Hver husstand kan spare 3.000 kroner: Derfor er det billigt at varme boligen op i år

Studstrupværket har skiftet kullene ud med træpiller. Værket forsyner store dele af Aarhus med fjernvarme, som endda er ekstra billig for forbrugerne her i værkets 50. år. Foto: Jens Thaysen

Hver husstand kan spare 3.000 kroner: Derfor er det billigt at varme boligen op i år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Kommunes afdeling for AffaldVarme er i fuld gang med at betale varmepenge tilbage med reducerede takster. Men priserne stiger igen til nytår.

AARHUS: Efter det skønne og lune løvfaldsvejr er det pludseligt blevet koldere og mere blæsende, selv om vi har solen med os et par dage endnu. Men det blæser og kulden er på vej. Dermed starter også for alvor en ny varmesæson.

I år er der imidlertid ikke helt den samme grund til at bekymre sig, når man skruer op for radiatoren. For varmeprisen er helt i bund nu og året ud for det store flertal af kunder i huse og lejligheder i Aarhus.

Det betyder, at en standardkunde med et hus på 150 kvadratmeter, der får fjernvarme fra AffaldVarme Aarhus, kan vente at spare op imod 3.000 kroner i år på varmen modsat sidste år. Forudsat naturligvis, at man har samme forbrug som tidligere og ikke fyrer for fuglene.

Årets julegave fra AffaldVarme kommer tidligt i år med lavere varmepriser resten af året.
Årets julegave fra AffaldVarme kommer tidligt i år med lavere varmepriser resten af året.

Første sænkning af taksten

Den meget billige fjernvarme året ud skyldes to forhold:

Dels blev der i foråret afsluttet en langstrakt sag om varmepenge.

Forhistoren er kort, at AffaldVarme Aarhus i 2016 vandt en 18 år gammel tvist med Skat om nogle kul-, olie-, og CO2-afgifter. Dermed fik varmekunderne i Aarhus i december 2016 et løfte fra kommunen om, at der var 200 mio. kr. på vej tilbage til deres lommer.

Men der kom ingen penge, selv om den daværende tekniske rådmand havde lovet det.

Først i starten af 2018, da Århus Stiftstidende rykkede for et svar om varmepengene, kom der skred i sagen. For selv om kommunen for længst havde sendt en del af de 200 millioner kroner retur til de 7 mindre lokale varmeværker i Aarhus var der stadig ikke truffet beslutning om, hvordan kunderne hos det store kommunale selskab AffaldVarme skulle havde deres andel - 169 millioner kroner - tilbage.

Byrådet indledte en længere debat om flere modeller for tilbagebetaling, indtil Energitilsynet gjorde kort proces og krævede, at kommune øjeblikket kom i gang med at sænke taksterne, sådan som tilsynet længe havde krævet.

Og sådan blev det.

Derfor blev varmetaksterne sænket 1. maj. Sænkningen svarer til, at hver gennemsnitlig husstand sparer 1.700 kr. i varme som følge af skattesagen.

De har fået penge retur
Det er kun kunderne i det store AffaldVarme Aarhus, der stadig har penge til goden og nu får billig fjernvarme resten af året.

Kunderne hos de små og lokale fjernvarmeværker har allerede fået varmepenge retur i 2017 gennem nedsatte takster. Derfor betaler kunderne ved disse værker igen normal varmetakst:
  • Løgten-Skødstrup Fjernvarme
  • Lystrup Fjernvarme
  • Vejlby Fjernvarme
  • Tranbjerg Fjernvarme
  • Holme-Lundshøj Fjernvarme
  • Rundhøj Fjernvarme
  • Malling Fjernvarme

Anden sænkning af taksten

Men dermed stoppede det ikke. Kunderne skulle have endnu mere tilbage viste det sig kort efter.

For på grund af en forkert håndtering af moms i 2016 og på grund af et overskud i regnskabet for 2017 hos AffaldVarme, blev varmeprisene sænket endnu mere fra 1. juli og året ud. Den nye takstsænkning svarer til en yderligere besparelse for en gennemsnitlig husstand i Aarhus på 1.300 kroner.

Dermed kan en standardkunde i gennemsnit forvente en varmeregning i år, der er 3.000 kroner billigere end året før. Besparelsen er dog helt individuel og afhænger af ens varmeforbrug.

Forstå din regning
Regningen fra AffaldVarme kan være lidt af en prøvelse at læse. Mon ikke mange har svært ved at forstå de mange tal og begreber.

Derfor bad vi affaldsvarmedirektør hos AffaldVarme Aarhus, Bjarne Munk Jensen, om at "oversætte" begreberne på varmeregningen:

Varmeforbrug: Det er udtryk for den mængde varmeenergi, du benytter ifølge måleren. Det opgøres i Kwh.

Abonnementsbidrag: Det dækker over udgifter til administration og måler. Ved bidraget står der QP-maks, som henviser til målerens størrelse.

Effektbidrag per m2: Dette bidrag udregnes efter din boligs størrelse. Det er et bidrag til varmeselskabet for at stille varmeproduktion, ledningsnet til rådighed, så varmen kan blive produceret og blive ført frem til din bolig.

De aktuelle varmetakster, der gælder året ud, kan ses på affaldvarme.dk

Nyd det året ud

Men det er med at nyde det, mens det står på, for varmetaksten stiger igen til nytår.

Ifølge AffaldVarme vil en gennemsnitlig husstand i år få en varmeudgift på 9.500 kroner.

- Vi er ikke helt klar endnu med takstbladet for næste år. Men som udgangspunkt vil varmetaksten komme til at være på niveau med 2017, hvor det kostede 12.500-13.000 kr. for et standardhus på 150 kvadratmeter med et forbrug på 17.500 kilowatt-timer, siger affaldvarmedirektør Bjarne Munk Jensen.

Hver husstand kan spare 3.000 kroner: Derfor er det billigt at varme boligen op i år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce