolog Max Pedersen, der spår flere seniorbofællesskaber i fremtiden.

Egen komplet bolig med køkken, stue og badeværelse, hvor man kan trække sig tilbage, samtidig med at man har muligheden for selv at vælge, hvornår man vil være social.

Denne kombination er der flere og flere danskere på over de 50, der ønsker at bo i. Max Pedersen, der har udført en større undersøgelse af danske seniorbofællesskaber for Statens Bygningsforskningsinstitut, mener, det netop er de to ønsker, der bliver indfriet i et seniorbofællesskab.

- Først og fremmest er det på grund af det sociale. Altså ønsket om et stærkt naboskab, hvor man hjælper hinanden og trygheden deri. Dernæst er det på grund af boligen, hvor det handler om at man gerne vil have mindre have og mindre vedligeholdelse, forklarer Max Pedersen.

Et seniorbofællesskab indeholder oftest 20-30 boliger samt et fælleshus eller -lokale typisk for personer over 50 år. Men det skal ikke forveksles med et kollektiv, for de ældre i et seniorbofællesskab vil gerne have egen komplet bolig, hvor man kan trække sig tilbage.

- Man værdsætter, at man kan videreføre den semiindividualistiske livstil, hvor andre ikke forstyrrer ens hverdagsrytme. Det kendetegner seniorbofællesskaber, at der er en fin balance mellem det private og det fælles. Det er noget, beboerne er bevidste om og som de værner om, siger Max Pedersen.

Op mod 300 i Danmark

Byggeriet af seniorbofællesskaber tog for alvor fart fra 2000, og de næste fem år blev der bygget seniorbofællesskaber i stor stil. Men under finanskrisen gik byggerierne i stå, hvilket de seneste år begyndt at vende. Max Pedersen spår, at der i Danmark er mellem 250 og 300 seniorbofællesskaber.

- Vi kan se, at der er en stor efterspørgsel og at mange ældre gerne vil bo i et fællesskab. Der er et uopfyldt behov, og vi kommer uden tvivl til at se flere seniorbofællesskaber fremover, for vi kan se, at der er stor interesse for det. Det ser vi både hos de ældre selv og hos virksomheder og fonde, der laver pilotprojekter og spytter penge i det, siger han.

Boligserie
  • Århus Stiftstidende har de sidste dage kigget på, hvordan vi bor og indretter os i tre forskellige faser i livet.Fra den unge studerende i ungdomsbolig i midtbyen.
  • Til den etablerede, der skal bygge nyt hus.
  • Og i dag er vi nået til pensionisten, der lever i et seniorbofællesskab.

Ekspert: Flere seniorbofællesskaber er på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce