Husker du... den varmeste sommer i Aarhus

Sådan så det ud i Viby Friluftsbad på Aarhus' hidtil varmeste dag. 34 grader blev der målt i Aarhus 11. august 1975. Viby Friluftsbad har vi ikke længere, men denne sommer er - ligesom i 1975 - ekstremt varm. Dog ikke så varm, at der er slået varmerekord i Aarhus. Foto: Jørn Timm

Husker du... den varmeste sommer i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

34 grader stod termometret på i Viby 11. august 1975. Det er den århusianske varmerekord, og den er, på trods af den ekstremt varme og tørre sommer, ikke blevet slået i år.

AARHUS: Denne sommer har der været rigtig meget snak om hedebølge, tropenætter, badevand og varmerekorder. For sommeren er ekstraordinært varm og tør.

Men hvornår var den varmeste dag i Aarhus egentlig? Og har vi slået den rekord i år?

I bogen "200 Århus-rekorder", der blev udgivet i 1994 i samarbejde mellem Århus Stiftstidende og avisens læsere i anledning af avisens 200-års jubilæum, kan man læse, at den varmeste dag i Aarhus var 11. august 1975.

Intet mindre end 34 grader blev der målt på termometret på den meteorologiske station i Viby.

Der har været snak om, at onsdag 8. august i år kunne sætte varmerekord, men i Aarhus nåede temperaturen ikke højere op end 29,1, og selvom det var en hed onsdag, var det altså langt fra nok til at slå den 43 år gamle varmerekord. Det føltes endda ekstra varmt onsdag, fordi der heller ikke var særlig meget vind.

Denne sommer har man i højere grad end normalt lyst til at kaste sig i bølgen blå ud for Aarhus, og det havde man også på dagen for Aarhus' varmerekord 11. august 1975, men desværre var badevandet hårdere end nogensinde angrebet af alger. Hundredvis af døde fisk var drevet i land syd for Aarhus og en håndfuld hunde mistede livet ved at sluge badevandet.

I 1975 valfartede århusianerne derfor til friluftsbadene, blandt andet Viby Friluftsbad, som dengang var byens største med fire bassiner. Århus Stiftstidende skrev dengang om rekordbesøg hos de århusianske friluftsbade, ekstra livreddere blev kaldt ind og åbningstider blev forlænget.

I år har flere danske strande også været plaget af blå/grønne alger som følge af det meget varme vejr, fordi algerne har de bedste betingelser, når vandet er varmt og det ikke blæser særlig meget. Indtil videre er Aarhus i 2018 sluppet for de giftige alger. Men det ændrer ikke på, at Aarhus har fået et havnebad, der er blevet taget særdeles godt imod på grund af det varme vejr.

Meteorologisk Institut har samlet vejrdata siden 1890, og selvom mange husker sommeren 1992 som en succes - både vejrmæssigt og fodboldmæssigt, så er der ikke blevet sat varmerekord siden 1975.

Husker du... den varmeste sommer i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce