Flertal vil have vegansk mad på menuen på plejehjem og i vuggestuer

Alternativet, Radikale Venstre og Socialdemokratiet foreslår, at man kan få plantebaseret kost i aarhusianske institutioner og kantiner. Foto: Henning Bagger - Ritzau/Scanpix

Flertal vil have vegansk mad på menuen på plejehjem og i vuggestuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal i Aarhus Byråd, men langt fra alle bakker op om forslaget. Håbet for forslagsstillerne er, at man med forslaget kan bidrage til at nå kommunens mål om at være CO2 neutral i 2030.

AARHUS: Ældre, børn og ansatte i Aarhus Kommune skal fremover have muligheden for at vælge et plantebaseret måltid. Det foreslår et flertal i byrådet bestående af Alternativet, Radikale Venstre og Socialdemokratiet.

Det oplyser TV2 Østjylland.

Partierne har stillet et forslag om en klimapolitisk fødevarestrategi i kommunen. Forslaget skal drøftes på byrådsmøde onsdag.

- Vi peger på, at alle institutioner løfter deres del og tilbyder et plantebaseret måltid, og så kan man få et kødprodukt ved siden af, siger 1. viceborgmester Camilla Fabricius (S) til TV2 Østjylland.

Partierne foreslår, at alle offentlige institutioner som skoler, daginstitutioner, plejehjem og medarbejderkantiner skal tilbyde borgerne en plantebaseret valgmulighed. Der er også hensigten, at andelen af plantebaseret mad skal øges i de kommunale køkkener.

Håbet for forslagsstillerne er, at man med forslaget kan bidrage til at nå kommunens mål om at være CO2 neutral i 2030, og at det kan nås ved at skære ned på kødforbruget i kommunen.

- Det, vi gerne vil, er at sætte fokus på den klimadagsorden, vi som byråd selv har sat. Vi ønsker at nedbringe CO2 til neutralt i 2030, og det her er en af de flere forskellige tiltag, vi ønsker at tage fra Aarhus Kommunes side, siger Camilla Fabricius til TV2 Østjylland.

Ikke med rådmandens gode vilje

Men hos Dansk Folkeparti er man ikke klar til at vedtage forslaget om plantebaseret mad. Rådmanden, som blandt andet har ansvaret for plejecentrene i kommunen, mener ikke, at det skal indføres på kommunens plejecentre.

- Hvis de efterspørger vegansk mad, så kan man nok godt finde ud af det. Men det bliver ikke med min gode vilje, at vi på nuværende tidspunkt går ind og laver det som et ekstra måltid ved siden af, fordi det er ren madspild set på et plejehjem, siger rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) til TV2 Østjylland.

Hun sår også tvivl om, hvorvidt en vegansk kost er sundt.

- De har brug for en kost, der pirrer appetitten og dufter dejligt. Jeg tror ikke lige, at det er vegansk mad, den her generation står og efterspørger, siger Jette Skive til TV-stationen.

Thomas Medom (SF), der er rådmand for Børn og Unge i Aarhus, vil heller ikke støtte de dele af forslaget, der vedrører kommunens børn.

- Jeg er ikke enig med partierne i, at det skal være et tilbud i de århusianske daginstitutioner. Der er jeg mere optaget af, at Sundhedsstyrelsen direkte fraråder det, og at det kan gå ud over børnenes vækst. Det lytter jeg mere til, siger Thomas Medom til TV2 Østjylland.

Rådmanden for børn og unge har dog ikke har noget imod, at man indfører vegansk kost for voksne.

Halvdelen ønsker at spise mindre kød

I forslaget om en klimapolitisk fødevarepolitik står der, at over halvdelen af danskerne ønsker at spise mindre kød ifølge en undersøgelse fra Coop Analyse i 2018.

Men hos Plejecenter Skelager er det veganske måltid ikke på ønskesedlen ifølge personalet i køkkenet.

- Dem, jeg laver mad til, vil gerne have lidt af det hele. Pizza, bøfsandwich, stegt flæsk, frikadeller og karbonader. Ribbenssteg og flæskesteg. Noget med noget kød i. Det er det, der står højest på ønskelisten, siger Minna Søgaard, der er ernæringsassistent på plejecenter Skelager.

Hun har dog prøvet at lave vegetariske måltider. Men det er ikke lige det, der blev taget mest af.

- Jeg har prøvet at lave urtefrikadeller, men kun til frokost. Det var ikke det, der blev spist mest af. Dagen efter, så kunne det godt spises, siger Minna Søgaard til til TV2 Østjylland.

Alternativet, De Radikale og Socialdemokratiet har tilsammen 16 mandater. Der er i alt 31 medlemmer i byrådet i Aarhus.

Flertal vil have vegansk mad på menuen på plejehjem og i vuggestuer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce