Fra skidt til værre for letbanen: Aflysninger og forsinkelser voksede i oktober

Efter åbningen til Odder har letbanen fået problemer med at holde køreplanen. Foto: Flemming Krogh

Fra skidt til værre for letbanen: Aflysninger og forsinkelser voksede i oktober

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra det øjeblik letbanen åbnede for trafikken på Odderbanen begyndte problemerne med forsinkelser og aflysninger. Helt nye tal for oktober viser at udfordringerne voksede, men Aarhus Letbane har en plan, der skal få togene tilbage på sporet.

AARHUS: Torsdag aften kunne stiften.dk afsløre, at togene på Aarhus Letbane har mere end svært ved at holde køreplanen. Efter en flyvende start med otte måneders letbanetrafik stort set uden aflysninger og forsinkelser, gik det galt, da trafikken på Odderbanen åbnede.

For mens næsten 99 procent af letbanens afgange kørte efter planen inden udvidelsen til Odder, måtte passagererne i september måned kigge langt efter mere end hver tiende tog på Aarhus Letbane, der enten var aflyst eller kørte med forsinkelse.

En pressemeddelelse som Aarhus Letbane sendte ud fredag viser imidlertid, at september på ingen måde var en enlig svale. Tværtimod. For i oktober gik det fra skidt til værre. I den måned var lidt mere end fem procent af togene helt aflyst, mens tæt på 14 procent kørte med forsinkelser.

I september måned var letbanens udfordring først og fremmest manglende erfaring med kørslen på Odderbanen. I oktober måned blev trafikken på Aarhus Letbane ligeledes ramt af fedtede skinner som følge af løvfald. Det betød, at den store udgave af letbanetogene - Tangoen - fik problemer på strækningen op ad Nørrebrogade og Randersvej. Det resulterede i, at letbanen måtte aflyse flere afgange.

Letbanens problemer i oktober
Der er tre årsager til de aktuelle driftsforstyrrelser:
  • I oktober har der været problemer på den indre strækning i Aarhus. De nye Tango-letbanetog, der blev taget i drift sammen med åbningen af strækningen mod Odder, har haft udfordringer med at køre op ad Nørrebrogade/Randersvej i vådt vejr med løvfald. Efter en justering af letbanetogenes sandingsanlæg kan Tango-togene igen forcere stigningen. Aarhus Letbane fortsætter dog arbejdet med at optimere Tango-letbanetogene, lige som der udføres præventiv rensning af skinnerne hver nat i resten af løvfaldssæsonen.
  • Flere tilfælde af uheld, hvor bilister er kørt ind i letbanetogene, har medført mangel på letbanekøretøjer. Uheldene falder sammen med, at flere Variobahn-letbanetog står stille, mens de afventer godkendelse til at køre på strækningen mod Odder. Godkendelserne ventes at komme sidst i november. Derefter vil der ikke længere være mangel på letbanetog.
  • Strækningen mod Odder er fortsat i en opstartsfase, og det gælder også erfaringen med at køre med det nye Tango-letbanetog. Senere i år justeres køreplanen for Aarhus H - Odder med to minutter, hvilket vil gøre køreplanen lettere at overholde. En mere robust køreplan vil forbedre rettidigheden for kunderne.

Letbanen har en plan

Hos Aarhus Letbane er man dog fortrøstningsfulde. Dels er det lykkedes efter et par justeringer af Tango-togene sandingsanlæg igen at få dem til at forcere stigningen på Nørrebrogade/Randersvej. Dernæst skal en justeret køreplan rette op på de værste problemer. Den træder i kraft 8. december og forlænger rejsetiden fra Aarhus H til Odder med to minutter.

Ligeledes er der håb og forventning om, at en hastighedsnedsættelse mellem Rosenhøj og overkørslen ved Sletvej snart kan ophæves. Her må togene lige nu kun køre 30 km/t.

- Så vinder vi nogle få minutter der. Giv os tid, så bliver det bedre og hurtigere. Det tør jeg godt love, sagde Aarhus Letbanes informationschef Jens Velling til Århus Stiftstidende, da avisen skrev om forsinkelserne i september.

Mere og bedre information

Aarhus Letbane og Midttrafik har desuden fået mange henvendelser og klager fra frustrerede passagerer over manglende information i forbindelse med aflyste eller forsinkede afgange. Den manglende information skyldes, at det IT-system der automatisk opdaterer informationsskærme i letbanetog og på perroner med oplysninger om køreplan og driftsstatus, har svært ved at håndtere driftsforstyrrelser og midlertidige ændringer af køreplanerne.

Mens der arbejdes på at opdatere IT-systemet, afsættes der flere ressourcer i letbanens kontrolcenter til at forbedre informationen til kunderne - både i letbanetogene, på perronerne og på Midttrafiks hjemmeside, midttrafik.dk/trafikinfo.

Herefter forventes informationen til letbanens kunder at blive væsentligt forbedret.

Fra skidt til værre for letbanen: Aflysninger og forsinkelser voksede i oktober

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce