Havets skraldemænd: Får alt fra vandflasker til gamle Sovjet-biler i nettet

Niels Kristian Nielsen fremviser noget af det affald, som fiskere oplever at få i nettet. Ikke bare er affaldet et problem for miljøet, det ødelægger også ofte fiskernes net og optager plads fra fiskene og tid fra fiskerne, forklarer han. Foto: Jens Thaysen

Havets skraldemænd: Får alt fra vandflasker til gamle Sovjet-biler i nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Fiskeriforening gør på Food Festival gæsterne opmærksomme på de mængder affald, fiskerne samler op i nettene i de danske farvande.

AARHUS: Engang var det sådan, at al affald i nettet røg overbords igen. Tilbage på den blå hylde, som Niels Kristian Nielsen udtrykker det.

Han har mange år som fisker bag sig og er i dag formand for Hirtshals Fiskeriforening og bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening.

Sidstnævnte sætter på årets Food Festival fokus på netop de mængder af affald, som fiskere får i nettet, når de passer deres arbejde på havet.

- Det er alt fra køleskabe, dunke og emballage - mest er af plastic, og det kan svinge lige fra to til 30 procent af indholdet i nettet. Og det er en skam, for det kunne man fylde med fisk i stedet, siger han.

- Førhen smed man stort set alt tilbage i havet, men i dag er fiskere helt bevidste om, at det er deres egen arbejdsplads, det går ud over, og derfor har man det med i land, hvor det bliver smidt ud. Så vi er blevet havets skraldemænd, konstaterer Niels Kristian Nielsen.

Hvad er det særeste, du har fået i nettet?

- Gamle biler. Efter Sovjetunionen brød sammen, fik vi masser af Lada'er i i nettene, som, inden de blev dumpet, var blevet tømt for alt indhold.

Førhen smed man stort set alt tilbage i havet, men i dag er fiskere helt bevidste om, at det er deres egen arbejdsplads, det går ud over.
Niels Kristian Nielsen, Danmarks Fiskeriforening

Mere skal genanvendes

Det er gratis for fiskere at komme af med det opsamlede affald på havnene, og dermed er det havnene, der står med regningen for at skille sig af med det.

I Nordvestjylland har man nu startet et samarbejde mellem fiskeriforeningerne, brancheorganisationen Danske Havne, Hjørring Kommune og flere af de største havne for at få styr på, hvor meget affald, det drejer sig om og for at sætte fokus på problemet med affald i havene. Det fortæller biolog fra Danmarks Fiskeriforening, Sofie Smedegaard Mathiesen.

- Lige nu koster det jo havnene penge, og derfor er vi ved at undersøge, hvordan vi kan registrere affaldet, om vi kan finde ud af, hvor det kommer fra, og ikke mindst hvordan vi kan sikre en bedre genanvendelse. Desuden hvordan vi gør det mest let for fiskerne at håndtere, forklarer hun.

Indtil da har fiskerbådene såkaldte miljøposer, der er tilpasset deres størrelse, som alt affald lægges i, hvorefter det afleveres på land.

Havets skraldemænd: Får alt fra vandflasker til gamle Sovjet-biler i nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce