Husk at kvittere


Husk at kvittere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Kulturtræner og Ruslands-ekspert Mette Bærbach Bas
29 AAO MetteBBAS NY
Blog. 

VANER: Kender du det med, at du har sendt en mail eller SMS med info, som var relevant for modtageren, og der ikke kommer noget svar? Eller hvis du holder døren for nogen, og vedkommende ikke siger tak?

Det, du mangler, er en kvittering. En afslutning på interaktionen. Den er langt vigtigere, end du tror.

Ud over almindelig høflighed er kvitteringen med til at skabe en følelse af afslutning, og den er en mangelvare i vores tid. Vi multitasker og har gang i det ene projekt efter det andet. Det er hverken godt for hjernen eller kroppen.

Vi skal sørge for at kvittere, så tit vi overhovedet kan. Hvad skete der med den stolte århusianske tradition med at sige tak for turen til buschaufføren?

Den kunne vi godt støve af. Vi kunne også øve os i at sende en mail, besked eller - uha - ringe dagen efter en social sammenkomst og sige tak for sidst og lige få sendt det link til den annonce på Den Blå Avis, som kom op i samtalen aftenen før.

På sigt bliver relationerne faktisk nemmere, hvis vi husker at kvittere, for alle løse tråde bliver samlet op, og du efterlader et indtryk hos andre om, at du rent faktisk interesserer dig for dine omgivelser og sætter pris på det, de har gjort for dig.

Det er ikke kun de sociale interaktioner, vi skal huske at kvittere for. Det samme gælder vores todo-lister.

I stedet for at surfe mellem opgaverne og lade os distrahere, skal vi sørge for at afslutte hver opgave helt, inden vi begynder på en ny.

Når vi tør gøre det, vil vi opleve, at vores nervesystem falder til ro, for det er ikke længere i en kamp/flugt-tilstand, hvor vi konstant skal søge i hjernekartoteket efter, om vi nu har glemt noget.

Det kræver mod at skifte fra at være opgavesurfer til at være opgaveafslutter. For du er nødt til at lave én ting ad gangen og afslutte den fuldstændig.

Mange af os tør ikke slippe kontrollen og lægge fokus ét sted fra start til slut. For hvad med de 45 andre ting, der også skal tjekkes og følges op på?

Men hvis du prøver det, vil du opdage, at 38 af de andre ting på listen godt kan vente til en anden dag eller helt stryges fra todo-listen, og så er der pludselig rigelig tid til at få lavet de sidste syv ting helt færdigt.

Det var i hvert fald min oplevelse, da jeg for et års tid siden besluttede mig til at gøre én ting færdig ad gangen.

Ikke mere multitasking, ikke flere halve opgaver. Hvis opgaven var for stor, blev den delt op i mindre bidder, og hver bid udgjorde en opgave, som jeg så kunne afslutte.

Det gjaldt også vasketøjet, for jeg var så træt af, at der lå tøj på trappen, som skulle lægges op på plads, når jeg lige havde tid. Det endte som regel med at ligge der i flere dage, og hver gang jeg så det, tænkte jeg, at det skal jeg også lige have lagt på plads...

Nu går jeg til vasketøjet med den bevidsthed, at der skal kvitteres for opgaven. Det vil sige, at tøjet skal lægges sammen OG lægges på plads i samme arbejdsgang. Jeg insisterer også over for min mand på, at jeg død og pine skal sætte de sidste ting i opvaskemaskinen OG tørre køkkenbordet af efter aftensmaden, før vi kan starte den serie, vi har planlagt at se sammen på Netflix. Han ryster på hovedet og læser lidt nyheder på telefonen imens.

Værre er det at forklare min halvandetårige, at mor skal lægge tøjet i vaskemaskinen OG hælde sæbe i OG trykke på knappen, før jeg kan sætte mig og lave puslespil sammen med hende.

Men efterhånden har begge mine to småpiger lært, at mor en gang imellem siger "et øjeblik", og at jeg lige skal skrive denne her mail helt færdig, før jeg kan give dem 100 procent opmærksomhed.

Det værste var faktisk at overbevise mig selv om, at jeg godt måtte slippe fokus på alting for at fokusere på én ting.

Men da jeg gjorde det, hjalp det både på humøret og på overskuddet.

Så husk at kvittere - for din egen skyld.

Husk at kvittere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce