I kulden søger rotterne ind: Fem gode råd til at holde dem væk

Det er kommunernes ansvar at bekæmpe rotterne, men man kan gøre meget selv for at undgå at få besøg af skadedyrene. Foto: Ludvig Dittmann

I kulden søger rotterne ind: Fem gode råd til at holde dem væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2012 har det været ulovligt for privat-personer at lægge gift ud for at komme af med skadedyr som mus og rotter. Men der er heldigvis mange andre ting, man kan gøre for at holde de ækle kloak-væsener væk.

1) Pas på med slyngplanter og hældende træer

Hvis man har slyngplanter og træer, der hælder mod sit hus, så er det en rigtig god ide at klippe dem til regelmæssigt. Rotter kan nemlig bruge planter og træer som klatrestativ og kravle helt op til taget, så de har adgang til loftet. Afstanden mellem træer og ejendom bør mindst være på en halv meter.

2) Tjek kloakken

Kloakken er rotternes foretrukne levested, og derfor bør man ind i mellem kontrollere sit kloakdæksel ved at lette en smule på det. Så kan man se, om der er små huller, grus eller jord i kloakken. Hvis det er tilfældet, så er det en indikation på, at der kan være en skade på kloakken, og det bør undersøges nærmere af en vvs-ekspert hurtigst muligt.

3) Gør ventilationsriste rotte-sikre

De fleste boliger har en ventilationsrist udenfor. De fleste riste har dog for stor afstand mellem rillerne, så rotter nemt kan trænge igennem og ind i huset. Det kan løses ved at sætte et metalnet op foran ventilationsristen. Det er vigtigt, at materialet er lavet af metal, så rotterne ikke kan gnave sig igennem nettet. Man kan sagtens bruge hønsenet til formålet, men her er det vigtigt at rulle det sammen, så hullerne ikke er større end diameteren på en kuglepen.

4) Sørg for, at afløbene er tætte

Det er de færreste, der tjekker afløbene til vandvarmeren eller vaskemaskinen, med mindre de lækker vand synligt. Men hvis de ikke er tætte eller sidder ordentligt fast, kan rotter bruge dem som indgangsvej til din bolig. Tjek derfor efter, om alt sidder som det skal.

Du bør også sørge for, at risten på dit badeværelse er fastspændt. Hvis den ikke er det, så kan rotterne skubbe risten op, og så risikerer du at gå i bad med en rotte.

5) Hold øje med dit skrald

Hvis først rotterne kommer indenfor, så vil de gå efter mad som det første. Affald, der ligger fremme, er det rene tag-selv-bord for skadedyrene. Det er væsentligt, at man ikke lader skrald stå fremme på gulvet, og at man holder det rent omkring sin skraldespand. Hvis man har mistanke om, at man har fået besøg af rotter, så tjek ved skraldespanden, om der ligger efterladenskaber.

Kilder: Anticimex og Miljøstyrelsen

I kulden søger rotterne ind: Fem gode råd til at holde dem væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce