Erfarne forpagtere er sagt op: Mister ishusene i Aarhus sjæl og særpræg?

Som forpagter af iskiosken i Ørnereden har Marcel Zadeh altid satset på at være til stede og give kunderne personlig betjening. Det er et særpræg, som han ser som et vigtigt aktiv for kiosken. Her er han i aktion på en travl sommerdag sammen med medarbejder Emma Rye. Foto: Michael Svenningsen

Erfarne forpagtere er sagt op: Mister ishusene i Aarhus sjæl og særpræg?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I årtier har de 11 iskiosker i Aarhus på hver sin måde været med til at præge byens folkeliv. Nu er opsagte forpagtere bekymrede for, at Frisko og Aarhus Kommune ofrer særprægene i en ny aftale. Kommunen er mest optaget af, at driften af ishusene sker på en professionel måde

AARHUS: I et af ishusene satses der stort på softice til et trofast stampublikum.

En anden kioskmand har et gevaldigt udvalg af slik, mens den tredje laver grillpølser i stor stil og holder sent åbent.

Sådan har hver af de 11 kommunale ishuse i Aarhus et særpræg. Men kioskmændene i otte af husene er bekymrede for, at ishusenes særlige identitet står for fald.

Det skyldes, at forpagtningen af samtlige kioskerne skal samles hos en enkelt forpagter.

- Mange af de opsagte forpagtere har i mange år drevet deres iskiosk. De har givet iskiosken en identitet, som århusianerne kender og holder af. Jeg er bekymret for, at en fælles forpagter for alle iskiosker vil udløse en ensretning på bekostning af den unikke sjæl i hver kiosk. Kioskerne er en bid af historien i Aarhus, og den skal vi værne om, siger Aleksander Gerner, opsagt forpagter af Skovhytten på Stadion Allé i Aarhus.

Uro om ishusene
Aarhus Kommune har forpagtet 11 kommunale iskiosker til Frisko under den globale koncern Unilever. Det er indgået en femårig aftale, som følger op på en række tidligere forpagtningsaftaler mellem kommunen og isgiganten.

Frisko har traditionelt klaret driften af iskioskerne ved at indgå kontrakter med forpagtere i hver kiosk. Men nu har Frisko valgt at samle videreforpagtningen hos en enkelt mand, der fik råderet over iskioskerne fra 1. januar i år.

En stor del af de opsagte forpagtere mener, at Frisko løber fra et løfte. Ifølge de opsagte kioskmænd var de af Frisko lovet forsat forpagtning af ishusene efter indgåelse af en ny kontrakt mellem kommunen og isgiganten.

I otte af iskioskerne nægter de opsagte forpagtere at aflevere nøglerne og forlade faciliteterne. I den forbindelse har Frisko anlagt to retssager, der omfatter samtlige otte eks-forpagtere.

Den ny eneforpagter, Henrik Mensch, er stærkt utilfreds med situationen. Henrik Mensch er ved at anlægge en retssag mod Frisko for at få dækket tabt indtjening fra det forrygende sommersalg i de kiosker, som han ikke kan få adgang til.
Marcel Zadeh fra iskiosken i Ørnereden i det sydlige Aarhus er en af de opsagte forpagtere, der frygter for 11 kommunale kioskers fremtid.  Kioskmændene er bekymrede for, at Friskos beslutning om at samle forpagtningen hos én forpagter vil skabe ens kiosker uden sjæl og særpræg. Foto: Michael Svenningsen
Marcel Zadeh fra iskiosken i Ørnereden i det sydlige Aarhus er en af de opsagte forpagtere, der frygter for 11 kommunale kioskers fremtid. Kioskmændene er bekymrede for, at Friskos beslutning om at samle forpagtningen hos én forpagter vil skabe ens kiosker uden sjæl og særpræg. Foto: Michael Svenningsen

Flere retssager

De seneste dage har avisen beskrevet de turbulente forhold omkring Aarhus Kommunes 11 iskiosker.

Kommunen lavede sidste år en forpagtningsaftale med Frisko, som efterfølgende har samlet driften af kioskerne i en aftale med én mand. Det betyder, at de tidligere aftaler med kioskmændene i hver af de 11 ishuse er sagt op.

De opsagte kioskmænd skulle forlade ishusene ved udgangen af 2017. Men i otte kiosker nægter de opsagte forpagtere at sige farvel til kunderne.

Ifølge kioskmændene har Frisko lovet at forlænge deres forpagtningsaftaler. Så kioskmændene sælger fortsat is, pølser og andet, og sagen er nu endt i to retssager.

Desuden er den ny eneforpagter i gang med at hive Frisko i retten. Han vil have erstatning for tabt indtjening på grund af manglende adgang til kioskerne.

Fokus på sjælen

En anden af de opsagte forpagtere er Marcel Zadeh fra kiosken i Ørnereden.

Han deler bekymringen for, at århusianerne og byens gæster mister en stribe samlingssteder med hver deres særpræg.

- Det er kiosker med stamkunder, der kender kioskmændene - og omvendt. Og det er kiosker, hvor forpagterne i årevis har stået bag diskene og været en del af den daglige drift. Den nærhed må i sagens natur forsvinde, hvis vi erstattes af ungarbejdere. Jeg frygter, at vi får meget ens kiosker med samme udtryk og vareudvalg på grund af storindkøb, understreger Marcel Zadeh.

Aleksander Gerner har i 21 år drevet kiosken ved Stadion Allé i Aarhus.

Kiosken er ikke mindst kendt for servering af pølser og drikke ved fodboldkampe, koncerter og andre arrangementet på Ceres Park.

- Der har jeg fundet min niche. År for år har jeg set børn blive voksne på vej til og fra fodboldkampe og andre arrangementer. Jeg kender dem, og de kender mig. Det er uforståeligt, at Aarhus Kommune ikke har fokuseret på forskelligheden og sjælen i kioskerne ved indgåelse af en ny forpagtningsaftale, understreger Aleksander Gerner.

Regler i fokus

Siden 1990'erne har Aarhus Kommune forpagtet iskioskerne til Frisko under koncernen Unilever.

Ved indgåelsen af den seneste forpagtningsaftale på fem år var der blandt andet fokus på at skubbe gang i moderniseringer af de 11 kiosker.

- Vi har valgt at indgå en forpagtningsaftale med Unilever for at sikre, at driften af ishusene sker på en professionel måde, hvor regler og retningslinjer bliver overholdt. Både i forhold til de skatteborgere, som ejer ishusene, og i forhold til de kunder, som skal have glæde af servicen. Så længe forpagtningsaftalen bliver overholdt, er det op til Unilever at tilrettelægge driften, forklarer Kim Gulvad Svendsen, chef for Aarhus Kommunes Afdeling for Drift under Teknik og Miljø.

I en skriftlig redegørelse fortæller Aarhus Kommune, at kontrakten mellem kommune og Unilever ikke stiller krav til videreforpagtningen.

Unilever og Frisko har frit slag i forhold til den videre forpagtning af ishusene til tredjemand.

Erfarne forpagtere er sagt op: Mister ishusene i Aarhus sjæl og særpræg?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce