Før travl pinse: Kun 5 af byens 13 offentlige toiletter virker

Virker - virker ikke? Det er aldrig til at vide, når man styrer mod et af byens automatiske toiletter. Da avisen besøgte alle 13 toileter, var flertallet ude af drift. Foto: Kim Haugaard.

Før travl pinse: Kun 5 af byens 13 offentlige toiletter virker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rundt omkring i Aarhus står der 13 offentlige toiletter. Men otte af dem er ude af drift. Nu griber politikerne ind.

AARHUS: Pinsen står for døren. En pinse, der byder Aarhus på så mange begivenheder, at kommunen har udsendt denne advarsel til bilisterne: Det kan kræve mere end almindelig tålmodighed at færdes på vejene de kommende dage.

Men det er ikke kun bilisterne, der bør væbne sig med tålmodighed.

Det samme bør de mange mennesker, der skal til Justin Bieber-koncert, til Aarhus Pride eller til åbningen af Aros' The Garden.

Især hvis de har sørget for at slukke tørsten godt og grundigt.

For de offentlige toiletter i Aarhus virker stadig ikke.

For tredje gang på halvandet år har Århus Stiftstidende undersøgt byens offentlige toiletter.

Aldrig har situationen været værre. Denne gang virkede kun fem af de 13 toiletter. På de syv sidste stod der "ude af drift" i displayet. Og døren åbnede sig ikke en millimeter, når man trykkede på knappen.

Situationen harmer både Venstres og Enhedslistens medlemmer af teknisk udvalg.

Venstres Gert Bjerregaard vil kræve en redegørelse fra Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø, på næste møde i teknisk udvalg.

Det er firmaet AFA JCDecaux, der ejer og driver toiletterne, og Gert Bjerregaard synes, at det vil klæde AFA JCDecaux at sikre, at toiletterne virker inden pinse.

- Det er det mindste, vi kan forlange, siger Gert Bjerregaard.

Sådan gjorde vi
Århus Stiftstidende undersøgte byens 13 automatiske toiletter onsdag eftermiddag/aften 31. maj.
Følgende fem toiletter var i drift:
 • Banegårdspladsen
 • Mølleparken
 • Frederiks Allé
 • Strandkrogen
 • MarienlundFølgende otte toiletter var ude af drift:
 • Amaliegade
 • Bispetorv
 • Telefontorvet
 • Åboulevarden
 • Vesterbro Torv
 • Åbyhøj Torv
 • Ingerslevs Boulevard
 • Aarhus Ø

"Ude af drift"

Det bliver nemlig pinsedage med ualmindeligt mange mennesker på gaderne. Og da avisen undersøgte sagen, var det især de mest centralt beliggende toiletter, der var ude af drift.

Mens toiletterne på Banegårdspladsen, i Mølleparken og i Frederiksgade ved Musikhuset virkede, så var toiletterne på Amaliegade, Bispetorv, Telefontorvet, Vesterbro Torv og Åboulevarden ude af drift.

Behovet for velfungerende offentlige toiletter begynder allerede fredag eftermiddag, når der er Verdensbilleder på Strøget og på Bispetorv og Storetorv.

Verdensbilleder fortsætter lørdag, hvor Climate Planet åbner, og der også er Aarhus Pride.

Mandag ventes omkring 40.000 mennesker til koncert med det canadiske pop-fænomen Justin Bieber. Godt nok på væddeløbsbanen, men mon ikke en hel del af publikummerne i den største koncert nogensinde i Aarhus runder midtbyen før eller efter, at Justin Bieber har været på scenen.

Gert Bjerregaard kræver, at AFA JCDecaux sætter de nødvendige ressourcer af til at drive toiletterne.

- Det er tydeligvis rigtigt svært for AFA JCDecaux at overholde den kontrakt, firmaet har med Aarhus Kommune. Men så må de jo lægge kortene på bordet og sige, "vi kan ikke løse opgaven", siger Gert Bjerregaard.

Narkomaners skyld

Da Århus Stiftstidende i august 2016 første gang testede toiletter, var det også kun fem, der virkede. Dengang gav AFA JCDecaux' tekniske direktør, Thomas Merrild Jensen, narkomaner og hjemløse skylden.

- De ved præcis, hvordan de kan sætte døren ud af drift, så de ikke bliver forstyrret. Det medfører ofte mekaniske fejl, som sætter toilettet ud af drift, sagde Thomas Merrild Jensen.

Men der er både hjemløse og narkomaner i midtbyen. På Bispetorv så mange, at det automatiske toilet dér er fjernet og erstattet af et urinal.

Situationen får Enhedslistens medlem af teknisk udvalg, Peter Hegner Bonfils, til at længes efter tiden før 2005, da Aarhus havde fem bemandede, offentlige toiletter.

- Problemet med toiletterne drejer sig også om hjemløshed. Der tror jeg, bemandede toiletter er langt bedre. De var gode og trygge for alle, der brugte dem. Og jeg er ked af, at man valgte at afskaffe dem, siger Peter Hegner Bonfils.

Færre og færre toiletter

De fem bemandede toiletter blev erstattet af 16 automatiske toiletter fra AFA JCDecaux.

Siden er fire nedlagt. Et nyt er kommet op på Jette Tikjøbs Plads på Aarhus Ø, så der nu er 13 offentlige toiletter i byen.

Når letbanen begynder at køre til Odder og Grenaa vil der kun være ni.

Letbanens tog udstyres ikke med toiletter, så for at give passagerer et sted at forrette nødtørften flyttes toiletterne i Amaliegade, Telefontorvet og Bispetorv sammen med det nedlagte toilet på Klostertorv til standsningsstederne i Tranbjerg, Viby J, Lisbjerg og Lystrup.

Spørgsmålet er så, hvad alvorligt trængende passagerer vil sige, når de endelig når frem til et standsningssted med et toilet blot for at finde ud af, at der står "ude af drift" i displayet.

Nok ikke noget, der egner sig til at trykke i en pæn avis som denne.

Før travl pinse: Kun 5 af byens 13 offentlige toiletter virker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce