Forsøg på at dække over skandalesag får det til at knage og brage

Aarhus Kommune var modstræbende, da Århus Stiftstidende begyndte at bore i sagen om skandalechefen. Nu åbner der sig endnu et efterspil i sagen. Fotos: Scanpix

Forsøg på at dække over skandalesag får det til at knage og brage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre partier rejser sagen om Aarhus Kommunes modarbejdelse af Århus Stiftstidende i byrådet, og internt i kommunen giver situationen ballade mellem de kommunale journalister og stadsdirektøren. Ansvarlig rådmand vurderer, at alle sten allerede er vendt.

AARHUS: Der rejser sig en storm af format omkring Aarhus Kommunes modvilje mod at udlevere oplysninger til pressen i sagen om skandalechefen i afdelingen for teknik og miljø.

Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti har sat sagen på dagsordenen ved næste møde i Aarhus Byråd, og de har allerede formuleret og fremsendt ni nærgående spørgsmål til rådmand Kristian Würtz (S) og borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Samtidig er faggruppen af journalister hos Aarhus Kommune i oprør. De kommunale journalister er stærkt utilfredse med, at stadsdirektør Niels Højberg i et interview har betegnet pressetjenesten som et værn mod Århus Stiftstidendes indsats for at afdække forholdene i teknik og miljø.

- Det er en helt horribel sag. Jeg har sjældent set en så skarp reaktion fra en faggruppe i Aarhus Kommune. Den bestyrker min tro på, at der er flere sten at vende i sagen. Vi skal have en undersøgelse, der placerer ansvaret for modarbejdelsen af Århus Stiftstidende, siger byråds- og magistratsmedlem Marc Perera Christensen (K).

Spørgsmål i byrådssalen
  • Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ønsker svar på en række spørgsmål i sagen om Aarhus Kommunes modstræbende samarbejde med Århus Stiftstidende vedrørende afdækningen af forholdene i afdelingen for teknik og miljø.
  • Derfor har partierne anmodet om en forespørgselsdebat ved næste byrådsmøde. Forespørgelses-stillerne vurderer, at der ikke har været grundlag for at fastslå Rådmand Kristian Würtz (S) konkrete viden om skandalesagerne, mens gerningerne fandt sted. Det ønsker partierne at klarlægge.
  • Der skal behandles blandt andet følgende spørgsmål: Hvornår blev rådmand Kristian Würtz bekendt med de første henvendelser fra Århus Stiftstidende? Hvilke, om nogen, instrukser gav rådmanden til de kommunikationsansvarlige, samt ledelsen i MTM i denne anledning? Hvem havde, foruden Rådmanden, ansvaret for pressehåndteringen af sagen? Blev Rådmanden løbende orienteret om henvendelserne fra Århus Stiftstidende?
  • Der er også spørgsmål vedrørende borgmester Jacob Bundsgaard (S). De kredser om konflikten mellem stadsdirektøren og faggruppen af journalister.
  • Spørgsmålene er: Hvorledes stiller Borgmesteren sig overfor denne konflikt mellem medarbejdere og Stadsdirektør. Hvilken side afspejler, efter Borgmesterens opfattelse, bedst Aarhus Kommunes værdier?
Rådmand Kristian Würtz (S) vurderer, at hans rolle og viden om skandalesagen er kortlagt af de allerede gennemførte undersøgelser. Arkivfoto
Rådmand Kristian Würtz (S) vurderer, at hans rolle og viden om skandalesagen er kortlagt af de allerede gennemførte undersøgelser. Arkivfoto

Glohedt interview

Århus Stiftstidende har tidligere fortalt, at journalist Morten Svith fra avisen mødte talrige forhindringer i bestræbelserne på at komme tæt på forholdene i Aarhus Kommunes afdeling for teknik og miljø.

Avisen orienterede blandt andet om dokumenterne, der viser, at ledende embedsmænd hjalp skandalechefen Claus Pedersen med at dække over sagens alvorlige karakter over for avisen.

Men efter et interview med stadsdirektør Niels Højberg i Mandag Morgen er sagen igen blevet glohed.

I interviewet fortæller Niels Højberg, at kommunens pressemedarbejdere modarbejdede Århus Stiftstidendes jagt på oplysninger.

Hvad skete der helt præcist, da Aarhus Kommune forsøgte at sprede et røgslør over sagen om de kritisable forhold i teknik og miljø? Det vil blandt andre rådmand Jette Skive (DF) have fuldstændige svar på. Arkivfoto
Hvad skete der helt præcist, da Aarhus Kommune forsøgte at sprede et røgslør over sagen om de kritisable forhold i teknik og miljø? Det vil blandt andre rådmand Jette Skive (DF) have fuldstændige svar på. Arkivfoto

Tillid og politik

Stadsdirektørens udtalelser fik tirsdag faggruppen af journalister hos Aarhus Kommune til at reagere skarpt med en yderst kritisk henvendelse til Niels Højberg og byrådet.

Hos Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti er uroen tegn på, at der bør graves dybt i sagen.

For rådmand Jette Skive fra Dansk Folkeparti handler behandlingen af de ni spørgsmål i byrådssalen i bund og grund om at bringe kommunen og borgerne tættere.

- Det er helt afgørende at komme til bunds i denne sag, så borgere kan få fuld tillid til både politikere og embedsmænd. Hvis der sidder politikere eller ledere, der bevidst modarbejder åbenhed, så skal de selvfølgelig stoppes, fastslår Jette Skive.

Marc Perera Christensen påpeger, at en undersøgelse skal favne det politiske niveau.

- Jeg ved fra min egen tid som rådmand, at en rådmand altid får den her type højspændte sager på bordet. Derfor savner jeg i den grad en undersøgelse, som belyser beslutningsprocesserne omkring modarbejdelsen af medierne i sagen. Kommunale medarbejdere agerer meget ofte på politiske dessiner, vurderer Marc Perera Christensen.

Rådmand melder hus forbi

Rådmand Kristian Würtz (S) fra Magistratafdelingen for Teknik og Miljø er i fokus for en stor del af de kritiske spørgsmål fra Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti.

Men rådmanden vurderer, at hans rolle og viden om sagen er kortlagt af de allerede gennemførte undersøgelser.

- Det konkluderes, at der hverken er kritik af mig, tidligere rådmand Bünyamin Simsek (V) eller andre politikere. Samtidig har stadsdirektøren uddybet, at hans kritik ikke er rettet mod nuværende ansatte i Aarhus Kommune, understreger Kristian Würtz.

Han henviser videre til stadsdirektørens tidligere udtalelser i sagen.

- Stadsdirektøren har pointeret, at der er reageret overfor de ansvarlige for den måde sagerne i teknik og miljø er blevet håndteret på. Sagerne har handlet om en forvaltningschef, der svigtede, og førte både ledelsen, pressen og dermed offentligheden bag lyset. Den nu tidligere direktør reagerede for sent og for trægt. Forvaltningschefens ledelsessvigt har ført til bortvisning og politianmeldelse, mens den tidligere direktør er blevet afskediget, forklarer rådmanden.

Forsøg på at dække over skandalesag får det til at knage og brage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce