Færre vælger en privatskole i Aarhus

Privatskolen Skt Knuds Skole er i gang med en større udbygning, men det er for at få et bedre arbejdsmiljø, fortalte skolen for nylig til avisen. Generelt er sivningen til privatskolerne bremset op i Aarhus. Foto: Michael Svenningsen

Færre vælger en privatskole i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter mange års langsom sivning fra folkeskolen ser udviklingen ud til at være bremset. Det glæder Børn- og Ungerådmand.

AARHUS: For første gang i nyere tid oplever skolerne i Aarhus Kommune et lille fald i andelen af elever, der går i privatskole. Dermed flader sivningen af elever fra folkeskolen til privatskolen ud for første gang siden 1982.

Udviklingen fra 2016 til 2017 fra viser et lille fald fra 15,4 procent til 15,3 procent af elever, der går i privatskole. Tallene er opgjort 5. september og først nu frigivet fra forvaltningen.

- Der kan være mange grunde til stagnationen. Et godt bud kunne være, at privatskolerne ikke har plads til flere elever i klasserne eller til at oprette nye klasser. Men man kan også håbe, at det skyldes, at folkeskolen har prioriteret sådan, at forældrene vælger den, siger Karsten Suhr, der er landsformand for foreningen Danmarks Private Skoler.

Ikke modstandere

Han ærgrer sig over, at det til tider fremstilles som om, privatskoler og folkeskoler er modstandere.

- Vi er glade for, at man har en velfungerende folkeskole, men vi er også glade for det frie skolevalg og for, at forældrene har mulighed for at vælge en privatskole, siger Karsten Suhr.

I den nye finanslov har regeringen sat statens tilskud til private skoler op med én procent til 76 procent af udgiften til en folkeskoleelev. De seneste to år har man også hævet statstilskuddet med to procent om året.

Betyder det højere statstilskud, at privatskolerne så får råd til at bygge til og optage flere elever?

- Nej, det tror jeg ikke, for den nye ekstra procent er målrettet til inklusion og specialklasser, og det var faktisk da tilskuddet tidligere blev skåret ned fra 75 procent til 71 for nogle år siden, at flere skoler begyndte at udvide og optage flere elever i klasserne for at få en bedre økonomi, svarer Karsten Suhr.

Under landsgennemsnittet

I Aarhus ligger privatskoleandelen på 15,3 procent stadig under landsgennemsnittet på 16,7 procent. Aarhus Kommune har altså forholdsmæssigt flere børn i folkeskolerne end gennemsnittet af kommuner. Og den aktuelle udvikling glæder rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF):

- Jeg har et klart ønske om at bremse sivningen fra folkeskoler til privatskoler, derfor er det en positiv udvikling. En stærk folkeskole med bred opbakning fra forældre og med dygtige medarbejdere og ledere er fuldstændig afgørende for at sikre alle børns trivsel, læring og udvikling, mener Thomas Medom.

- Jeg er godt klar over, at det kan se anderledes ud næste år igen. Men står det til mig, skal vi udvikle skolerne, så vi får fat i den meget brede opbakning til skolerne igen. Det er lykkes i andre kommuner, og jeg håber også, at vi kan lykkes med det i Aarhus, siger Thomas Medom.

På folkeskolerne i Aarhus er andelen af elever fra skoledistriktet, der går i privatskole højest på Samsøgades Skole (43 procent), Skjoldhøjskolen (35 procent) og Skovvangskolen (34 procent).

Færre vælger en privatskole i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce