Farvel til Arnbitter fra Aarhus

Bjarne Jensen har fremstillet tusindvis af flasker Arnbitter gennem årene, inden rettighederne røg til København. Arkivfoto: Helene Bagger


Farvel til Arnbitter fra Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gamle Aarhus-firma Anthon Thorup & Søn i Fredensgade lukker, og rettighederne til den velkendte Arnbitter går til Just Drinks i København.

En rigtig århusianer ved, hvad et Aarhus-sæt er: En Top pilsner og en Arnbitter.

Bjarne Jensen (til højre) og sønnen Peder Hammer Jensen ved en af tankene i Fredensgade 41. Foto: Morten Ravn
Bjarne Jensen (til højre) og sønnen Peder Hammer Jensen ved en af tankene i Fredensgade 41. Foto: Morten Ravn

Både øl og dram blev engang fremstillet i Aarhus. Produktionen af Top blev flyttet til Odense, da Ceres Bryggeriet lukkede. Og nu er det snart slut med Arnbitter fra Aarhus.

Anthon Thorup og Just Drink
<p>Firmaet Anthon Thorup &amp; Søn er et 100 procent uafhængigt familieejet import- og grossistfirma inden for vin og spiritus.</p><p>Det er etableret i 1893 af vinhandler Anthon Thorup. I 1913 indtrådte sønnen Ingvor L. Thorup i firmaet. Siden 1978 har det været ejet af vingrosserer Bjarne Jensen, der har været ansat siden 1959. Det forhandlede vin og spiritus til hoteller og restaurationer, til virksomheder og vinhandlere. Det importerede vine fra Frankrig, Italien og oversøiske lande.</p><p>Arnbitter er opfundet af Arne M. Hansen, der drev vinlager i Viby. Den er præmieret flere gange.</p><p>Just Drinks distribuerer en række stærke spiritusmærker. Virksomheden er ejet af Hans Just Group A/S, men har selvstændig profil og egen organisation for salg og markedsføring.</p>

Firmaet bag den, Anthon Thorup & Søn i Fredensgade, Aarhus, er lukket og rettighederne til Arnbitter solgt til det københavnske Just Drinks, engang kaldet Hans Just.

Så er det kun en formildende omstændighed, at Århusgade er adressen for Just Drinks kontor på Østerbro i København.

Helt præcist har Just Drinks overtaget salgs-, marketing- og distributionsrettigheder på Arnbitter fra 1. januar i år. Resten af Anthon Thorup er fortid.

Familieejet

Med lukningen forsvinder et ældgammelt århusiansk firma.

Det er et 100 procent familieejet grossistfirma, der er etableret i 1893 af vinhandler Anthon Thorup. I 1973 indtrådte sønnen Ingvor L. Thorup.

I 1978 blev Bjarne Jensen medejer, og siden 1983 har han været eneejer.. Han har været i firmaet siden 1959, og det har dermed været hans eneste arbejdsplads.

»Jo, det er da vemodigt, men nu er tiden kommet, og sådan vil det altid være,« siger Bjarne Jensen, der fyldte 70 år i august sidste år.

Administrerende direktør i Just Drinks A/S, Kristian Andreasen, bekræfter overtagelsen af Arnbitter. Han siger, at ændringen er så ny, at det endnu ikke ligger præcist fast, hvor produktionen skal foregå for eftertiden.

Hemmelig opskrift

Opskriften på Arnbitter bliver bragt videre til Just Drinks.

Hvordan bitteren blandes har altid været en stor hemmelighed, men nogle af ingredienserne kan vi godt afsløre: kardemomme, nelliker, safran og lakridsrod. Der er flere.

Arnbitter er en 50 procent bitter, mens for eksempel Gammel Dansk har 38 procent i alkoholstyrke, og Arnbitterens ekstra styrke fremhæver smagen.

Bitteren er hidtil blevet opbevaret i kobberglinsende tanke med hver 2500 liter på en række langs en mur i et mørkt lokale i Fredensgade.

»Vi overtog Arnbitter og opskriften i 1978. Siden har vi haft forkærlighed for den, selv om vi sælger alverdens andre produkter,« har Bjarne Jensen tidligere forklaret til denne avis. »Jeg står selv og blander den hemmelige recept hver gang. Vores medarbejdere hjælper da med at hælde og blande, men jeg kommer altid selv de sidste krydderier i.«

Hædret flere gange

Arnbitter kan købes overalt i landet og fik i 2005 en sølvmedalje ved The International Wine & Spirit Competition i London.

Arnbitter er lavet af råsprit, og Arne M. Hansen, der drev vinlager i Viby med samme navn, var manden bag recepten. Han scorede i 1970 den første anerkendelse, en guldmedalje, der blev overrakt i Rotterdam.

I 1999 fik Arnbitteren en bror med mentolsmag, Arnbitter Mint.

Anthon Thorup har i alt fem ansatte. Bjarne Jensens søn Peder Kammer Jensen har stået for salg og markering og bliver salgskonsulent i Just Drinks fra 1. februar.

Campingkongen

Bjarne Jensen, der bor i Lystrup med hustruen Bente, er blevet kaldt »Campingkongen«, fordi han har gjort camping til en yndet ferieform for mange danskere.

Det fortsætter han med.

Da han kom ind i Dansk Camping Union, DCU, i 1987, havde foreningen 32.000 medlemmer og stort underskud. Nu er der driftsoverskud, en balance på 151 millioner kroner og 54.000 familiemedlemskaber.

Bjarne Jensen modtog i 2013 Årets Havfruepris for sit arbejde for dansk turisme og blev sidste år kåret af Hjerteforeningen til Årets Hjerteven for støtten til Hjerteforeningens Børneklub.

Farvel til Arnbitter fra Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce