Farligt vejr har retning mod Aarhus: Nu kommer regnen

Oversvømmelse i Lystrup - igen

Farligt vejr har retning mod Aarhus: Nu kommer regnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DMIs varsling tyder på, at en ordentlig omgang regn har retning mod Aarhus og Østjylland, hvor der også kan forventes kraftig torden og vindstød på op til 15 meter i sekundet.

AARHUS: I ugevis har varmen bagt over Aarhus, Østjylland og resten af Danmark. Den ene vejrmelding efter den anden har lovet varme, varme og mere varme. Resultater er til at får øje på. Det ellers så grønne og frodige land ligger afsvedet og gulbrunt tilbage - tørstende efter vand.

Men nu kommer vandet. I hvert fald hvis det går, som meteorologerne forudser. DMI har udsendt varsel om farligt vejr over store dele af Danmark - heriblandt Aarhus og Østjylland.

DMI forventer mellem 25 og 35 mm regn på 30 min samt risiko for kraftig torden med vindstød over 15 m/s i tidsrummet mellem lørdag klokken 19 og frem til 01 i nat.

Når der falder så meget regn på en så tør jord, er der stor risiko for, at vandet løber af jorden i stedet for at synke ned i jorden, derfor opfordrer Frank Nielsen, vagtchef ved DMI, folk til at få tjekket, om der er fri adgang for vandet til kloaker.

Der er desuden varslet voldsom torden og vindstød. Lyn, kraftig vind og tørke er ikke nogen god kombination.

- Når jorden er så tør, er der stor risiko for, at der med lynene sker antændelse af naturen. Samtidig kan den kraftige vind give næring til de brande, der risikerer at opstå, forklarer Frank Nielsen.

Han opfordrer desuden folk til at lukke vinduerne og tage parasollen ind.

Varslet om farligt vejr gælder for hele Østjylland.

DMIs varsel
  • DMI forventer mellem 25 og 35 mm regn på 30 min samt risiko for kraftig torden med vindstød over 15 m/s
  • Kraftig torden medfører fare for lynbrande, risiko for nedbrud af elektriske systemer, risiko for mange fejlalarmer fra automatiske anlæg.
  • Skybrud medfører fare for oversvømmelse af lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre, vand på kørebaner og i viadukter (akvaplaning), nedsat sigtbarhed.

Konsekvenser af skybrud

I forsikringsbranchen kender man til konsekvenserne af skybrud. I 2017 var skybrud således skyld i skader for 88 mio. kroner på private huse, fritidshuse og indbo, viser tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Denne sommer har forsikringsselskabet Topdanmark indtil videre modtaget forholdsvis få anmeldelser fra privatkunderne om skybrudsskader. Men sidste år blev det til knap 1.000 anmeldelser, hvilket var lidt værre end året før. Da skybrudssæsonen varer til og med september, bør man tage sine forholdsregler nu.

- Selvom DMI er rigtig gode til at varsle skybrud, kan det altså ramme når som helst - og vandet trænger ind hvor som helst. Når det først rammer, går det rigtig stærkt, og så er det for sent at begynde at rydde kælderen eller rense tagrenderne, siger salgschef Michael Birkelund Pedersen fra Topdanmark i Aarhus.

Vil man forebygge, at vandet overhovedet trænger ind, bør man som minimum sørge for, at de udendørs afløbsriste og tagnedløb ikke er stoppede af fx blade, og at tagrenderne er rensede. Alt efter boligtype kan en højvandslukke eller tilbageløbsstop også hjælpe med at begrænse eller helt stoppe, at kloakvandet trænger op.

En opgørelse over skader på bygninger og indbo viser, at intet går forbi, når skybruddene rammer.

- Hvis først vandet trænger ind i dit hus, går det hurtigt ud over både gulve og møbler. Og elektronisk udstyr kan kortsluttes af vandet, ligesom tøj, bøger, tasker og sportsudstyr er nogle af de ting, vi oftest får anmeldelser på, siger Michael Birkelund Pedersen.

Særligt kælderrum er udsatte. Derfor skal man ikke opbevare ting af stor økonomisk eller personlig værdi i kælderrum.

- Generelt bør du undgå at placere dine ejendele direkte på gulvet, men i stedet sætte dem på en palle, reol eller lignende. Det er også en rigtig god idé at opbevare sine ting i plastikkasser med låg, og på hylder og reoler, der kan tåle vand, siger Michael Birkelund Pedersen.

Farligt vejr har retning mod Aarhus: Nu kommer regnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce