Eksplosiv stigning: Politiet stopper flere narkobilister end spritbilister

Den ene østjyske bilist efter den anden dumper i politiets narkokontrol. Nogle bilister har røget hash inden kørslen, andre har sniffet eksempelvis kokain.

Eksplosiv stigning: Politiet stopper flere narkobilister end spritbilister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af bilister der bliver taget for narkokørsel er stærkt stigende, men det behøver ikke nødvendigvis betyde, at der er kommet flere stoffer til Østjylland.

ØSTJYLLAND: Én ting der er næsten ligeså sikkert som julesange i december måned - det er kampagner mod spritkørsel.

Men måske burde fokus flyttes mod en anden gruppe af trafikkens farlige elementer: Tal fra politiets statistikker viser, at antallet af bilister der bliver taget for narkokørsel er eksplosivt stigende. I 2018 har de endda oversteget antallet af spritbilister.

Ser man på de to store byer i Østjyllands politikreds, Randers og Aarhus, så er der i Randers i 2018 indtil slut november taget 131 for spirituskørsel, mens der er snuppet 225 for narkokørsel. I Aarhus er billedet identisk. Her er der taget 198 for spritkørsel, mens hele 340 bilister har fået narkometeret til at slå ud.

Og det er ikke kun et storbyfænomen. I Syddjurs er 45 blevet snuppet for narkokørsel, mens 70 bilister i Norddjurs er blevet sigtet for samme forseelse.

- Det billede, man ser i Østjylland, det er også det billede, vi ser på landsplan. Det skyldes to ting, for det første har politiet fået bedre redskaber til at måle, om bilister er narkopåvirkede, og for det andet er man i byerne blevet langt mere opmærksomme på narkokørsel end tidligere, derfor ser vi, at antallet af sigtede for narkokørsel har overhalet antallet af sigtede for spritkørsel, siger specialkonsulent Pernille Ehlers fra Sikker Trafik.

Tidligere skulle man have fat i en læge og have taget en blodprøve, hvis der var mistanke om narkokørsel, men i 2014 indførte politiet narkometeret og med det et redskab, hvor man med en vatpind-lignende genstand kan teste, om en bilist kører narkokørsel.

Den voldsomme stigning behøver ikke betyde, at der er flere, der tager narko.

- Hvis du har en stor sø med fisk i, men ikke fisker, så fanger du heller ikke nogen fisk. Det var sådan, det var for 10 år siden. Så går der et par år, så smider du en krog ud i søen, og så fanger du et par enkelte fisk. Det svarer til dengang, man begyndte at tjekke bilister for narko ved at kigge på det fysiske, deres øjne for eksempel. Og med narkometerets indtog, så fisker vi pludselig med fiskenet i søen og fanger mange fisk, men det er jo ikke fordi, der er kommet flere fisk i søen, siger Pernille Ehlers.

Kørsel med euforiserende stoffer
Fakta:

Kører du med ulovlige, euforiserende stoffer i blodet, er straffen den samme, som hvis du kørte spirituskørsel med 1,21 promille.

Du får frakendt dit kørekort i 3 år og får en bøde.

Du skal desuden bestå en ny teori- og køreprøve og gennemføre et ANT-kursus (Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer og koster 3.200 kroner.

Hash

Sanktionerne for "hash-kørsel" er ændret pr. 15. december 2017, så straffen for at køre med lave koncentrationer THC (hash) i blodet er mildere end for høje koncentrationer. Altså samme princip som ved spritkørsel, hvor en lav alkoholpromille giver en lavere straf end en høj promille.
Grafik: Jens Nex
Grafik: Jens Nex

Eksplosiv stigning: Politiet stopper flere narkobilister end spritbilister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce