Et valg med store og små overraskelser - og dét som ingen havde kunnet forudse


Et valg med store og små overraskelser - og dét som ingen havde kunnet forudse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad stak ud? Og hvad stak af? Her er et nedslag på en håndfuld af de største overraskelser i de netop overståede valg.

ØSTJYLLAND: Det var forventet, at Jacob Bundsgaard skulle fortsætte på borgmesterposten i Aarhus. Det var ingen overraskelse.

Århus Stiftstidendes chefredaktør Jan Schouby havde i sine forudsigelser peget på, at det kun vil være i Syddjurs Kommune, borgmesterposten ville skifte farve. Og han fik ret.

Nogle gedigne overraskelser var der alligevel i det østjyske. Både positive og negative historier fulgte valgkampen både i ugerne op til og i dagene omkring valget. Nye stemmeslugere, en skandalesag og en ny liste stod for nogle af de største overraskelser i Østjylland.

Valget i Østjylland

Herunder har vi samlet et lille udpluk af overraskelser i de østjyske kommuner.

Per Zeidlers ualmindelige valgkamp

SYDDJURS: Man kan vist godt sige, at Per Zeidlers valgkamp kørte helt af sporet. Blot to uger før krydserne skulle sættes afslørede Århus Stiftstidende, at Zeidler formodentlig har været involveret som arrangør i gangbang-arrangementer i et forsamlingshus syd for Vejle.

Per Zeidler blev først væltet som formand for Familie- og Institutionsudvalget i Syddjurs Kommune, siden sygemeldte han sig og trak sin Social Liberal Borgerliste fra kommunalvalget.

Det skete dog for sent til, at man kunne nå at slette listen fra valgsedlerne, og 15 personer i Syddjurs Kommune har overraskende valgt at sætte deres kryds ved liste Z. 10 personligt på Per Zeidler, tre på listen, og i øvrigt to stemmer på Per Zeidlers søn Christian G. Zeidler.

Psykiatri-listen var underdog, men sejrede

REGION: Med en enkelt mærkesag "Bedre vilkår i psykiatrien" og sloganet "Vi ved, hvad vi taler om" fik Psykiatri-listen en plads i regionsrådet i Region Midtjylland. Og faktisk var de 20.000 stemmer og det ene mandat så overraskende, at partiet knap selv troede på det.

- For at være ærlig, så regnede jeg ikke med, at vi kom ind. Vi har ikke haft et kæmpe budget, faktisk har vi kun brugt 15.000 kroner på vores kampagne. I stedet har vi brugt vores netværk og været ude på væresteder og gadeplan. Det her er virkelig en drøm i forhold til det paradigmeskifte, vi håber på i forhold til psykiatrien, sagde Rasmus Holm, der til daglig er psykolog i Risskov, til Århus Stiftstidende natten til onsdag.

Og det skete kun et halvt år efter, de 17 kandidater bekendtgjorde, at de ville kæmpe for bedre forhold for patienter og ansatte i psykiatrien i Region Midtjylland.

Valgeksperter spåede ellers ikke partiet store chancer for at blive valgt ind, fordi alle andre partier også kastede sig over psykiatrien som mærkesag, men valgseksperterne tog fejl og Psykiatri-listen sejrede.

Den ukendte unge stemmesluger

AARHUS: Der var ingen meningsmålinger, analyser eller ledere i denne avis, der beskæftigede sig særligt med den 25-årige socialdemokrat Anders Winnerskjold op til kommunalvalget. Det stod klart for de fleste, at Jacob Bundsgaard ville blive den helt store stemmesluger, og spørgsmålet der lød rundt omkring i Aarhus var, om det ville blive Kristian Würtz eller Camilla Fabricius, der skulle snige sig ind på andenpladsen på den socialdemokratiske liste over personlige stemmer.

Noget overraskende, også at dømme ud fra Anders Winnerskjolds ansigtsudtryk i byrådssalen onsdag aften, blev han Socialdemokratiets kandidat i byrådet med næstflest stemmer. 2.721 personlige stemmer for at være helt nøjagtig. Kun overgået af bykongen Bundsgaard.

Han var i øvrigt den med sjette flest personlige stemmer i det samlede nye byråd. Og nå ja, Camilla Fabricius kan "kun" prale af en niende plads og 2.543 stemmer, mens Kristian Würtz fik 1.770 personlige stemmer, nummer 13 af alle i byrådet.

Den midlertidige løsning blev borgmester

SYDDJURS: Det er aldrig helt til at vide, hvordan kommunalvalget i Syddjurs Kommune arter sig. Ved tidligere valg har partierne brugt mange timer og masser af skænderier på at udnævne en ny borgmester. Men i år stod det forholdsvis hurtigt klart. Sent tirsdag aften tog tilværelsen nemlig en noget uventet drejning for 67-årige Ole Bollesen.

Egentlig skulle Ole Bollesen slet ikke have været Socialdemokratiets spidskandidat ved byrådsvalget i år. Partiet søgte i lang tid efter en yngre frontfigur, men i slutningen af januar sidste år endte tjansen hos Ole Bollesen. Han skulle styre et nyt, yngre og slagkraftigt hold af socialdemokrater på plads.

Men som spidskandidat og overgangsfigur for Socialdemokratiet i Syddjurs blev han valgt til borgmester, da den røde fløj fik flertal.

Ole Bollesen fik dermed skubbet Venstres Claus Wistoft væk fra borgmesterposten.

919 ugyldige stemmer i Østjylland
Valg 2017. Favrskov stemmer. Søften Kultur- og Idrætscenter Foto: Jens Thaysen

Der er nogle østjyder, der ikke kan finde ud af at sætte et kryds på en stemmeseddel, når de står i stemmeboksen. Enten har de sat flere kryds, tegnet en tegning, skrevet navn på stemmesedlen eller noget helt fjerde.

Hvert fald er der i alt 919 ugyldige stemmer i de seks østjyske kommuner: Aarhus, Favrskov, Skanderborg, Odder, Norddjurs og Syddjurs.

Det er flere end ved kommunalvalget i 2013. Kun i Syddjurs er tallet faldet fra 65 til 64, så der har en person mindre altså afleveret en ugyldig stemme i forhold til valget i 2013.

I de øvrige kommuner ser tallene for ugyldige stemmer således ud:

Aarhus: 648 (160 flere end i 2013)

Favrskov: 56 (8 flere end i 2013)

Skanderborg: 56 (4 flere end i 2013)

Odder: 27 (15 flere end i 2013)

Norddjurs: 68 (10 flere end i 2013)

Et valg med store og små overraskelser - og dét som ingen havde kunnet forudse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce