Få hjælp til det svære rygestop

Der er meget psykologi i at stoppe med at ryge. Det spiller på hele paraplyen af følelser, siger Hanne Hedegaard. Hun er ekspert i at hjælpe rygere til at kvitte tobakken og arbejder som rygestop-rådgiver hos Aarhus Kommune. Foto: Kim Haugaard

Få hjælp til det svære rygestop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At sige farvel til cigaretterne er en svær opgave. Der er gratis hjælp at hente hos Aarhus Kommunes rygestopkurser, hvor hver anden deltager bliver røgfri.

AARHUS: Det er svært. Det er uhyggeligt svært at sige farvel til ligkistesømmene, cancerpindene, osepindene, smøgerne eller hvad et ikke særlig kært barn har af øgenavne.

For cigaretter skaber en afhængighed så dyb, at en hærdet ryger kan føle sig på samme banehalvdel som en narkoman, når han prøver at stoppe.

Der er hjælp at hente - gratis hjælp at hente - hos Aarhus Kommune, der tilbyder en række rygestoptilbud.

Indtil nu har 370 rygere gennemgået et rygestop-kursus.

Hver anden deltager var røgfri, da kurset sluttede, og efter seks måneder var hver tredje stadig røgfri.

Om det er en høj eller lav succes-rate, må hver enkelt læser afgøre med sig selv.

Vi gentager blot indledningen:

Det er svært. Det er uhyggeligt svært at sige farvel til cigaretterne.

Og så giver vi ordet til rygestoprådgiver Hanne Hedegaard, der i sin rådgivning fokuserer på det positive.

- Så til dem, der prøver at holde op, men falder igennem efter en uge, en måned eller et halvt år, vil jeg sige, at de har forsøgt at blive røgfrie, og at de skal se det som en investering til næste rygestop-forsøg og ikke et nederlag. De har været røgfri i en periode og fået nogle erfaringer med, som de kan bruge, siger Hanne Hedegaard, der i sine samtaler gerne fokuserer på erfaringer fra tidligere rygestop.

Borer i årsag

Der skal ofte flere forsøg til, inden det lykkes.

- Jeg går meget ind og roser. Folk er flove over, at de faldt i og mister derfor nemt deres motivation siger Hanne Hedegaard.

Hun oplever ofte, at kursusdeltagere har mere fokus på selve rygestoppet og bekymringer ved det end planlægningen af forløbet.

- Men forberedelsen er ekstremt vigtig, for her arbejdes der med vaner, rygemønster og tips og ideer til, hvordan en rygetrang kan undgås, hvis man skal nå sit mål, siger Hanne Hedegaard.

Hun forsøger at få kursisterne til at tænke over, hvordan de ryger deres daglige ration af cigaretter.

- Ofte foregår rygningen så automatisk, at de slet ikke tænker over, hvordan og hvornår de ryger. Men det ender som regel med, at de ser, at der er cigaretter, de kan undvære, og så er de godt på vej, siger Hanne Hedegaard.

Hun spørger også til rygerens grunde til at kvitte tobakken for at afklare fordele og ulemper ved stoppet.

- Det nytter ikke, at jeg taler om rygerens helbred, hvis rygeren ønsker at stoppe, fordi han eller hun er bange for, at børnene skal begynde at ryge, siger Hanne Hedegaard.

Frisk luft er godt

For at hjælpe rygeren på vej opfordrer Hanne Hedegaard ham eller hende til at være nysgerrig og give sig selv nogle udfordringer. Det motiverer, og vejen mod en forandring er i gang.

- Kan du forestille dig at gemme cigaretterne væk, udsætte næste cigaret, se hvor længe du kan klare dig uden? Det vil folk som regel gerne. Her skal de bare passe på, at de ikke tager flere udfordringer ind, end de kan håndtere og samtidig have tålmodighed og være tilfreds med de fremskridt, de gør, siger Hanne Hedegaard.

Hun forsøger at få kursisterne til at finde noget, de kan sætte i stedet for tobakken. Om fysiske aktiviteter og hvilke interesser de har, og som de har lyst til at anvende i forbindelse med deres rygestop.

- Frisk luft er godt for mange. At gå eller cykle er noget, de godt kan forliges med. Rygeren skal selv tage stilling til, hvad han eller hun har det godt med og gerne vil, siger Hanne Hedegaard.

- Jeg anbefaler at bruge nikotinprodukter, da det er en rigtig god støtte til rygeren, når der er behov for et nikotin-tilskud, og samtidig øger det succesraten for at blive røgfri. Mange rygere har en stor afhængighed. Derfor er det er en fordel at være godt dækket ind de første måneder, siger Hanne Hedegaard.

Til august tilbydes deltagerne på rygestopkurser gratis nikotinerstatning.

Få hjælp til det svære rygestop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce