Gamle travere og nye påfund i spareforslag på børneområdet

Børnehavebørn, som skal begynde i skole, flytter til skolefritidsordningen, SFO, allerede fra 1. maj, lyder et forslag til besparelser. Her et foto fra SFO'en på Strandskolen i Risskov. Arkivfoto: Jens Thaysen

Gamle travere og nye påfund i spareforslag på børneområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn og Unge genfremsætter et ellers droppet forslag om tidligere SFO-start. Samtidig vil man trække en del af de ekstra pædagogstillinger tilbage, som daginstitutionerne fik sidste år.

AARHUS: Den politiske hukommelse kan af og til være kort. Måske er det derfor, at Magistratsafdelingen for Børn og Unge genfremsender et spareforslag med overskriften "Tidligere SFO-start".

Forslaget går ud på, at børnehavebørn, som skal begynde i skole, flytter til skolefritidsordningen, SFO, allerede fra 1. maj. Det vil være med til at lette overgangen for børnene fra børnehaven til skolen, mener forvaltningen.

Forslaget sparer 13,8 millioner kroner om året, når modellen er helt indført i 2022. Besparelsen opstår, fordi man kan undvære 110 ansatte i børnehaverne mod at skulle bruge 74 flere i SFO'erne. Det er altså en besparelse på samlet set 36 ansatte.

Forslaget blev frarådet kraftigt af det daværende Børne- og Ungerådet i 2016. Rådet blev siden nedlagt af byrådet, der ikke fremover ønskede at modtage råd af fagudvalg, så der kan vi ikke spørge.

Men den daværende formand, psykolog Lisbeth Moltzen, forklarede i januar 2016 til Stiftstidende, at hun var bekymret for konsekvensen af færre voksne i forhold til især de mest sårbare børn, der har brug for mere nærhed og voksenkontakt. Samtidig er der ikke målt på effekten af tidligere SFO-start.

Morten Bowman, er formand for Århus Forældreorganisation.Foto: Axel Schütt
Morten Bowman, er formand for Århus Forældreorganisation.Foto: Axel Schütt

"Respektløst"

Forslaget endte da også med at blive afvist af politikerne i byrådet 31. januar 2016. Men siden har der været kommunalvalg, så hvem kan nu huske den gamle beslutning.

Ja, det kan de blandt andet i Århus Forældreorganisation, der mener, det er helt uhørt, at forslaget kommer på bordet igen, så kort tid efter at det blev afvist.

- Tidlig SFO start er en dårlig idé. Der er ikke brug for dårligere normering i den sidste tid inden skolestart. Alle argumenterne er vi kommet med én gang. I stedet valgte politikerne at sende 4. klasses børnene tidligere i klub for at undgå tidlig SFO-start. Det er grænsende til det respektløse, at man så bare tager forslaget frem igen to år efter, siger Morten Bowman, formand for Århus Forældreorganisation.

Foreningen er en interesseorganisation for forældre med børn i dagtilbud, dagpleje, SFO og klub i Aarhus.

Nye stillinger trækkes tilbage

På dagtilbudsområdet foreslår Børn og Unge også en besparelse på 18,8 mio. kr., svarende til 54 stillinger. Den skal findes ved at tilbagetrække en del af de ekstra pædagogstillinger, man fik for et år siden.

I marts 2017 valgte den daværende rådmand for Børn og Unge, Bünyamin Simsek (V), nemlig at justere på den økonomiske tildeling, så vuggestuer og børnehaver fik 28 mio. kr. ekstra svarende til 70 uddannede pædagoger. Det var muligt ved at skrue på det forsigtighedsprincip, man uddelte budgetter efter og som viste sig gav overskud på driften.

Børn og Unge foreslår bl.a. også at spare 4,6 mio. kr. på SFO-området, og fastholde forældretaksterne på samme niveau.

Århus Forældreorganisation mener, at der generelt er tale om uansvarlige spareforslag, fordi de går ud over normeringerne.

- Grænsen for, hvad man kan byde børn og forældre, er overskredet for længst. Besparelserne vil sænke kvaliteten mærkbart. De kører os bare over igen og igen - nu må det stoppe. Vi accepterer ikke flere besparelser på børnene og de unge i Aarhus, siger Morten Bowman.

BUPL: Vanvittigt

Også i pædagogernes fagforening BUPL Århus finder man det "vanvittigt", at der igen skal spares på børneområdet, så der bliver færre pædagoger og færre ledere.

BUPL Århus fremhæver, at forslagene vil fjerne 90 stillinger på 0-6 års området og 15 stillinger på SFO-området.

- I sparekataloget ser vi igen forslag om uacceptable forringelser af normeringen, der vil få direkte betydning for det pædagogfaglige arbejde og betyde mindre tid til det enkelte barn. Det rammer direkte ind i kerneopgaven, der hvor pædagoger og børn og unge mødes i hverdagen, siger Marianne Gilbert Nielsen, formand for BUPL Århus.

Gamle travere og nye påfund i spareforslag på børneområdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce