Fortsat mange unge hjemløse i Aarhus: Efterlyser politiske indgreb

På Kalkværksvej har Kirkens Korshær med støtte fra kommunen etableret et ungeherberg med en seng for natten for unge og nogen at tale med. Arkivfoto

Fortsat mange unge hjemløse i Aarhus: Efterlyser politiske indgreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nye ungeherberg på Sydhavnen har en effekt, mener gadepræst Morten Aagaard fra Kirkens Korshær. Men han efterlyser markant større politisk indgreb over for kaotiske familier, hvis fødekæden til unge hjemløse for alvor skal brydes.

AARHUS: Antallet af unge hjemløse er på to år faldet med 19-20 procent både i Aarhus og på landsplan. Men der skal en langt mere offensiv strategi til, hvis Aarhus for alvor skal gøre op med hjemløshed blandt unge, mener gadepræst Morten Aagaard fra Kirkens Korshær.

Antallet af hjemløse i Aarhus i alderen 18-24 år er faldet fra 205 til 172 de seneste to år. Det er et fald på 33 personer svarende til næsten en femtedel. Samme tendens ses på landsplan.

- Tallene tyder på, at vi har held med vores ungeindsats. Det er virkelig positivt, for hjemløsheden blandt unge er bekymrende høj. Når unge får en dårlig start på voksenlivet, er der større risiko for, at de hænger fast i en social deroute. Det skal vi forebygge ved at komme hele vejen rundt om den enkelte, både i forhold til bolig, uddannelse, job, sundhed og sociale vanskeligheder, siger socialrådmand Kristian Würtz (S).

Over de kommende år udvides antallet af boliger, både i form af ungdomsboliger, kollegieboliger, skæve boliger og små, almene lejligheder. Samtidig eksperimenteres med mobile boliger og privat indkvartering hos frivillige. Men hjemløshed handler om andet end tag over hovedet.

- Der er en årsag til, at mennesker bliver hjemløse. Det kan skyldes alt fra svigt i barndommen til en psykiatrisk diagnose, misbrug eller livskriser. Derfor er svaret både en bolig og socialfaglige og jobrettede indsatser, der forebygger og hænger sammen, siger Kristian Würtz.

De kommer hovedsageligt fra kaotiske familier og inkompetente forældre, som samfundet har været alt for længe om at gribe ind over for. Hvis vi skal gøre op med hjemløshed skal vi gribe ind i fødekæden.
Morten Aagaard
Færre hjemløse
Antallet af hjemløse i Aarhus faldet for første gang i 10 år.

Faldet er på beskedne 2-3 procent - også på landsplan. Det er inden for det, man kalder en statistisk usikkerhed.

Den nationale hjemløsetælling viser, at 750 personer i år er hjemløse i Aarhus mod 767 for to år siden.

Det største fald ses derimod blandt de unge hjemløse. I år er der 172 unge hjemløse i Aarhus mod 205 for to år siden. Det er et fald på 19,2 procent.

Kilde: Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
- Det er fødekæden til hjemløshed, den er gal med. Politikerne burde gribe langt mere ind over for familier, der ikke fungerer, mener korshærspræst Morten Aagaard. Foto: Kim Haugaard
- Det er fødekæden til hjemløshed, den er gal med. Politikerne burde gribe langt mere ind over for familier, der ikke fungerer, mener korshærspræst Morten Aagaard. Foto: Kim Haugaard

Nyt ungeherberg

Gadepræst Morten Aagaard fra Kirkens Korshær arbejder blandt hjemløse og er glad for udviklingen især i forhold til unge hjemløse.

- Jeg tror især, det er det nye ungeherberg på Kalkværksvej, som vi driver i samarbejde med kommunen, som har en effekt, siger han.

Ungeherberget åbnede for små to år siden. Det er åbent kl. 21-09 og er kun for unge.

- Der kan de få en seng og et nødvendigt skub til troen på, at tilværelsen kan blive bedre. Jeg tror, at flere unge hjemløse søger hjælp. Derfor er det afgørende vigtigt, at vi reklamerer meget tydeligt for, hvor de kan få hjælp og få en seng og komme ud af et hashmisbrug, siger Morten Aagaard.

Gadepræst: Bryd fødekæden

Ifølge ham har Kirkens Korshær gjort op, at 70 procent af alle hjemløse været anbragt som børn og unge.

- De kommer hovedsageligt fra kaotiske familier og inkompetente forældre, som samfundet har været alt for længe om at gribe ind over for. Hvis vi skal gøre op med hjemløshed skal vi gribe ind i fødekæden, mener Morten Aagaard.

- Vi er nødt til at tale om, hvad børn har krav på. Vi mangler en familiepolitik om børns rettigheder. For evnen til at få børn er ikke det samme som evnen til at passe børn. Vi mangler en politisk vilje til at gribe ind. Men der er en berøringsangst over for at gribe ind over for de kaotiske hjem, mener korshærspræst Morten Aagaard.

Han skal i den kommende uge tale med det nyvalgte folketingsmedlem fra Aarhus, Camilla Fabricius (S), som søger råd til, hvad Folketinget skal gøre ved hjemløsheden.

- Jeg tænker, at vi kan lære af Aarhus, hvor antallet af unge hjemløse falder, siger Camilla Fabricius.

Fortsat mange unge hjemløse i Aarhus: Efterlyser politiske indgreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce