Han blev tvangsfjernet og endte blandt kriminelle: Nu vil Fadi Kassem i byrådet

Fadi Kassem har oplevet mere end de fleste. Nu er han klar til at bruge sine egne erfaringer i politisk kontekst. Foto: Flemming Krogh

Han blev tvangsfjernet og endte blandt kriminelle: Nu vil Fadi Kassem i byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fadi Kassem har oplevet den fejlslagne integration på egen krop. Han kom til Danmark, fordi hans far var flygtet hertil fra krig og trusler på livet. I Danmark blev han tvangsfjernet, opgivet af myndighederne og endte blandt kriminelle rødder. En udstrakt hånd ændrede hans liv. I dag er han 32 år, socialarbejder i Gellerup og klar til at tage kampen om en plads i byrådet.

Da Fadi Kassem for første gang satte sine ben i Danmark som syv-årig, var det som at komme til paradis. I Kastrup blev han sammen med sin mor og sine brødre modtaget af sin far, der halvandet år tidligere var flygtet fra borgerkrigen i Libanon. Sidst Fadi Kassem havde set ham, havde han mistet sit ene ben i kamp. Nu kom han gående på to ben.

Men Danmark viste sig ikke som miraklernes land. Lykken og lettelsen over, at familien var genforenet og sluppet fra krigen i live, varede kun, indtil familien blev revet itu i det nye samfund, den havde søgt tilflugt i.

Et samfund, der ifølge Fadi Kassem slet ikke var gearet til at modtage krigsflygtninge med ar på sjælen og sluse dem ind i en leverpostejsfarvet dansk hverdag.

At Fadi Kassem i dag lever en lovlydig og lykkelig tilværelse, er hans heldige lod. Hans historie viser, at han lige så godt kunne have haft sin gang ind og ud af arresten. Men han fik en chance og skiftede kurs.

I Aarhus er Fadi Kassem et kendt ansigt som leder af Kontaktstedet i Gellerup, et værested til de unge, der ikke benytter områdets etablerede tilbud. Han er 32 år, bor i parcelhus, er gift og far til en lille datter.

Blandt andet for sin datters skyld har han besluttet sig for at gå aktivt ind i kampen om en plads i byrådet for at få politisk indflydelse på den fejlslagne integration, han selv er vokset op i. Ved det kommende kommunalvalg i november stiller han op som kandidat for SF i Aarhus.

- Det nemmeste for mig ville være at leve mit liv lidt skjult. Jeg har et godt job, jeg får en fin løn. Men jeg føler, at der er en kamp. Og hvem skulle tage den? Når jeg kigger mig over skulderen, er der ingen, siger Fadi Kassem.

Hans ønske er at skabe et samfund, hvor hans egne børn ikke skal igennem det, som han og tusindvis af andre indvandrerbørn har været igennem.

- Nu skal der lyttes til os, der er vokset op i det her.

Med døden tæt på

Fadi Kassems far var syrer, født i en mellemstor beduinstamme.

En aftale med den syriske stat gav nomaderne et stort stykke land til rådighed med den ene betingelse, at de holdt sig uden for politisk indflydelse. Men de havde en radio, og Fadi Kassems far hørte, hvad der foregik i den verden, der omgav dem.

Som 14-årig flygtede han til Beirut og begyndte, som Fadi Kassem udtrykker det, "at hænge ud med dem fra PLO".

Han rejste blandt andet til Rusland for at uddanne sig og vendte tilbage for at kæmpe for Den Palæstinensiske Befrielsesfront.

Tilbage i Libanon mødte han Fadi Kassems mor i en palæstinensisk flygtningelejr. Sammen fik de fire drenge.

Barndommen i Libanon var rå. Krigen var nådesløs, og de fire brødre så mere, end børn burde.

De hang ud med soldater og legede blandt lig i forladte bunkere med patroner og efterladte våben. De så, hvordan nabohuse blev sprængt i stykker.

- Døden har fyldt rigtig meget i mit liv, fortæller Fadi Kassem.

Hans far flygtede fra Libanon, efter han mistede sit ene ben og ikke længere kunne kæmpe for militæret i borgerkrigen. Han vidste for meget og var ønsket til livs, og derfor måtte han forlade sin kone og fire sønner.

Da hans modstandere ikke kunne nå ham, gik de efter familien.

- Én gang blev vi forsøgt dræbt alle sammen, fortæller Fadi Kassem.

Hans stemme er rolig, og han er fattet, mens han beskriver den nat, hvor en granat blev kastet ind i familiens hjem.

- Jeg kunne se ham kaste den ind.

Granaten udløste sig ikke.

En gang imellem dukker episoden den nat op i hans tanker.

- Men jeg har koncentreret mig om ikke at lade det fylde, siger Fadi Kassem.

- Jeg er meget, meget heldig, at jeg er nogenlunde hel. Herhjemme i Danmark bliver man tilbudt psykologhjælp, hvis man ser en kat blive kørt over. Det er jo fantastisk et eller andet sted.

De ubarmhjertige hvide

Da Fadi Kassem, hans mor og hans brødre blev familiesammenført med hans far i Danmark, gik det i begyndelsen rigtig godt. De fik en lejlighed i Viby, og Fadi Kassem kom i en modtagerklasse på Læssøesgades Skole.

- Men så sker der nok det, at når man pludselig ikke er midt i krigen mere, så begynder man at bearbejde, siger Fadi Kassem, og fortæller hvordan han tog fat i lærere og kammerater og ville hive dem ned under bordene, når han kunne høre et fly.

Dér, hvor han kom fra, betød det bomber.

Han led af mareridt og byrden fra borgerkrigen blev tungere og tungere at bære. De sociale myndigheder blev involveret, og det fik en fatal konsekvens for familien. I Danmark må man ikke slå børn, men det blev børnene i familien Kassem.

- Vi blev slået derhjemme, det var en del af kulturen. Men det var ikke værre end Emil fra Lønneberg. Mine forældre elskede mig. De var gode forældre, fortæller han.

Myndighederne fjernede børnene fra hjemmet og tvangsanbragte dem. Fadi Kassem oplevede det som et kæmpe svigt af et dansk system, der ikke forstod den verden, han kom fra.

- Hånden på hjertet; der var krigen mere barmhjertig. At blive fjernet fra sin familie af den hvide mand... Det tog ekstremt hårdt på os.

JFMNORMAL - Fadi Kessem. Foto: Flemming Krogh
Fadi Kassem og hans kone har en lille datter og en ny på vej. Han ønsker ikke, at de skal møde samme forhindringer som han selv. Det er én af grundene til, at han ønsker at blive valgt ind i byrådet for SF. Foto: Flemming Krogh

Op af det sorte hul

Fadi Kassem blev anbragt på Himmelbjerggården ved Ry. Et ophold, han ikke har meget positivt at sige om.

- Jeg kunne ikke forstå, hvorfor jeg var der, siger Fadi Kassem.

Så han kæmpede imod. En ødelæggende kamp mod de traditionelt funderede pædagoger, der slet ikke var gearet til at arbejde med flygtninge og de traumer, der fulgte med i bagagen. Også kulturforskelle gav sammenstød.

- I mellemøstlige kulturer kigger man ned i gulvet, når man står over for en autoritet. Her blev det opfattet som disrespekt, siger Fadi Kassem og fortæller, at han ofte oplevede at blive passiviseret ved magt.

Ned at ligge på gulvet med armene vredet om på ryggen.

Han blev smidt ud af Himmelbjerggården som 13-årig.

- De opgav, fortæller han.

Fadi Kassem kom hjem til sine forældre, der i mellemtiden var flyttet til Gellerupparken. Et sted, der i sig selv var ufrugtbart for integrationen, mener Fadi Kassem.

- Det er den største fejl, man kan begå; at finde sammen med dem, du egentlig er flygtet fra. Hvis du er flygtet fra Hamas eller Hizbollah, er det noget lort, hvis din nabo sympatiserer med dem.

I Gellerup fortsatte den skæve kurs.

- Jeg bar på nogle ting, som ingen havde øje for. En sorg, om du vil. Vores forældre forstod ikke dansk, så vi blev brugt som tolk. Så sidder man for eksempel ved lægen. "Kan du fortælle din far, at han har to år tilbage at leve i?" Det ødelagde mig, fortæller Fadi Kassem.

Han fik de forkerte venner. Bevægede sig på den forkerte side af loven.

Men i 2003 vendte hans liv, da Gitte Krogh, daværende centerchef for Aarhus Kommunes Familiecenter Vest, rakte ham hånden.

- I modsætning til mange andre gav hun mig en chance, fortæller Fadi Kassem.

Det var ikke første gang, deres veje krydsede. Gitte Krogh stod bag indstillingen, da Fadi Kassem blev fjernet fra sine forældre.

- Hun tvangsanbragte mig. Og hun reddede mit liv, siger Fadi Kassem.

Gitte Krogh tilbød ham et job i Kontaktstedet i Gellerup, et værested, som Aarhus Kommune dengang oprettede for at imødekomme de rodløse unges ønske om et sted at være. Et ønske, der i høj grad brændte i kraft af Fadi Kassem.

- Fadi var en stor del af den proces. Han er en kraftfuld fyr, én der betyder meget for mange. Man kunne godt mærke hans ressourcer, fortæller Gitte Krogh, der nu er gået på pension.

De to ses stadig i private sammenhænge.

Med jobtilbuddet fulgte et krav; Fadi Kassem skulle uddanne sig pædagog.

- Hvis der var noget, jeg ikke ville, var det at være pædagog, fortæller Fadi Kassem.

Men sådan blev det. Han blev uddannet ungdomspædagog ved VIA.

Det handler om at turde se det i øjnene, man frygter, forklarer han.

Selv om han som barn fór sammen ved lyden af et fly på himlen, har han som voksen taget flycertifikat.

- Nogle gange elsker man det, man er bange for. Jeg tror, det er typisk for mig, at jeg har turdet at slås med det, jeg var bange for.

Hverken fugl eller fisk

I sit job i Gellerup arbejder han hver eneste dag for at give de unge en chance som den, han selv fik som 19-årig. Men han kan ikke ændre på de grundlæggende vilkår. Det er derfor, han nu søger politisk indflydelse.

- Dér, hvor jeg er nu, kan jeg ikke gøre mere. Hvis jeg bliver valgt, kan jeg brede mine erfaringer ud, forklarer han.

Mange af de unge, han møder, kæmper med identitetsproblemer. Selv er han som dem vokset op identitetsløst.

- Det er ret specielt, når folk spørger mig, hvor jeg kommer fra. Jeg er født i Libanon. Min far var syrer. Jeg kom her til som 7-årig... Jeg svarer som regel, at jeg er araber, siger Fadi Kassem.

Når du lever som flygtning eller indvandrer i Danmark, er du hverken dansk eller udenlandsk. Ikke engang som anden- eller tredje generation født i Danmark. Du forventes at være dansker, men bliver ikke behandlet som dansker.

- De her unge går rundt som hverken fugl eller fisk. Dem vil jeg gerne give en identitet, siger Fadi Kassem.

Èn af de største fejl, der er sket for i integrationen i Danmark, er ifølge Fadi Kassem, at en hel generation af forældre er sat ud af spil.

- Hele vores forældregeneration er sat på førtidspension, fordi man ikke gider at bøvle med dem. Vi skal give forældrene ansvaret tilbage og styrke dem i at være forældre i en dansk kontekst, mener Fadi Kassem.

Kontante holdninger

Han er socialist langt ind i sit hjerte. Men han er også kontant i sin holdning til, hvad det kræver at tage en plads i fællesskabet.

- Som flygtning er du nødt til at tilpasse dig. Man må være villig til at bidrage til det samfund, der har taget imod én.

Som politiker og som SF'er bliver Fadi Kassem ingen metervare. Først og fremmest kommer han med en indsigt i et miljø, der er de færreste politikere forundt.

Får han en plads i byrådet, vil han være én af dem, man lægger mærke til. Han taler lige ud af posen. Selv siger han, at han snakker som en gadedreng. Og så er han ikke bange for at brænde fingrene på de varme kartofler. Hvis man vil ændre situationen, må man turde handle anderledes. Også selv om det gør ondt.

Allerede inden valgkampen for alvor er skudt i gang, har Fadi Kassem sat sig selv i midten af skydeskiven.

I kølvandet på det knivdrab, der fandt sted på Ryhavevej i Hasle i januar, gik Fadi Kassem på vegne af SF offentligt ud med et budskab om at minimere tolerancen over for den lille gruppe af kriminelle indvandrere, der ødelægger det for de mange, der overholder loven og gerne vil accepteres som en del af fællesskabet.

Kommunen skal langt hurtigere og mere vedholdende slå en klo i den kriminelle, når han forlader politiets varetægt. Og lykkes det ikke at skabe en vej ud af kriminalitet og ind i samfundet, skal det være muligt at præsentere muligheden; at forlade Danmark og flytte til sit oprindelsesland med støtte fra repatrieringsloven.

- Hvis vi som kommune og som parti ikke tør gøre noget ved de konkrete udfordringer, der er med et lille mindretal, så svigter vi århusianerne og de mange borgere med udenlandsk baggrund, sagde han i den forbindelse til Århus Stiftstidende.

Om valgkampen bærer frugt, må tiden vise. Fadi Kassem er placeret som nummer fem på SF's partiliste og skal derfor sprænge listen for at sikre sig en plads i byrådet.

- Hvis du spørger mig, er jeg ikke i tvivl om, at jeg kommer ind. Jeg har hele mit liv været sidst. Jeg var selv en af rødderne. Nu er det mig, de spørger til råds.

Han blev tvangsfjernet og endte blandt kriminelle: Nu vil Fadi Kassem i byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.