Havesucces i Gellerup står snart uden ansatte

Verdenshavernes daglige leder Elin Kyhl Svendsen i haven ved beboerhuset Laden i Toveshøj. Foto: Jacob Vestervig

Havesucces i Gellerup står snart uden ansatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beboerne i Toveshøj og Gellerup har stor glæde af tre meget forskellige haver, der sammen og hver for sig skaber både ro, aktivitet og råvarer. Projektet mister ved årsskiftet alle ansatte og må vente et halvt år på en afklaring om fremtiden.

AARHUS: Man kan koble af, man kan være aktiv eller man kan være produktiv. Det er groft sagt mulighederne i tre haver, der tilsammen kaldes Verdenshaverne i den vestlige del af Aarhus.

Tilbage i 2009 blev den første ved Hasle Bakker etableret, Toveshøjhaven - en sansehave med mulighed for ro og afstresning - og senere kom en have til ved svømmehallen i Gellerup, hvor beboerne kunne mødes og lave mad på bålpladsen eller være fælles om andre aktiviteter. Senest blev en have etableret ved beboerhuset Laden i Toveshøj, hvor der blandt andet dyrkes grøntsager til fælles madlavning i husets køkken.

Verdenshaverne drevet af frivillige kræfter var så stor en succes, at de i 2014 blev en del af den boligsociale helhedsplan for Toveshøj og Gellerup og dermed fik midler til at ansætte en daglig leder, samt at kunne have medarbejdere ansat i fleksjob, i skånejob eller i praktik.

Planen løber året ud, og en ny boligsocial helhedsplan for 2018 og fire år frem skulle egentlig så småt have været klar, men er blevet forsinket i et halvt år. Dermed er havernes personale fra 1. januar erstattet af en uvis skæbne.

- Sådan er vilkårene, det har vi hele tiden vidst, men det halve års forsinkelse kunne vi godt have undværet, siger Anett Sällsäter Christiansen, der er formand for foreningen Verdenshavernes Venner.

Boligsociale indsatser
  • Siden 2006 har den selvejende institution Landsbyggefonden ydet tilskud til sociale og forebyggende indsatser og huslejestøtte i problemramte boligområder.
  • En boligsocial indsats er defineret som en områdebaseret social indsats, der målrettet adresserer de udfordringer, der gør sig gældende i udsatte almene boligområde.
  • I perioden 2011-14 har Landsbyggefonden haft en økonomisk ramme til boligsociale indsatser på i alt 1,76 mia. kr. Halvdelen er anvendt til huslejenedsættelser.
  • Den igangværende boligsociale helhedsplan for Gellerup og Toveshøj har et samlet budget på 44 mio. kr. over fire år (2014-2017) og tæller bl.a. 13 projekter, heriblandt Verdenshaverne.

Mangfoldige haveglæder

Avisen møder formanden i haven ved beboerhuset Laden i Toveshøj, hvor hun viser rundt sammen med Verdenshavernes daglige leder, Elin Kyhl Svendsen.

De to fortæller samstemmende om havernes lyksaligheder som fællesskab, hygge og ro både for beboere og for gæster i området.

- Man kan producere, man kan bare være eller man kan mødes for at lave noget sammen. Vi udvikler hele tiden måder at bruge dem på og hører nye måder som folk drager nytte af dem på - og det er ikke alt, der tæller, der kan tælles - de spreder også bare virkelyst og glæde, siger Elin Kyhl Svendsen.

Ikke mindst har haverne de sidste fire år skabt fleksjob, skånejob og praktikpladser.

- Det har styrket blandt andet foreningen, for mange fortsætter som frivillige bagefter, fordi de har følt sig trygge i aktiviteterne og med de mennesker, der er her, siger Elin Kyhl Svendsen.

Vilkårene har sådan set været kendt hele tiden, understreger Anett Sällsäter Christiansen, og derfor er det ikke det, at projektet udløber, hun ærgrer sig mest over, men til gengæld det halve års forsinkelse med den nye helhedsplan.

- Planen er vigtig for beskæftigelse, for forebyggelse og for aktiviteter i de store afdelingers events - de opgaver kan vi som frivillige ikke selv løfte. Vi er nået så langt, og vi er ret unikke, mener vi selv. De ansatte når alt det, vi andre som en forening af frivillige ikke kan nå, og selvom vi får flere og flere frivillige, kunne vi sagtens bruge fire år mere. Jeg er ikke sikker på, vi helt kan tåle det slip på et halvt år, der kommer, men jeg tror, at haverne nok skal bestå i en eller anden form alligevel, siger hun.

Boligsocial leder søges

Den boligsociale helhedsplan er en plan fra Brabrand Boligforening, der med blandt andet en række projekter skal understøtte kommunens og foreningens fysiske helhedsplan for området. Planen skal kort fortalt gøre området til et bedre sted at bo og har et budget på omkring 44 millioner kroner finansieret med 75 procent af Landsbyggefonden og det resterende af Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.

Direktør for Brabrand Boligforening Keld Laursen er ærgerlig over forsinkelsen på et halvt år, men understreger, at det hele tiden har været kendt, at projektperioden udløb med årsskiftet.

- Vi havde håbet at have en ny plan klar til datoen, og det er der flere grunde til, at vi ikke har. Blandt andet har vi endnu ikke fået ansat en ny leder til boligsekretariatet, og det vil vi gerne vente på, så vi får gjort det ordentligt og grundigt fra starten. Vi er i gang med planen, men ikke på projektniveau endnu, siger han.

Keld Laursen forklarer, at der foreløbig arbejdes med tre hovedspor: Beskæftigelse, uddannelse og medborgerskab.

- Og der er ingen indikationer af, at der på forhånd er øremærket penge til Verdenshaverne. Det som de andre projekter skulle gerne have opnået en bæredygtighed, og det må tiden vise, om de har, lyder det fra Keld Laursen.

Direktøren håber, at en ny boligsocial helhedsplan er klar inden sommerferien. 12 andre projekter under den nuværende plan ophører også ved udgangen af 2017.

Havesucces i Gellerup står snart uden ansatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce