Forslag: Højere p-priser og slut med gratis parkering om søndagen

10 kroner mere i timen for at parkere i Aarhus. Sådan lyder et forslag fra Teknik og Miljø, som Aarhus Byråd skal tage stilling til. Arkivfoto: Kim Haugaard

Forslag: Højere p-priser og slut med gratis parkering om søndagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal være slut med at parkere gratis om søndagen på gaderne i Aarhus, foreslår Teknik og Miljø, der også varsler højere priser generelt. Vi tog på gaden for at lodde reaktioner.

AARHUS: Det er så dejligt, at man om søndagen kan parkere gratis på gaderne i Aarhus, mener flere bilister, vi mødte på gaden - netop en søndag.

Men glæden varer kun kort endnu, for Aarhus Byråd er i gang med at drøfte et forslag om at indføre betaling på gaden om søndagen med 5 kr. i timen. Til gengæld skal det fortsat være gratis i de kommunale p-huse og anlæg.

Samtidig vil timeprisen på hverdage stige markant. Samlet budgetterer Teknik og Miljø med at få ekstra 21 mio. kr. ind i p-indtægter om året.

- Det jo ikke fordi, det er et stort beløb at skulle betale 5 kroner i timen på en søndag, men det er en irritation, at man konstant skal betale for at parkere i Aarhus, mener Jesper Møller Nielsen fra Skanderborg, der parkerer sin bil på Fredens Torv sammen med hustruen Jytte Nielsen.

De vælger netop den kommunale gadeparkering fremfor for eksempel Sallings eller Magasins p-huse, fordi gaden denne dag er gratis.

Parret har tidligere boet i Aarhus og nyder at besøge byen. Men udsigten til på hverdage at skulle betale 22 kr. for hver time mod 12 kr. for den første times parkering i dag har de slet ingen forståelse for. Og så hjælper det lige fedt, at man i det nye forslag skal kunne "nøjes" med at betale 17 kr. i timen i kommunens p-huse og anlæg.

- Det er så for at skabe en adfærdsregulering, konstaterer Jesper Møller Nielsen.

- Men uanset hvad er det forrykt, at man skal betale så meget for at besøge Aarhus. Og det er tosset, at de dropper den differentierede pris, som skaber en større udskiftning på p-pladserne, mener Jesper Møller Nielsen.

Priserne vil dog næppe få dem til at droppe shoppeturen til Aarhus, men skal Jytte Nielsen alene til Aarhus tager hun hellere toget fra Skanderborg end bilen.

Forslag til nye p-takster
Aarhus Byråd drøfter for tiden et forslag fra Teknik og Miljø om en ny parkeringspolitik, der hæver prisen på parkering på de kommunale anlæg.

Her er de eksisterende og de foreslåede takster per time ved gadeparkering og kommunale parkeringshuse/anlæg.

Parkeringstakst i dag:

1. time: 12 kr.

2. time: 17 kr.

3. time: 22 kr.

Der skal i dag betales i tidsrummet:

Hverdag kl. 9-19

Lørdag kl. 9-16

Søndage: gratis

Forslag til nye priser:

Gadeparkering

Hverdage kl. 8-19: 22 kr.

Hverdage kl. 19-23: 10 kr.

lørdage kl. 8-16: 22 kr.

Lørdage kl. 16-23: 10 kr.

Søndage kl. 8-18: 5 kr.

Kommunale p-huse og p-anlæg (Navitas, Busgadehuset, Nørreport og Kalkværksvej):

Hverdage kl. 8-19: 17 kr.

Hverdage kl. 19-23: 5 kr.

Lørdage kl. 8-16: 17 kr.

Lørdag kl. 16-23: 5 kr.

Søndage: 0 kr.

I det nye forslag er der ingen prisdifferentiering på flere timer.

Det betyder, at tre timers gadeparkering på en hverdag stiger fra i dag 51 kr. til 66 kr. Mens tre timer i p-hus vil koste 51 kr.

Kilde: Forslag til parkeringspolitik 2018, Aarhus Kommune

Jesper Møller Nielsen og Jytte Nielsen fra Skanderborg finder prisniveauet for parkering i Aarhus helt grotesk. Foto: Flemming Krogh

Smutturene forsvinder

På Fredens Torv er et andet par ved at hente bilen efter to timers gratis parkering.

- Det var lidt spontant, at vi tog en tur herind for at slentre lidt rundt, fortæller Brian Buchball Larsen og Kanna Lodahl Jacobsen fra Risskov, der dog også har fået lidt med hjem i indkøbsposer.

- Men de smutture forsvinder, når de skruer op for parkeringstaksterne. Vi synes, det er fint, at det er gratis om søndagen. Og det er jo helt tåbeligt, at det skal koste 22 kroner i timen at parkere på en hverdag. De vil åbenbart ikke have os ind i byen? Resultatet bliver i hvert fald, at færre vil komme ind til byen og handle. Jeg har flere kolleger, der allerede har fravalgt Aarhus af den grund, siger Brian Buchball Larsen.

- Det var bedre, at de satte priserne ned på den offentlige transport, så de kunne få flere til at tage en bus eller letbanen herind, tilføjer han.

- Så er det slut med smutturene, hvis p-taksterne stiger så meget, mener Brian Buchball Larsen og Kanna Lodahl Jacobsen fra Risskov. Foto: Flemming Krogh

"Voldsom stigning"

I Amaliegade tæt ved Salling holder Svend Alsen fra Lystrup og holder bilen varm, mens han venter på hustruen, der er inde efter et tilbud.

- 5 kroner i timen for at parkere om søndagen er ok for os, der kommer udefra, og skal vi holde her i flere timer, tager vi som regel et parkeringshus. Men vi kommer heller ikke så ofte her ind, siger Svend Alsen med hunden "Møller" på skødet.

Forelagt prisstigningen på hverdage fra 12 til 22 kr. i timen lyder kommentaren:

- Det er en voldsom stigning på én gang. Er det for at holde os væk? Men hvis letbanen kørte til Lystrup ville vi helt sikkert også tage den. Det er 10 gange hurtigere.

Svend Alsen holder bilen varm i Amaliegade, mens hunden "Møller" kikker med. Han synes det er en voldsom stigning i p-taksterne, der er på vej. Foto: Flemming Krogh

"Så hellere letbanen"

Letbanen kan også blive et alternativ for parret Verner og Margrethe Nielsen fra Mårslet, der parkerer bilen i Rosenkrantzgade.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at de vil have penge for at parkere om søndagen. Det er irriterende, for det er ikke altid, man lige har nogle småpenge, siger Verner Nielsen, der ikke bruger trafik-apps til telefonen.

Margrethe Nielsen synes også, at bussen er et dyrt alternativ. Den koster omkring 30 kr. hver vej, mener hun.

Men så er der jo forhåbentlig snart letbanen.

- Ja, når letbanen kommer til Mårslet, kunne det være fristende at tage den herind. For vi kan godt lide at komme til Aarhus og gå en tur, siger parret, der denne søndag har barnebarnet Viktoria med på udflugt.

Verner og Margrethe Nielsen fra Mårslet kører gerne en hyggetur til Aarhus, denne søndag med barnebarnet Viktoria på to år. Men de synes, parkeringspriserne er ved at blive for høje. Og søndage bør fortsat være gratis, mener de. Foto: Flemming Krogh

Forslag: Højere p-priser og slut med gratis parkering om søndagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce